9 °C Budapest

A vidéki önkormányzatok sem maradnak ki a spórolásból: mindehol átcsoportosítanak

MTI
2020. április 7. 17:30

A kormány által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekkel egy időben pénzügyi átcsoportosításokra kényszerültek a vidéki önkormányzatok is a koronavírus-járvány miatt, több településen már módosították az ez évi költségvetést és csökkentettek egyes juttatásokat.

Zalaegerszegen Balaicz Zoltán polgármester - minden párttal, frakcióval és képviselővel egyeztetve - módosította a város idei költségvetését. A városvezető kedden a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a városi fesztiválokra és rendezvényekre szánt összegekből 50 millió forintos járványügyi védekezési költségvetési alapot hozott létre, továbbá április 1-jéig visszamenőleg 50 százalékkal csökkentette az önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti díját a korlátozások miatt érintett bérlőknek, vállalkozóknak. A polgármester jelezte azt is, hogy a koronavírus-járvány következményeként bezáró üzletek és leálló gyárak miatt jelentősen csökken az iparűzésiadó-bevétel, ez pedig egy teljesen új, lecsupaszított városi költségvetés készítését teszi hamarosan indokolttá.

Székesfehérváron a járványhelyzet miatt végrehajtott költségvetési átcsoportosítások elérték azt a nagyságrendet, ami szükségessé tette az önkormányzat idei költségvetési rendeletének módosítását. Ennek értelmében többletforrást kap a Humán Szolgáltató Intézet, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Kríziskezelő Központ, az önkormányzati informatikai központ, a Városfejlesztési Kft., a városgondnokság, valamint a polgármesteri hivatal. Ezzel a lépéssel a következő hónapokra biztosítva van a járványhelyzetben legalapvetőbb városi közszolgáltatások anyagi fedezete.

Gyulán is elkezdték a költségvetés áttervezését. Görgényi Ernő polgármester a Facebook-oldalán azt írta, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság súlyosan érinti az önkormányzatukat is, jelentősen csökken a bevételük. A pénzügyi források felhasználásakor elsőbbséget élvez az önkormányzat intézményeinél és cégeinél foglalkoztatott emberek munkahelyének védelme, és a munkahelyük elvesztése miatt bajba került lakosok támogatása. "Minden olyan kiadásról le kell mondanunk, amely nem a munkahelyek megőrzését, a bajba került emberek megsegítését szolgálja és elhalasztható vagy a jelen helyzetben nélkülözhető" - tette hozzá.

Csongrádon az önkormányzat jelentősen - 20-50 százalékkal - kénytelen lesz csökkenteni a nem kötelező feladatokra szánt forrásokat - közölte Bedő Tamás polgármester, példaként említve a városi rendezvényeket, valamint a sportcélú fejlesztéseket és támogatásokat. Elmondta, több tervezett beruházást kénytelenek a következő évre halasztani vagy törölni. A likviditási helyzeten azonban javíthat, hogy az önkormányzati cégek élnek a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével. Hangsúlyozta, a legfőbb cél, hogy mindenkinek megmaradjon az állása, de a nyugdíjba vonuló vagy lejáró szerződésű dolgozók helyére nem vesznek föl újakat.

Komáromban ötven százalékkal csökkentik a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők és önkormányzati cégek vezetőinek jövedelmét. A bizottsági és felügyelőbizottsági tagságok utáni tiszteletdíjak fizetését felfüggesztik - írták a város internetes oldalán. A városháza operatív törzsének közleménye szerint a közszférában és a városi cégeknél is szeretnének mindenkit megtartani, de bércsökkentést kell alkalmaznia az önkormányzatnak.

Ácson is csökkentik az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíját, a külsős bizottsági tagokét pedig szüneteltetik. A polgármester és az alpolgármester illetménye felét a vírus elleni küzdelemre fordítja - jelentette be a kisváros vezetője a település közösségi oldalán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mezőberényben Siklósi István polgármester március végén rendeletet módosított, így a képviselők tiszteletdíja április 1-jétől 50 százalékkal, május 1-jétől 75 százalékkal csökken a veszélyhelyzet fennállásának végéig. A nem képviselő bizottsági tagok nem jogosultak veszélyhelyzetben tiszteletdíjra. A városvezető a módosítást a képviselők munkavégzésének jelentős beszűkülésével, a nem képviselő bizottsági tagok munkavégzésének ellehetetlenedésével indokolta.

Gyöngyös polgármestere, Hiesz György szerint az év közepétől, legkésőbb ősztől komoly gazdasági nehézségek várnak a Heves megyei településre. Becsléseik szerint például az iparűzésiadó-bevétel mintegy 750 millió forinttal lehet alacsonyabb a tervezettnél. Kitért arra, az önkormányzat gyorsteszteket rendelt az egészségügyben és szociális területen dolgozók szűrésére és további beszerzésekkel feltöltik védőmaszk-, kesztyű- és fertőtlenítőszer-készleteiket is. Szólt arról is, a következő napokra azt tervezi, hogy kötelezővé teszi kesztyű és maszk viselését az üzletekben, piacon és egyéb zárt közösségi terekben megfordulók számára.

Sásdon Jusztinger János polgármester döntése értelmében e hónaptól a veszélyhelyzet fennállásáig elengedik az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, üzlethelyiségek bérleti díjait - közölte a városvezető a település honlapján.
Tiszafüreden 50 százalékkal csökkentették az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját, valamint a vásárcsarnokban a bérleti díjakat április 2-től június 30-ig - közölte Ujvári Imre polgármester a Facebook-oldalán. A rendelkezés nem vonatkozik a szerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletekre, a bankokra, biztosítókra, pénzügyi szolgáltatókra. Az intézkedés célja, hogy segítsék a helyi vállalkozókat, termelőket a nehéz helyzetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem