14 °C Budapest

Akkor erről ennyit: nagyjából lemondhatunk az új társasházakról Budapesten

2019. október 6. 11:30

Az előző évhez képest hazánkban 3,4 százalékkal több építési engedélyt adtak ki. Az Eurostat héten közzétett, 2019. II. negyedévére vonatkozó statisztikái szerint, ezzel az eredménnyel Magyarország jelenleg a középmezőny elején helyezkedik el, a vizsgált 28 ország között a tízedik helyen állunk - közölte egy gyorselemzés.

Hatalmas széthúzást mutat az Eurostat legfrissebb adatai alapján a lakásépítési engedélyek számának változását tekintve az európai mezőny: az előző év azonos időszakához képest Cipruson 68 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, de Horvátországban, Írországban és Görögországban is meghaladja a növekmény a 25 százalékot. Ha viszont a lista másik végét nézzük, Törökországban közel 80 százalékos a visszaesés, ám Montenegróban, Dániában és Észak-Macedóniában is több mint 25 százalékos csökkenés látható.

A kiadott építési engedélyek száma, pláne egy kisebb országban - akár negyedévről-negyedévre -, nagyon hektikusan változhat, így messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni a pillanatnyi statisztikákból. Az azonban jelzésértékű lehet, hogy a 28 országból jelenleg 17 esetében negatív előjelű az éves változás, míg két évvel ezelőtt ez csak hat országban volt így, a többinél pedig nőtt a lakásépítési kedv. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint hazánkban jelenleg kettős folyamat figyelhető meg: "egyre inkább nő az egyszerű bejelentéssel, többnyire családi házakra, vagy ezek bővítésére kért építési engedélyek száma - és az összes engedélyen belüli részaránya -, szemben az értékesítésre szánt, túlnyomóan társasházi építésekkel szemben. Ennek alapja egyrészt, hogy a társasházi építkezéseket 2020-tól a jelenlegi 5 helyett 27 százalékos áfa terheli, ha a beruházás nem rendelkezett építései engedéllyel tavaly november 1-én. 

Ez óhatatlanul fékezi a beruházói aktivitást, így például már jövőre megfeleződhet a fővárosban épülő társasházi lakások száma. Ahol kitarthat, sőt tovább erősödhet a lendület, azok az olcsóbb, kisebb települések, ahol jellemzően a családi házas építkezések és bővítések zajlanak." Ezeket a folyamatokat a most nyáron bevezetett, Falusi CSOK támogatás csak tovább erősítheti.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem