2019. október 19. szombat Nándor

Akkor erről ennyit: nagyjából lemondhatunk az új társasházakról Budapesten


Az előző évhez képest hazánkban 3,4 százalékkal több építési engedélyt adtak ki. Az Eurostat héten közzétett, 2019. II. negyedévére vonatkozó statisztikái szerint, ezzel az eredménnyel Magyarország jelenleg a középmezőny elején helyezkedik el, a vizsgált 28 ország között a tízedik helyen állunk - közölte egy gyorselemzés.

Hatalmas széthúzást mutat az Eurostat legfrissebb adatai alapján a lakásépítési engedélyek számának változását tekintve az európai mezőny: az előző év azonos időszakához képest Cipruson 68 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, de Horvátországban, Írországban és Görögországban is meghaladja a növekmény a 25 százalékot. Ha viszont a lista másik végét nézzük, Törökországban közel 80 százalékos a visszaesés, ám Montenegróban, Dániában és Észak-Macedóniában is több mint 25 százalékos csökkenés látható.

A kiadott építési engedélyek száma, pláne egy kisebb országban - akár negyedévről-negyedévre -, nagyon hektikusan változhat, így messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni a pillanatnyi statisztikákból. Az azonban jelzésértékű lehet, hogy a 28 országból jelenleg 17 esetében negatív előjelű az éves változás, míg két évvel ezelőtt ez csak hat országban volt így, a többinél pedig nőtt a lakásépítési kedv. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint hazánkban jelenleg kettős folyamat figyelhető meg: "egyre inkább nő az egyszerű bejelentéssel, többnyire családi házakra, vagy ezek bővítésére kért építési engedélyek száma - és az összes engedélyen belüli részaránya -, szemben az értékesítésre szánt, túlnyomóan társasházi építésekkel szemben. Ennek alapja egyrészt, hogy a társasházi építkezéseket 2020-tól a jelenlegi 5 helyett 27 százalékos áfa terheli, ha a beruházás nem rendelkezett építései engedéllyel tavaly november 1-én. 

Ez óhatatlanul fékezi a beruházói aktivitást, így például már jövőre megfeleződhet a fővárosban épülő társasházi lakások száma. Ahol kitarthat, sőt tovább erősödhet a lendület, azok az olcsóbb, kisebb települések, ahol jellemzően a családi házas építkezések és bővítések zajlanak." Ezeket a folyamatokat a most nyáron bevezetett, Falusi CSOK támogatás csak tovább erősítheti.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos