15 °C Budapest

Annyira pörög a lakáspiac, hogy társasházzá alakítottak egy budai hotelt

2016. augusztus 4. 14:03

A CIB Bank az év első felében megszabadult az egykori Europa Hotel & Congress Centertől, amelyet az új tulajdonos máris társasházzá alakított. Az apartmanokat 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, és értesüléseink szerint főként befektetők kapkodnak a "lakásokért".

Megszabadult a budapesti Hárshegyi úton található, egykori Europa Hotel & Congress Centertől a CIB Bank - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum. A tranzakciót megkeresésünkre a pénzintézet kommunikációs osztálya is megerősítette, de részleteket nem árultak el:

A CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. értékesítette az Europa Hotel & Congress Centert az Európa Hotel Zrt. részére. Az ingatlannal kapcsolatos további tervekről az új tulajdonos tud bővebb tájékoztatást adni.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy év elején még 1,3 milliárd forintért szerepelt az ingatlan a Recovery Zrt. adatbázisában. Kerestük a vevő Európa Hotel Zrt.-t is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerül elérni a cégvezetést.

Szállodából apartmanház

Az új tulajdonosok nem teketóriáztak, pillanatok alatt újrapozícionálták az ingatlant: az egykori négycsillagos szállodát most apartmanházként akarják hasznosítani. A 14 emeletes épületben - amely egyébként már az Eurodomb Lakópark társasház része - 13 darab, 18 négyzetméter alapterületű stúdió apartmant és 78 darab, 48-66 négyzetméter alapterületű, külön konyhával rendelkező kétszobás apartmant alakítottak ki.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott hazai lakáspiaci körülmények, mint a befektetők nagyszámú megjelenése, az inkább bérelni vágyók magasabb aránya, a munkát kínáló városok lakosságának növekedése, illetve a turisztikai célú rövidtávú hasznosítás futótűzszerű terjedése új termékeket is hoz, elsősorban a főváros lakáspiacára. Ilyen, korábban kevésbé kelendő, ezért nem túl rentábilis termékek például a belvárosi magánkollégium, vagy az apartmanház is

- mondta a hotel újrapozícionálása kapcsán a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Érdekesség, hogy korábban a hírhedt rózsadombi szellemhotel, vagyis az egykori SZOT-üdülő - amelyre friss sajtóhírek szerint az ország egyik leggazdagabb embere, Wáberer György vetett szemet - kapcsán is szó volt hasonló hasznosításról, végül azonban, vélhetően a műszaki paraméterek hiánya, illetve az átalakítás/bontás költségvonzata miatt maradt a kibelezés és a "lerohasztás".

Ditróy Gergely egyébként azt is hozzátette, hogy nagyon hasonló folyamatot láthattunk korábban a belvároshoz közeli barnamezős területek esetében is. A szakember szerint a megváltozott igények miatt bedőlt, eredeti funkcióját ellátni nem képes üzleti vagy akár lakócélú, ám jó elhelyezkedésű és az újfajta igények szerint könnyen átalakítható ingatlanokra komoly kereslet van. mint mondta,

a jelenség nem kizárólag üzleti szempontból érdekes, hiszen egy-egy, a városi vérkeringésbe visszacsatolt ingatlan a közvetlen környezet lepusztultságát csökkenti és egy szellemházat kivon a rendszerből

Hotelfíling, kerületi átlagáron

A lakások nem olcsók, de a kerületi átlaghoz képest (az Otthontérkép statisztikái szerint a II. kerületi átlagár 519 ezer forint négyzetméterenként; míg a Hárshegyen 666 ezer forint, Kuruclesen pedig 573 ezer forintos a fajlagos ár) nem is vészes. Persze csak akkor, ha egy szállodai szobában akar valaki tulajdont szerezni, mert hangulatra gyakorlatilag - hiába költöttek rá - semmi különbség. Az ingatlanos adatbázisokban megtalálható hirdetések tanúsága szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az egykori szálló apartmanjait most 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják megvételre.

Az értékesítést végző céggel folytatott telefonbeszélgetésünk során ráadásul azt is megtudtuk, hogy van igény az újrapozícionált "lakásokra". Az összesen 91 albetétet számláló épületben bő 40 apartmanon ugyanis már túl is adtak. A közvetítők közlése szerint a legkelendőbbek a 18 négyzetméteres, önálló konyha nélküli garzonok voltak, azokból elvileg mára egyetlen darab sem maradt. A vásárlókról pedig mindössze annyit árultak el, hogy sok a kisbefektető, és a legkisebb lakásokat nagy valószínűséggel hamarosan viszontlátjuk majd az Airbnb-n. Mondjuk véleményünk szerint ez utóbbihoz az ingatlan eléggé kiesik a külföldiek által preferált célzónából.

Az egyetlen probléma az ingatlanokkal "mindössze" annyi, hogy bár albetétesítve vannak, de jogilag nem lakásként, hanem apartmanként vannak bejegyezve, így klasszikus lakossági jelzáloghitelt nem lehet igénybe venni a finanszírozáshoz.

Amúgy a közös költség 585 forint négyzetméterenként, tehát a legnagyobb típuslakások esetében (66nm) 38610 forint havonta. Ebben a központilag vezérelt fűtés és hűtés, illetve a közös részek takarítása, valamint a portaszolgálat van benne. A villany- és vízfogyasztás mérésére pedig külön mérők kerültek kialakításra, valamint az internetre is önállóan, albetétenként lehet előfizetni.

Címlapképünk forrása: Google Street View

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem