6 °C Budapest

Ajándékpénzt kapnak az államtól a társasházban élők: erről kár lenne lemondani

2017. július 22. 17:30

Évente több mint 10 százalékkal nő azoknak a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a száma, amelyek lakástakarékpénztári megtakarítást indítanak korszerűsítési és felújítási terveik finanszírozásához. Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közössége is igénybe veheti a lakástakarékkal járó 30 százalékos állami támogatást a jogszabályilag meghatározott felújítási munkák kiegyenlítéséhez.

Magyarországon jelenleg 45-50 ezer társasház és lakásszövetkezet rendelkezik élő lakástakarékpénztári szerződéssel. Eszerint nemcsak a magánszemélyek által kötött szerződések száma növekedett dinamikusan az elmúlt években, hanem évente több mint 10 százalékkal nőtt az ezt a megtakarítási formát választó társasházak és lakásszövetkezetek száma is - írja közleményében a Házfórum társasházszakmai fórum és az OTP Lakástakarék pénztár.

A lakástakarék-szerződéssel a társasházak és lakásszövetkezetek is 30 százalékos állami támogatáshoz juthatnak befizetéseik után a normál betéti kamaton felül. Ezt az összeget az épület közös tulajdonú részeinek korszerűsítésére fordíthatja a tulajdonosi közösség, ideértve a felújítást, korszerűsítést, illetve az ezekre a célokra felvett hitelek finanszírozását is.

A lakástakarékpénztári megtakarítás segítségével olyan nagyköltségvetésű beruházásokat valósíthatnak meg a tulajdonosok, amelyekre legfeljebb az uniós és állami pályázatokon nyerhetnek támogatást, így például az épület energetikai felújítására (szigetelés, kazáncsere, csővezeték-csere), az elektromos hálózat fejlesztésére vagy épp a lépcsőház és az épület környezetének, valamint az erkélyek rendbetételére. Ehhez csupán egy 1 340 és 90 000 forint közti összeg havi befizetését kell vállalni 4-10 éven át. Az így összegyűlt tőke a támogatás és a kamatok összegeivel teljes mértékben a felújítási munkálatokra fordítható" - hangsúlyozta Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

Az állami támogatás maximális összege évi 324 ezer forint lehet, ez azonban függ attól, hogy az adott társasházban hány lakás van.

Attól függően ugyanis változik a havonta befizethető összegek felső határa is - minél több lakás, annál nagyobb a befizethető havi összeg - és ezáltal az elnyerhető támogatás maximuma is. Például, míg egy 2-4 lakásos társasház által elérhető állami támogatás éves maximuma 108 ezer forint, amihez havi 30 ezer forintos betétbefizetés tartozik, addig a legmagasabb kategóriában, legalább 241 lakás esetén ez az összeg már évi 324 ezer forint, amihez 90 ezer forintos betét tartozik.

Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak is igyekeznek kihasználni a maximális állami támogatást: szinte mindig a maximális betéthez közeli átlagbefizetést alkalmaznak a lakóközösségek. A futamidőt tekintve pedig leginkább az 5 és a 10 éves megtakarítási idejű konstrukciókra van a legnagyobb kereslet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez abból fakad, hogy ebben a szegmensben a két fő cél az azonnali hitelfelvétel a munkálatok finanszírozására, illetve minél nagyobb felújítási alapot, minél nagyobb önerőt felhalmozni a későbbi beruházásokhoz. Előbbi esetben a társasházak hozzáigazítják a lakástakarék-szerződés futamidejét a hitelfelvételkor elérhető kamattámogatás ötéves periódusához, hogy a lakástakarékból tudják fizetni a hitel törlesztését, méghozzá minél gyorsabban, amíg a kamattámogatás elérhető számukra. A második esetben pedig igyekeznek maximalizálni az elérhető állami támogatást, ezért választják a 10 éves megtakarítási időt

- mondta Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Melyiket válasszam?

Ha nem társasháznak, hanem csak saját ingatlanunk felújítására szeretnénk gyűjteni, akkor Pénzcentrum kalkulátorával könnyen kiválaszthatjuk, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb LTP konstrukció. Például, abban az esetben, ha  havonta 10 ezer forintot tudunk félretenni, akkor 8 év alatt 1 252 935 forintot gyűjthetünk össze azOTP Lakástakarék Start8U csomagjával. az Aegon Otthon 8csomagjával pedig 8 év alatt 1 253 090 forint gyűlik össze. A Fundamenta Lakáskassza 3.9-es számla 923 számú módozatú ajánlatával 8 év 1 hónap alatt 1 313 845 forint gyűlik össze. Ennek azonban az előző két ajánlattal ellentétben van számlanyitási díja (32 ezer forint).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm