8 °C Budapest

A megunhatatlan Jókai-bableves: Jókai bableves füstölt csülökkel és csipetkével

2021. február 21. 13:58

Jókai bableves recept kezdőknek és haladóknak: így készül a Jókai-bableves egyszerűen. Tudtad, hogy a Jokai bableves füstölt csülökkel és csipetkével a legfinomabb?

A klasszikus magyaros ízeket nem tudjuk sokáig nélkülözni: időnként szükségünk van egy finom levesre vagy egytálételre, amivel hódolhatunk a magyar kultúrának és a hagyományos magyar gasztronómiának. Cikkünkben a klasszikus, ám mégis megunhatatlan Jókai-bableves készítését írjuk le a Jókai bableves hozzávalóival és a könnyed, házi csipetke készítésével egyetemben. Azt is eláruljuk, mi a Jókai bableves története és hogyan lett ilyen népszerű mind Magyarországon, mind a nagyvilágban!

A Jókai-bableves története: miért Jókai bableves?

A Jókai-bableves Jókai Mór (1825-1904) regényíróról kapta a nevét, aki köztudottan imádta a hagyományos, magyaros ételeket és a bablevest, különösen, ha az sertéskörömmel vagy füstölt szopósmalac körmével készült. A mai értelemben vett füstölt csülkös, tejfölös Jókai bableves kevésbé hasonlít Jókai körömmel készített nagy kedvencéhez, ám bizonyosan ez a verzió is ízlene neki, ha lenne módja megkóstolni. A Jókai-bableves készítése - számos magyar gasztronómiai világsikerhez hasonlóan - a Gundel étterem nevéhez fűződik: a recept először Gundel Károly "Kis magyar szakácskönyv" c. gyűjteményében jelent meg, 1937-ben.

Füstölt csülök, a Jókai-bableves legfontosabb hozzávalója

Hogyan készül a Jókai-bableves?

Tradicionálisan az eredeti Jókai bableves füstölt hússal készül: készülhet a Jókai bableves füstölt tarjával, oldalassal, illetve a Jókai bableves csülökkel is rendkívül finom. Rengeteg magyar kedvence a Jókai bableves füstölt oldalassal, ami szintén egy nagyon aromatikus, zsírokban gazdag bablevest eredményez, azonban a legnépszerűbb elkészítési mód az, ha a Jokai bableves fustolt csulokkel készül. Nézzük a receptet!

A Jókai bableves hozzávalói

  • 1,5 kg füstölt csülök (lehet oldalas vagy tarja is, illetve ezek vegyesen)
  • 150 g kolbász (félszáraz)
  • 500 g fejtett bab (száraz)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kosszarv paprika (csípős)
  • 4 db babérlevél
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 ek liszt
  • 4 ek tejföl
  • víz

A Jókai bableves recept elkészítése

  1. A Jókai bableves előkészületeként mossuk meg, majd áztassuk be a babot egy éjszakára.
  2. Tegyük a füstölt csülköt egy nagyobb lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 2 óra alatt főzzük puhára, közepes lángon. Ha kész, vegyük ki a csülköt és hagyjuk kihűlni.
  3. Az előre beáztatott babot az áztatóvizével együtt öntsük egy nagyobb fazékba, majd adjuk hozzá a finomra aprított paradicsomot, csípős kosszarv paprikát és az átnyomott fokhagymát. Főzzük őket 1-1,5 órán keresztül, közepes lángon, míg a bab félpuha nem lesz.
  4. A félpuha állagú babhoz adjuk hozzá a felkarikázott répát és petrezselyemgyökeret majd főzzük őket együtt addig, míg a bab és a répa is puha nem lesz.
  5. Karikázzuk fel a kolbászt vékonyra, majd egy serpenyőben süssük ki belőle a zsírt. Szedjük ki a sült kolbászkarikákat, a visszamaradt zsíron pedig dinszteljük üvegesre a finomra aprított vöröshagymát. A hagymához adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, röviden pirítsuk, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és keverjük el, míg sűrű rántást nem kapunk.
  6. Keverjük a rántást és a kolbászkarikákat is a levesbe és főzzük még néhány percig. Ekkor már hozzáadhatjuk a házi csipetkét is.
  7. A tejfölt keverjük simára a forró levessel, majd öntsük vissza a fazékba, végül szórjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet is.
  8. A főtt füstölt csülök húsát lefejtjük a csontról és felkockázzuk. Tálalhatjuk külön, illetve a levesbe beletéve is. A Jokai bableves felszolgálásakor kínáljunk az étel mellé friss kenyeret és extra tejfölt.
Jókai bableves

Házi csipetke, avagy a tökéletes levesbetét

Ahogy fentebb is írtuk, az igazi Jókai bableves füstölt hússal csipetkével készül, amelyek ötvözik a magyaros szokásokat a magyar alapanyagok és a magyar levesbetétek használatával. A Jókai bableves csipetkével rendkívül laktató, a tésztás betét pedig csillapítja a füstölt csülök bableves rendkívül erőteljes, fűszeres ízvilágát. Nézzük, hogyan készül a csipetke nevű levesbetét!

A csipetke hozzávalói

  • 100 g búza finomliszt + 2 ek finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A házi csipetke készítése

  1. Fogjuk a csipetke hozzávalóit, a 100 g lisztet, a tojást és a sót és egy tálban, a nokedlihez hasonlóan keverjük össze.
  2. Nyújtsuk ki egy belisztezett deszkán a csipetke tésztáját körülbelül fél cm vastagságúra és a kezünkkel egyszerűen csipkedjük kis darabokra. Ezeket a csipetkéket hintsük meg a két evőkanálnyi liszttel, hogy ne tapadjanak össze.
  3. A csipetke főzése a kész levesben történik: egyszerűen szórjuk bele a kis tésztákat a forrásban lévő lébe, majd főzzük további 5 percen keresztül.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem