2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Az óraátállítás igazi oka: ezt titkolják előttünk?


Hosszú ideje vitatéma, hogy valóban szükség van-e az óraátállításra. Vajon mi az igazság? Nézd meg a videónkat, és SZAVAZZ!

Még tavaly októberben nyújtott be határozati javaslatot a Parlamentnek a Jobbik, az órák átállításának eltörlését kérve. A javaslat szerint, amelyről a mai napig nem tett le a párt, a nyári időszámítás lenne a kötelező. Habár egy ideig úgy tűnt, hogy a kormánypárt is támogatja az elképzelést, egy ideje nagy a csönd részükről a témát illetően.

Az óraátállítás kapcsán amúgy akadnak pro és kontra érvek is bőven. Mellette szóló érvként leginkább az energia megtakarítást szokták hangsúlyozni (a MAVIR korábbi számításai szerint 4-5 milliárd forintot spórolnak a hazai fogyasztók; ez kb. 40 ezer háztartás éves felhasználását jelenti); de az utóbbi időben ez a szempont is komoly támadásokat kapott. Mint azt több kutatás is megemlíti, amit a világításon megspórolunk az átállással, azt egyre inkább elveszítjük a légkondicionáláson.

Az eltörlést szorgalmazók érvei között gyakran merül fel, hogy az átállás az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású. Szerintük ilyenkor fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, de gyakori a szívfrekvencia ingadozása (elvileg ilyenkor megugrik a szívinfarktusos, ill. strok-os esetek száma), illetve a depresszió is. Ez utóbbit egyébként nemrég egy dán tanulmány is alátámasztotta, amely szerint bizonyítható kapcsolat van a depresszió és a téli időszámításra való átállás között. A Wikipédia bejegyzése szerint azonban mindez csak részben igaz, hiszen:

A több fény hatására a szervezetben több D-vitamin termelődik, ami erősíti az immunrendszert. Az embereket érő több napsütés hatására jobb az emberek hangulata.

Sőt, az eltörlés mellet érvelők szájából gyakorta elhangzik az is, hogy az átállás utáni napokban megugrik a balesetek, köztük az autószerencsétlenségek száma. Ennek az érvnek viszont némileg ellent mond az a tény, hogy hosszú távon viszont, a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma.

De az is biztos, hogy kizárólag egységes megoldásra lehet törekedni az ügyben; időzónánknak összhangban kell lennie azon országokéval, amelyekkel erős gazdasági kapcsolatot tartunk fenn, ezzel ugyanis kordában lehet tartani a tranzakciós költségeket. E tekintetben az sem véletlen, hogy uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, tehát elvileg csak közös döntéssel rakhatunk pontot az ügyre. Bármi is legyen azonban a viták, illetve a politikai hercehurca vége:

március 26-án, azaz most vasárnap hajnali 2 óráról 3 órára át kell majd állítanunk óráinkat.
Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked