14 °C Budapest

Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod

2016. szeptember 19. 15:08

A lakás árát semmi sem befolyásolja annyira, mint az, hogy hol van, mivel nem csak a falakat, hanem a környéket "veszi meg" a vásárló. Az Egyesült Királyságban új trendet figyeltek meg: 5 ezer fonttal emelkedtek azoknak az ingatlanoknak az árai, amelyek mellé Aldit építettek. A magyar piac áraira is ekkora hatással van egy-egy új szupermarket?

Új fogalom lépett az ingatlanpiacra, ez az Aldi-hatás. A napokban megjelent brit tanulmány szerint ugyanis azoknak a lakásoknak, amelyek mellé Aldi - vagy más nagy szupermarket - épül 5 ezer fonttal emelkedik az ára. A német élelmiszerlánc 80 új üzletet nyit az Egyesült Királyságban, és egy hónappal a nyitás előtt szinte mindenhol ekkorát ugrottak a lakásárak. De vajon a magyar lakáspiacra is ilyen erőteljes hatással bír egy-egy nagy áruház szomszédsága?

A magyarok lakása is drágább lesz?

Mint ahogy azt már többször megállapítottuk, a nemzetközi trendek jó iránymutatók ugyan a hazai piacoknak is, de többségében még nem ezek a mérvadók a magyar valóságban. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire befolyásolja Magyarországon a lakásárakat, ha van szupermarket a szomszédságban?

"Ez sok mindentől függ, de természetesen igaz itthon is, hogy egy hasonló fejlesztés (új intézmény, népszerű áruházlánc, játszótér, stb.) értéknövekedést jelenthet az adott környék számára. A lakásárakra és azok változására azonban rengeteg egyéb tényező van hatással, ezek közül az egyik legfontosabb az Otthontérkép által is kiemelten kezelt környék és annak minősége. A közbiztonság, a lég- és zajszennyezettség, az elérhető infrastruktúra és a szolgáltatások típusa mind komoly súllyal szerepelnek a végső vevői döntésben, így az ingatlanok árában. 

Egy olyan környéken, ahol gondot jelent az alapvető élelmiszerek beszerzése, vagy csak nagyon magas árakon dolgozó kisbolt van 1-2 km-es körzetben, valóban komoly életminőség-javító tényező egy egyre népszerűbb hard diszkont lánc üzletének a megjelenése. Ennek igazolására elég, ha átbogarásszuk néhány ingatlanhirdetés adatlapját, ahol egy népszerű bevásárlóközpont, vagy a jó tömegközlekedési lehetőség mind az ingatlan erényei között szerepel, így az árba is be van építve"

 - mondja Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az a legdrágább, amilyet mindenki szeretne

A lakásvásárlás esetén a lokáció, az ár és a méret a legfontosabb tényezők. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók igyekeznek minél több szempontot figyelembe venni az optimális választás érdekében, kisebb jelentőséget tulajdonítanak azonban az ingatlan állapotának és az elérhető szolgáltatások (pl. óvoda, posta, stb.) számának.

Habár a fenti ábrán az látható, hogy a szolgáltatások nem annyira mérvadó a magyar vásárlóknak, a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése viszont a legfontosabb. A jó környékhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a közlekedés és a szolgáltatások is a közelben legyenek. Tehát ha egy-egy szupermarket nem is dobja meg milliókkal a lakás árát, végső soron mégis hatással van rá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm