7 °C Budapest

Autóval mész nyaralni? Ezeket az országokat érdemes elkerülni

Pénzcentrum
2013. július 6. 08:05

Itt a nyár, a kánikula, s ahogy az lenni szokott előbb utóbb a legtöbb család elgondolkodik, hol töltse el a jól megérdemelt szabadságát. Bár akadnak, akik repülőre szállnak, azonban a legtöbben autóval hódítják meg Európa valamelyik országát. Az egyes országok között azonban jelentős különbségek is lehetnek az üzemanyagárakban. Így egyáltalán nem mindegy, ki mikor tankolja meg az autóját egy hosszabb, több országot érintő utazás esetén.

Bár egyre több magyar tervezi országon belül eltölteni nyári szabadságát, akadnak szép számmal, akik a határainkon túl pihenik ki a dolgos hétköznapokat - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2013-as főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. A felmérés szerint a legnépszerűbb úti cél továbbra is Horvátország (17,4%) a magyar utazóközönség körében, de a válaszadók 15,1 százalékának Románia, míg 10,8 százalékának Olaszország lesz az idei úti célja. A felmérésben megkérdezettek összesen 34 országot neveztek meg külföldi úti célként. A nyári szezonban tett utazások között az Európán kívüli utazások aránya várhatóan 6,0 százalék lesz - olvasható az MT Zrt. friss jelentésében.

Bár a távolabbi országokba természetesen repülővel utaznak a magyar családok, azonban jó páran autóval keresik majd fel valamelyik környező ország látványosságait. Érdemes azonban figyelni az autóba ülőknek, hiszen júliusba lépve Európa több országában megkezdődött a vakáció, így rengeteg család indul nyaralni négy keréken. Mindenekelőtt a tenger, illetve egyéb vízpartokhoz vezető utak lesznek zsúfoltak. Ráadásul minden országban megszaporodtak az útépítések és -javítások is, amelyek többnyire sávlezárással, sebesség-korlátozással, esetleg nagyobb forgalomtereléssel járnak. Természetesen az alpesi hágók többségén már feloldották a téli zárlatot - időjárási vagy egyéb ok miatt viszont bármikor sor kerülhet átmeneti lezárásukra.

Az autózóknak továbbá nem árt tisztában lenniük az európai üzemanyagárakkal is, ugyanis jelentős különbségek lehetnek az egyes desztinációk árképzésében. De a repülős utazások esetén is gyakori szokás a gépjárművek bérlése, így a távolabbi országok üzemanyagáraira a légi utasoknak is érdemes egy pillantást vetniük. Arról nem is beszélve, hogy az euró/forint és az egyéb valuták árfolyamának ingadozása napról napra akár több ezer forintos különbséget is jelenthet a család nyaralásra szánt költségvetésének.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem