2020. július 4. szombat Ulrik

Átmeneti áruhiány lassíthatja az építkezések befejezését


Az építőipari beruházási boom hatására, időszakonként már hiány is jelentkezik az építőanyag piacon. A növekvő kereslet ugyanakkor új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.

Az építőipari beruházások növekedésének kedvező hatása, az építőanyag kereskedelemben is egyértelműen megmutatkozott - derült ki a Murexin Kft. által, a mintegy száz partnere körében végzett év eleji felméréséből.

Kiderült, hogy a válaszadó kereskedők 42 százalék 10 százalék feletti, 33 százaléka pedig 20 százalék feletti általános növekedést regisztrált 2017-ben. A kedvező általános tendencia, a burkolóanyagok piacát is érintette: a válaszadók 42 százaléka jelzett 10 százalék feletti növekedést ezen a területen.

A kereskedők egyértelműen jó jelnek tartják, hogy a vásárlók többsége ma már minden szegmensben a magasabb minőségű termékeket keresik - ezt a válaszadók 83 százaléka igazolta vissza. 58 százalékuk pedig ezen belül, a burkolóanyagok piacán is erőteljes elmozdulást tapasztalt a prémium termékek iránt. Ehhez a tendenciához illeszkedik, hogy 67 százalékuk úgy érzékeli: az energiahatékonyabb termékek iránt is érezhetően megnőtt a kereslet.

A rendkívül gyors építőipari felfutás mellékzöngéje, hogy a válaszadók 83 százaléka tapasztal időszakonként átmeneti áruhiányt. Jó jel viszont, hogy a forgalomnövekedés hatására stabilizálódott a szektor gazdasági helyzete és 42 százalékuknál emelkedett a létszám. A cég felmérése szerint a válaszadók 58 százaléka 2018-ra is erőteljes, 10 százalka feletti növekedést vár az építőanyag kereskedelemben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk