2020. július 2. csütörtök Ottó

Álmaik otthonát építik Szabó Zsófiék: nem gondolták, hogy ekkora teher


Ahogy a friss házasok jelentős része, Szabó Zsófi és férje is a közös otthon megteremtésén fáradozik. Úgy döntöttek, nem vásárolnak egy házat, hanem építenek egy sajátot. Azt viszont nem gondolták, hogy ekkora terhet jelent majd az építkezés.

Szabó Zsófit az utóbbi időben nagyon lefoglalta az építkezés. Mivel ő van többet a helyszínen, és felügyel szinte mindent, nagyon sok energiáját felemészti a házépítés.

Nem gondoltam volna, hogy egy építkezés ennyire megterhelő, de nem panaszkodom. Inkább álmodozom arról, hogy talán egy hónap múlva már a közös otthonunkban aludhatok Zsoltival

 - mondta a színésznő a Best magazinnak. Hozzátette, mindent együtt választottak ki, és egy szép, modern házat álmodtak meg maguknak. Azt is elárulta a lapnak, hogy épülő otthonukban gyerekszoba is helyet kapott, mivel mindketten családban gondolkodnak, erről azonban többet nem árult el.

Egy ház építése körül rengeteg teendő van, ráadásul mivel idén sokan döntöttek az építkezés mellett, még égetőbb probléma lett a szakemberhiány. Korábbi lapértesülések szerint a megindult építkezések sem haladnak túl gyorsan, a korábban megszokott 5-6 szakember helyett csak 3-4-en dolgoznak egy házon. Az áfacsökkentés hatását mára már elnyelték az építési költségek (építőanyag és munkabér) emelkedése, emiatt pedig nagyjából 30 százalékkal drágábbak az új lakások. A készházak jellemzően 100-120 négyzetméteresek, a kulcsrakész négyzetméterár (5 százalékos áfával számolva) nagyjából 220-250 ezer forintba kerül. Ez alapján egy 110 négyzetméteres ház nagyjából 25 millió forintba kerül.

Arról nincs információ, hogy Szabó Zsófi és férje mekkora összegből építik új otthonukat. A családtervezésen gondolkodó fiatalok viszont gyakran úgy ugranak bele az építkezésbe, hogy a CSOK lehetőségét is alaposan körüljárják. Emellett a legtöbben nem rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy önerőből felépítsenek egy házat, általában az építkezés egy részét hitelből oldját meg.

A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy próbaszámítást, amellyel azt néztük meg, jelenleg melyik banki ajánlat a legjobb, hogy például egy 20 milliós kölcsönt szeretnénk felvenni 15 évre. A kalkulátor szerint a K&H Bank üzleti feltételű forint lakáshitel - induló díjakkal nevű terméke az egyik legkedvezőbb, 2,57 százalékos a THM, a teljes visszafizetendő össze 24 068 420 forint, és a havi törlesztő 132 888 forint.

Szintén jó ajánlat a Sberbank Forint piaci kamatozású lakáscélú jelzálogkölcsön "A típus", ennek 2,73 százalék a teljes hiteldíj mutatója, a visszafizetendő összeg 24 269 552 forint, és 134 491 forint a havi törlesztőrészlet. A Gránit Bank Lakáshitele is jó konstrukció, 2,73 százalékos THM-mel 24 320 751 forint a visszafizetendő összeg, és 134 869 forint a törlesztő.

Ha úgy szeretnél tájékozódni az akutális banki ajánlatokról, érdemes megnézni egy személyre szabott számítást is, ezt megteheted a Pénzcentrum kalkulátorával.

A címlapkép csak illusztráció.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk