2020. december 5. szombat Vilma

Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod


A lakás árát semmi sem befolyásolja annyira, mint az, hogy hol van, mivel nem csak a falakat, hanem a környéket "veszi meg" a vásárló. Az Egyesült Királyságban új trendet figyeltek meg: 5 ezer fonttal emelkedtek azoknak az ingatlanoknak az árai, amelyek mellé Aldit építettek. A magyar piac áraira is ekkora hatással van egy-egy új szupermarket?

Új fogalom lépett az ingatlanpiacra, ez az Aldi-hatás. A napokban megjelent brit tanulmány szerint ugyanis azoknak a lakásoknak, amelyek mellé Aldi - vagy más nagy szupermarket - épül 5 ezer fonttal emelkedik az ára. A német élelmiszerlánc 80 új üzletet nyit az Egyesült Királyságban, és egy hónappal a nyitás előtt szinte mindenhol ekkorát ugrottak a lakásárak. De vajon a magyar lakáspiacra is ilyen erőteljes hatással bír egy-egy nagy áruház szomszédsága?

A magyarok lakása is drágább lesz?

Mint ahogy azt már többször megállapítottuk, a nemzetközi trendek jó iránymutatók ugyan a hazai piacoknak is, de többségében még nem ezek a mérvadók a magyar valóságban. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire befolyásolja Magyarországon a lakásárakat, ha van szupermarket a szomszédságban?

"Ez sok mindentől függ, de természetesen igaz itthon is, hogy egy hasonló fejlesztés (új intézmény, népszerű áruházlánc, játszótér, stb.) értéknövekedést jelenthet az adott környék számára. A lakásárakra és azok változására azonban rengeteg egyéb tényező van hatással, ezek közül az egyik legfontosabb az Otthontérkép által is kiemelten kezelt környék és annak minősége. A közbiztonság, a lég- és zajszennyezettség, az elérhető infrastruktúra és a szolgáltatások típusa mind komoly súllyal szerepelnek a végső vevői döntésben, így az ingatlanok árában. 

Egy olyan környéken, ahol gondot jelent az alapvető élelmiszerek beszerzése, vagy csak nagyon magas árakon dolgozó kisbolt van 1-2 km-es körzetben, valóban komoly életminőség-javító tényező egy egyre népszerűbb hard diszkont lánc üzletének a megjelenése. Ennek igazolására elég, ha átbogarásszuk néhány ingatlanhirdetés adatlapját, ahol egy népszerű bevásárlóközpont, vagy a jó tömegközlekedési lehetőség mind az ingatlan erényei között szerepel, így az árba is be van építve"

 - mondja Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

Az a legdrágább, amilyet mindenki szeretne

A lakásvásárlás esetén a lokáció, az ár és a méret a legfontosabb tényezők. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók igyekeznek minél több szempontot figyelembe venni az optimális választás érdekében, kisebb jelentőséget tulajdonítanak azonban az ingatlan állapotának és az elérhető szolgáltatások (pl. óvoda, posta, stb.) számának.

Habár a fenti ábrán az látható, hogy a szolgáltatások nem annyira mérvadó a magyar vásárlóknak, a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése viszont a legfontosabb. A jó környékhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a közlekedés és a szolgáltatások is a közelben legyenek. Tehát ha egy-egy szupermarket nem is dobja meg milliókkal a lakás árát, végső soron mégis hatással van rá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk