7 °C Budapest

Aljas trükkel fosztanak ki nyugdíjasokat fényes nappal

Pénzcentrum
2014. február 13. 15:11

Az utóbbi időben ismét egyre több bejelentés érkezik trükkös tolvajokról; ráadásul a hírek szerint leginkább nyugdíjasokat fosztanak ki a régi-új trükkel. Pedig némi figyelmesség is elég lenne ahhoz, hogy elkerüljük a bajt.

Az utóbbi időben ismét egyre több bejelentés érkezik trükkös tolvajokról a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM). A beszámolók szerint két-három fős csapatok a társaságra hivatkozva próbálnak bejutni a fogyasztókhoz, hogy így csalják ki a pénzüket. Csatornatisztítási feladatok elvégzésére hivatkoznak, és akár 30-40 ezer forintot is elkérnek a szolgáltatásért, miközben készpénzes számlát is kiállítanak. A társaság friss közleménye szerint leginkább nyugdíjasokat fosztanak így ki.

KATTINTS! Figyelem! Nagyon fontos határidő közeleg - téged is érinthet!

Nem ez az első eset!

Az elmúlt pár évben újra és újra felröppen a hír: hasonlóan a mostani esethez, álcsatornások lopják meg a fogyasztókat. Általában ugyanazzal a csellel jutnak be az ingatlanokba és gombolnak le 40-70 ezer forintokat az ügyfelekről. Bár a trükk nagyon hasonló, mégsem tanul belőle senki - újra és újra elkövetik ugyanazokat a hibákat.

2011 februárjában például a csalók több százezer forinttal gazdagabban távoztak a károsultaktól. Akkor cégek és lakóépületek csatornahálózatának tisztítási munkálataira érkeztek a fogyasztókhoz jelezve, jöttek duguláselhárítást végezni.

Egy évvel később nyáron budapesti intézmények és kisebb cégek voltak az áldozatok. Bejegyzett vállalkozások tagjaiként mentek ki a helyszínre, és sürgős tisztítási feladatok elvégeztetésére sarkallták az intézmények és cégek képviselőit. Ezek a csalók még arra is figyeltek, hogy a munka látszatát keltsék, fehér folyadékkal öntötték körbe a csatornanyílásokat. Miután szóban a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkoztak, aláírattak egy hivatalos megrendelőlapot, melyben leszögezték, nem állnak kapcsolatban a közszolgáltató céggel - mégsem fogott gyanút senki.

KATTINTS! Hova tűnik a pénzed? Így bukhatsz a bankbetéten!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2013 nyarán csakúgy, mint ahogy most is, a lakosság, és főként a nyugdíjasok felé fordultak a csalók. Miután bejutottak a lakásokba, házakba, koholt problémákra hivatkozva csalták ki az elhárításukra szánt összeget. A mostani szélhámosok volt, akitől százezer forintot zsákmányoltak.

Bár a trükkös tolvajok ellen nehéz védekezni, általában mindig a figyelmetlenség vezet a bajhoz. Vannak ugyanis árulkodó jelek, amik minden esetben azonosak. A FCSM, s minden közműcég esetében fontos figyelni arra, hogy a társaság szakemberei emblémával ellátott egységes ruházatot viselnek, és arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Soha nem házalnak, nem próbálják meg valamilyen szolgáltatásra rábeszélni az adott fogyasztót, és nem érkeznek előzetes egyeztetés nélkül. Ami pedig a legfontosabb, nem kérhetnek készpénzt, semmilyen esetben sem! De a Csatornázási Műveken kívül más szolgáltatónál is előfordul, hogy szélhámosok alkalmazottnak kiadva magukat meglopják a fogyasztókat. Ezért összeszedtünk néhány tippet, hogyan lehet védekezni az álszakemberek ellen, akik csak a pénzünkre hajtanak.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Készpénzt soha! A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. És nem jöhetnek soha azzal a szöveggel, hogy túlfizetésedet akarják ekképpen megtéríteni: de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.
  • 4. Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • +1. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem