18 °C Budapest

A tikkasztó hőség az otthonainkat is kikészítheti

2017. június 26. 18:31

A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását.

Az egyre növekvő városokban a zöldövezetek csökkenésével már az 1800-as évek óta léteznek olyan területek, ahol a hőmérséklet nyáron tartósan megnövekszik. A burkolt felületek a napsütés hatására sokkal jobban felmelegednek, mint a természetes társaik. Ráadásul a gondot tetézi, hogy az éjszaka folyamán kibocsájtják magukból a bezárt hőt, így nem hagynak lehetőséget a terek visszahűlésére. Ez a jelenség hozza a létre a hőszigeteket.

Klímaberendezés, árnyékolás vagy hőszigetelés?

A terek, lakások hűtésére több lehetőség is adódik. Az egyik a klímaberendezések használata. Piaci statisztikák szerint az idehaza értékesített eszközök kétharmada 2-3 kW, egyharmada 5-7 kW teljesítményű. Utóbbiak ára 3-400 ezer forint, erre jön még a beszerelési költség, valamint az üzemeltetés nem elhanyagolható mértékű kiadása. Akár az ötödével is magasabb lehet a háztartás energiafogyasztása a klíma miatt - szakértők szerint négyszer annyi energia kell egy lakás hűtéséhez, mint a fűtéséhez -, ami mellett a karbantartásra, tisztításra is költeni kell. A szén-dioxid-kibocsátást is növelő megoldás ráadásul erősen melegíti a környezetét, ezzel növelve a hősziget hatását.

Mediterrán spaletták

A mediterrán országok vastag, meszelt falú, pergolás-spalettás házai nem véletlenül képezik részét a látképnek. A helyi népi építészetben számtalan példa akad a szigeteletlen fa és a nehézszerkezet kombinálására, az ott élők évezredek óta ezekkel a megoldásokkal védekeznek a nyári hőség ellen.

A hőszigetek jelenlegi lakosai számára a legjobb megoldás az árnyékolás és a szellőztetés, hiszen a meleg a nagy üvegfelületeken keresztül támad leginkább. A vastag falak mellett segítséget jelenthet a korszerű hőszigetelés is, mely az épület-korszerűsítési munkálatok között is az egyik legnépszerűbb forma, mondja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter szerint a legtöbben a téli hideg beállta előtt gondolnak csak hőszigetelési munkálatokra, de a klímaváltozás okán erősödő nyári felmelegedések miatt egyre gyakoribb, hogy a forróság ösztönzi a tulajdonosokat a lakástakarék ilyen célú felhasználására. És bár elsősorban ebben a kellemes téli-nyári hőérzet a legvonzóbb tényező, de a korszerűsítők hamar megérzik a kedvezőbb fenntartási költségeket, és a szigetelés okozta értéknövekedés kedvező hatásait is. Mivel a szigetelés egyszeri költsége nagyobb beruházást jelent, érdemes előtakarékoskodni rá, amihez tíz év alatt akár 720 ezer forint állami támogatás is járhat, mondta el a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonlítsd össze a lakástakarékok ajánlatait a Pénzcentrum kalkulátorával: KATTINTS IDE.

A hőszigetek földrajza

A hőszigeteken belül átlagosan 1-3 fokkal van melegebb, mint a zöldövezetekben, de ez nagyvárosokban 6-8 fokra is felmehet. A betonnal, aszfalttal, bitumennel fedett terek, és a cseréppel fedett tetők jelentik a legnagyobb terhet a városi környezet számára. A parkok jelentik az ellenpólust, véli Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont vezető tanácsadója, aki szerint már az is sokat segíthet, ha több fát ültetünk a lakóövezetekben, de jó megoldás lenne a lapos tetős házak tetejének lehető legegyszerűbb zöldesítése, vagy ha a nagyvállalatok bezöldítenék telephelyeiken az épületek tetejét, ahogyan azt egyes kereskedelmi cégek már el is kezdték.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem