2020. október 1. csütörtök Malvin

Annyira pörög a lakáspiac, hogy társasházzá alakítottak egy budai hotelt


A CIB Bank az év első felében megszabadult az egykori Europa Hotel & Congress Centertől, amelyet az új tulajdonos máris társasházzá alakított. Az apartmanokat 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, és értesüléseink szerint főként befektetők kapkodnak a "lakásokért".

Megszabadult a budapesti Hárshegyi úton található, egykori Europa Hotel & Congress Centertől a CIB Bank - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum. A tranzakciót megkeresésünkre a pénzintézet kommunikációs osztálya is megerősítette, de részleteket nem árultak el:

A CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. értékesítette az Europa Hotel & Congress Centert az Európa Hotel Zrt. részére. Az ingatlannal kapcsolatos további tervekről az új tulajdonos tud bővebb tájékoztatást adni.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy év elején még 1,3 milliárd forintért szerepelt az ingatlan a Recovery Zrt. adatbázisában. Kerestük a vevő Európa Hotel Zrt.-t is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerül elérni a cégvezetést.

Szállodából apartmanház

Az új tulajdonosok nem teketóriáztak, pillanatok alatt újrapozícionálták az ingatlant: az egykori négycsillagos szállodát most apartmanházként akarják hasznosítani. A 14 emeletes épületben - amely egyébként már az Eurodomb Lakópark társasház része - 13 darab, 18 négyzetméter alapterületű stúdió apartmant és 78 darab, 48-66 négyzetméter alapterületű, külön konyhával rendelkező kétszobás apartmant alakítottak ki.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott hazai lakáspiaci körülmények, mint a befektetők nagyszámú megjelenése, az inkább bérelni vágyók magasabb aránya, a munkát kínáló városok lakosságának növekedése, illetve a turisztikai célú rövidtávú hasznosítás futótűzszerű terjedése új termékeket is hoz, elsősorban a főváros lakáspiacára. Ilyen, korábban kevésbé kelendő, ezért nem túl rentábilis termékek például a belvárosi magánkollégium, vagy az apartmanház is

- mondta a hotel újrapozícionálása kapcsán a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Érdekesség, hogy korábban a hírhedt rózsadombi szellemhotel, vagyis az egykori SZOT-üdülő - amelyre friss sajtóhírek szerint az ország egyik leggazdagabb embere, Wáberer György vetett szemet - kapcsán is szó volt hasonló hasznosításról, végül azonban, vélhetően a műszaki paraméterek hiánya, illetve az átalakítás/bontás költségvonzata miatt maradt a kibelezés és a "lerohasztás".

Ditróy Gergely egyébként azt is hozzátette, hogy nagyon hasonló folyamatot láthattunk korábban a belvároshoz közeli barnamezős területek esetében is. A szakember szerint a megváltozott igények miatt bedőlt, eredeti funkcióját ellátni nem képes üzleti vagy akár lakócélú, ám jó elhelyezkedésű és az újfajta igények szerint könnyen átalakítható ingatlanokra komoly kereslet van. mint mondta,

a jelenség nem kizárólag üzleti szempontból érdekes, hiszen egy-egy, a városi vérkeringésbe visszacsatolt ingatlan a közvetlen környezet lepusztultságát csökkenti és egy szellemházat kivon a rendszerből

Hotelfíling, kerületi átlagáron

A lakások nem olcsók, de a kerületi átlaghoz képest (az Otthontérkép statisztikái szerint a II. kerületi átlagár 519 ezer forint négyzetméterenként; míg a Hárshegyen 666 ezer forint, Kuruclesen pedig 573 ezer forintos a fajlagos ár) nem is vészes. Persze csak akkor, ha egy szállodai szobában akar valaki tulajdont szerezni, mert hangulatra gyakorlatilag - hiába költöttek rá - semmi különbség. Az ingatlanos adatbázisokban megtalálható hirdetések tanúsága szerint

az egykori szálló apartmanjait most 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják megvételre.

Az értékesítést végző céggel folytatott telefonbeszélgetésünk során ráadásul azt is megtudtuk, hogy van igény az újrapozícionált "lakásokra". Az összesen 91 albetétet számláló épületben bő 40 apartmanon ugyanis már túl is adtak. A közvetítők közlése szerint a legkelendőbbek a 18 négyzetméteres, önálló konyha nélküli garzonok voltak, azokból elvileg mára egyetlen darab sem maradt. A vásárlókról pedig mindössze annyit árultak el, hogy sok a kisbefektető, és a legkisebb lakásokat nagy valószínűséggel hamarosan viszontlátjuk majd az Airbnb-n. Mondjuk véleményünk szerint ez utóbbihoz az ingatlan eléggé kiesik a külföldiek által preferált célzónából.

Az egyetlen probléma az ingatlanokkal "mindössze" annyi, hogy bár albetétesítve vannak, de jogilag nem lakásként, hanem apartmanként vannak bejegyezve, így klasszikus lakossági jelzáloghitelt nem lehet igénybe venni a finanszírozáshoz.

Amúgy a közös költség 585 forint négyzetméterenként, tehát a legnagyobb típuslakások esetében (66nm) 38610 forint havonta. Ebben a központilag vezérelt fűtés és hűtés, illetve a közös részek takarítása, valamint a portaszolgálat van benne. A villany- és vízfogyasztás mérésére pedig külön mérők kerültek kialakításra, valamint az internetre is önállóan, albetétenként lehet előfizetni.

Címlapképünk forrása: Google Street View

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó