2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Babaváró támogatás, jelzálog elengedés: kibővült az igénybevevők köre


Eddig nem vehették igénybe a babaváró támogatást és a jelzáloghitel-elengedést azok, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe. Január 1-jétől viszont (visszamenőleg is) elérhetővé tették e családtámogatásokat azok számára, akik e támogatások mostani formájának bevezetése, vagyis 2019 közepe után fogadtak örökbe, vagy ezután fognak örökbe fogadni.

A változásról röviden már az év végi családtámogatási változásokról szóló hétfői cikkünkben is beszámoltunk, a részletekről pedig Novák Katalin családügyi miniszter az alábbi mai Facebook-videójában beszél, olvasóink tapasztalatai szerint azonban a bankok hitelügyintézői még nem készültek fel a változásra a babaváró hitel esetében, pedig esetenként 60 nap áll csak a támogatásokat utólag igénybe vevő örökbefogadók rendelkezésére.

Az egyik hazai nagybank által is megerősített értelmezésünk szerint az alábbi három pontban foglalható össze a lényeg a babaváró hitelről szóló 44/2019-es rendelet január 1-jén életbe lépett módosítása értelmében (31. paragrafus):

  • A babaváró rendelet megváltozott 31. paragrafusa alapján megszűnik azoknak az örökbefogadóknak a diszkriminációja a babaváró támogatások (3 éves törlesztési szüneteltetés gyerekenként, kamatmentesség a futamidő végéig, 2 gyerek esetén a tartozás 30%-ának, 3 gyerek esetén a 100%-ának elengedése) igénybevételekor, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe, ugyanis ezentúl nem a születés, hanem az örökbefogadás időpontja határozza meg a jogosultságot. Eddig az idősebb gyermeket örökbefogadók ki voltak zárva e támogatásokból, mostantól nem lesznek.
  • Azok az örökbefogadók, akik még nem rendelkeznek babaváró hitellel, de 2019. július 1-je után olyan gyermeket fogadtak örökbe, aki 2019. július 1-je előtt született, babaváró hitel felvétele esetén jogosulttá válnak a babaváró támogatásokra annak ellenére, hogy a gyermekük már a kölcsönszerződés aláírása előtt megszületett, és a gyermeket már örökbe is fogadták (ez a korábbi jogszabályi hiba utólagos korrekciója miatt került így beépítésre). E támogatások igénybevételére másokhoz hasonlóan a kölcsönszerződés aláírásával egyidejűleg vagy az azt követő 60 napig van lehetőségük a már meglévő gyermekre.
  • Azok az örökbefogadók, akik már rendelkeznek babaváró hitellel, akár az örökbefogadást követő időszakból, de a korábbi jogszabályi feltételek miatt nem tudták igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat 2019. július 1-je után örökbefogadott, de előtte született gyermekükre, azok a friss módosítás hatályba lépését követő 60 napon belül (vagyis 2021. március 1-jéig) jogosultak a babaváró támogatások "utólagos" igénybevételére ezen gyermek után.
A jövőben örökbe fogadók számára fontos információ, hogy a babaváró kölcsönszerződést a végleges örökbefogadó határozat kézhezvétele előtt kell aláírni, a határozat után pedig 60 nap van a hozzá kapcsolódó támogatások igénylésére.

Ami a jelzáloghitel-elengedést illeti, annak igénybevétele a kormányhivataloknál szintén megnyílik a 2019. július 1-je előtt született gyermekeket örökbe fogadók számára. Ennek összege a második gyermek esetén 1 millió, a harmadik gyermek esetén 4 millió forint, minden további gyermeknél 1-1 millió forint. Az a kedvezőtlen nyári változás benne maradt a rendeletben, hogy a 2020. június 30-a után született vagy örökbe fogadott gyermekekre csak a születést vagy végleges határozatot követő 60 napon belül lehet igényelni az elengedést.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked