Árulod a lakásod? Jó hírünk van: gyorsan túladhatsz rajta

2018. október 18. 19:32

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakás átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakás akár 3 hónap alatt is elkelhet.

Kedvező a piaci környezet az ingatlaneladók számára, mivel a lakások és családi házak értékesítési ideje drasztikusan lecsökkent 2013 óta, és az áralku mértéke is mérséklődött - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A legnagyobb keresletet generáló panellakások esetében jellemző két hónapos átlagos értékesítési idő a válság előtt tapasztaltaknál is rövidebb, de a társasházi téglalakások esetében jellemző három hónapos időtartam is igen kedvező

 - mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Családi házak ennél hosszabb, átlagosan közel fél év alatt kelnek el, ami azonban így is több mint 50 nappal rövidebb a 2013-ban jellemző 8 hónapos átlagos értékesítési időtartamnál.

Az elemzés szerint az újépítésű lakások értékesítéséig átlagosan kétszer olyan hosszú idő telik el, mint a használt lakások esetében, azonban ennél nagyobb különbségek is előfordulnak. Soóki-Tóth Gábor szerint ez azért nem jelent problémát, mert egy társasházi lakás jellemzően másfél éves építési periódusa alatt a kivitelezőnek elegendő idő áll rendelkezésére az értékesítésre.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az értékesítési idővel együtt az áralku jellemző mértéke is csökkenést mutatott az elmúlt 5 évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Míg 2013-ban átlagosan 13 százalékkal lehetett végül olcsóbban elvinni az adott ingatlant a kezdetben meghirdetett árnál, addig 2018-ban csupán a vételár 7,1 százalékát tudta megspórolni a vevő az eredetileg meghirdetett árhoz képest.

Az áralku értéke a családi házak esetében a legnagyobb, itt a kezdetben meghirdetett ár 10,2 százalékát tudja megspórolni a vevő - mondja Soóki-Tóth Gábor. A legkisebb árengedmény a panellakások esetében alkudható ki, itt átlagosan 4,3 százalékkal fizet kevesebbet az érdeklődő a tranzakció végén. Ugyanakkor az újépítésű lakások esetében a kivitelezési költségek folyamatos emelkedési miatt nem jellemző az alku.

Azonban a használt ingatlanok esetében sem mindig lehet alkudni, mivel egy jó elhelyezkedésű és árú használt ingatlanért akár még licit helyzet is könnyen kialakulhat

- hívja fel a figyelmet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm