2020. augusztus 15. szombat Mária

Bajban az egyetemisták: kollégiumról nem is álmodhatnak


Egyre nehezebb bejutni a kollégiumokba. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HÖOK-kal karöltve tavaly kidolgozott egy kollégiumfejlesztési programot, ennek legújabb szakaszát idén kellett volna kezdeni, de a munkálatok csúsznak - írja a Magyar Nemzet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kutatása szerint tavaly országos átlagban 43 százalékos volt a kollégiumi túljelentkezés. Nem csak a magyar diákok, de a külföldről érkező ösztöndíjasok is próbálnak kollégiumi helyet kapni, hiszen ők a 40 ezer forintos lakhatási támogatás ellenére - az elszabadult albérleti árak miatt - nem tudnak lakást bérelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HÖOK-kal karöltve tavaly nyáron kidolgozott egy kollégiumfejlesztési programot. Ennek során 2022-ig összesen 192 milliárd forintból több mint száz kollégiumot akarnak felújítani, valamint építeni. Ezzel a tervvel 10 százalékkal, 48 ezer főre növelné a kormány a férőhelyek számát. Bibó István Szakkollégium épületét is felújították már.

Csakhogy a fejlesztési program következő szakaszát idén kellett volna elkezdeni, a Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy a kivitelezési munkálatok a mai napig nem indultak meg, így már legalább féléves a csúszás. Ennek oka a lap szerint az, hogy a kollégiumok eredetileg úgy készültek volna el, hogy azokat a 2024-es olimpia alkalmával is lehessen hasznosítani. Ám az olimpiai népszavazással kapcsolatos aláírásgyűjtés után Budapest visszalépett a pályázattól. A HÖOK szerint a kollégiumfejlesztési stratégiát felül kellene vizsgálni.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.