2018. szeptember 23. vasárnap Tekla

Azt hiszed, drága a magyar albérlet? Akkor nézd meg ezeket az árakat


Magyarországon nem tekintjük kimondottan a jólét jelének, ha valaki egy kétszobás lakásban lakik, ez azonban nem mindenhol van így. Sőt, számos olyan város van a világon, ahol kifejezetten egy vagyonba kerül egy ilyen lakásnak még a bérlése is.

Jelenleg a budapesti lakások átlagos havi bérleti díja valamivel 123 ezer forint felett van, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 3115 forint. Ez a - jelenlegi árfolyamon - 442 dolláros összeg a magyarországi viszonyok között magasnak tűnik, ugyanakkor számos olyan város van a világon, ahol ennek az összegnek a többszörösét kell kifizetnie annak, aki albérletben szeretne élni.

Nemrég tette közzé a Deutsche Bank a globális árakról és az életszínvonalról szóló éves jelentését, amelyből kiderül, hogy egy kétszobás lakás bérleti díja akár a csillagászati árakat is elérheti, attól függően persze, hogy hol van ez a lakás. Hong Kongban például több mint 3 700 dollárt (bő 1 millió forintot) kell fizetnünk havonta, amennyiben egy kétszobás lakás bérlése mellett döntünk. A kínai város hírhedt az elszálló ingatlanárakról és a szűk helyiségekről. Egy 2016-os kormányzati jelentés szerint egyébként Hong Kongban 200 ezer ember él megosztott lakásokban.

Hasonlóan magas árakat kénytelenek fizetni a bérlők San Franciscóban, ahol 3 664 dollár feletti bérleti díja van egy kétszobás lakásnak. Valamelyest jobb a helyzet New Yorkban, de az árak még itt is borsosak: az átlagos bérleti díj 2 800 dollár (780 ezer forint) felett van. De a nyugat-európai fővárosban is kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni a bérlők, hiszen Párizsban és Londonban is 2 400 dollár (670 ezer forint) felett vannak a bérleti díjak.

Jelentősen olcsóbb Berlin, de még itt sem alacsonyak az árak a maguk 1 160 dollárjukkal (320 ezer forint). Jóval olcsóbban bérelhetünk lakást a fejlődő országokban: Rio de Janeiróban 771 (215 ezer forint), Mumbaiban 612 (170 ezer), Újdelhiben pedig mindössze 346 dollárba (közel 100 ezer forintba) kerül az átlagos bérleti díj.

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Iparági figyelmeztetés: rengeteg magyar család maradhat fűtés nélkül
Csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk