17 °C Budapest

Bíróság előtt a napelemes csaló: beszedte a pénzt, aztán eltűnt

MTI
2021. február 15. 17:28

Vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség egy szlovák férfi ellen, aki napelemes rendszerek bérbeadását ígérte Magyarországon, de miután a megrendelők kifizették az árát, nem telepítette azokat - közölte a fővárosi főügyész. A vádlott korábban repülőjegyekkel is csalt.

Ibolya Tibor közleménye szerint a férfi a szolgáltatást 2015 és 2017 között interneten és szórólapokon hirdette egy általa vezetett szlovákiai vállalkozás és két magyarországi cég felhasználásával. A hirdetésben azt állította, hogy a háztetőre napelemet és szélkereket szerel fel, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit a fogyasztó használ, így a megtermelt többletenergiát értékesítik az áramszolgáltatónak, az ebből befolyt összeg tíz százalékát pedig megkapja az érintett fogyasztó.

A megrendelőknek regisztrációs díjat, rendszerenként háromszázezer - hétszázezer forintot kellett fizetniük. Az ígért rendszereket azonban csak három, bemutatóként szolgáló háznál építette ki. A férfi célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs díjként megfizetett összegeket megszerezze. A vádlott a csaláshoz magyarországi üzletkötők közreműködését kérte, akik nem tudtak a bűncselekményről.

A vádirat szerint a férfi továbbá 2013 novemberében tulajdonosként belépett egy Thaiföldön működő, búvároktatással foglalkozó cégbe, és az egyik magyar tagjának hamisan azt állította, hogy üzletet kötött Dubaj nemzetközi légitársaságával, az Emirates Airlines-szal, így rajta keresztül olcsóbban lehet repülőjegyhez jutni. A vásárlóknak a jegy árát a férfi szlovák cégéhez kellett átutalniuk.
A vádlott a két csalással több mint 130 embert károsított meg, több mint 70 millió forinttal.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit többrendbeli kisebb, illetve nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja, és börtönbüntetés kiszabását indítványozta rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm