A húsleves milyen húsból készül? Húsleves gazdagon, húsleves recept, húsleves kalória

Pénzcentrum2020. október 18. 10:58

Íme az eredeti húsleves recept: tudd meg, miért jó a húsleves gazdagon, és hogy a húsleves milyen húsból van, milyen az igazi husleves! Miért zavaros a húsleves olykor, ven-e ennek köze a leves lehabozásához? Milyen a romlott húsleves, okozhat a húsleves hasmenést? Mire figyeljünk, ha a husleves sertes husbol készül, vagy ha a húsleves alapja szárnyas?

A húsleves orvosság - mondták régen a nagyszülők. Tényleg így van? Ha igen, miért jó a húsleves és mikor ajánlott fogyasztani? Bonyolult vagy egyszerű az igazi házias húsleves elkészítése és mit jelent, amikor egy recept azt írja, hogy "húsleves gazdagon"? Cikkünkben megosztjuk olvasóinkkal a húsleves főzés fortélyait: a húsleves milyen húsból készül, meddig fő a húsleves és le kell e habozni a húslevest? Arra is kitérünk, hogy egy húsleves meddig fogyasztható, esetenként miért zavaros a húsleves, milyen a romlott húsleves és valakinél miért okoz hasmenést a húsleves?

"A húsleves orvosság", avagy miért jó a húsleves?

Mióta létezik az orvostudomány, vita tárgya, hogy melyik élelmiszer káros és melyik van jó hatással a szervezetre, ám a húsleves az egyik legritkábban megkérdőjelezett "gyógyító" élelmiszer. A húsleves amellett, hogy ha jól van elkészítve, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kifejezetten kíméletes emésztőrendszeri szempontból is. A húsleves elfogyasztása könnyű a betegek számára, így egyszerű úton juthatnak laktató, mégis finom táplálékhoz, vagy, ahogy a Nagyi mondaná, "orvossághoz". A náthás, influenzában szenvedő betegek részére is tökéletes étel: a meleg, folyékony húsleves átmelengeti testüket, ezáltal jobb közérzetet nyújt a nehezebben átvészelhető napok alatt.

A húsleves milyen húsból készül?

Bármilyen húsból, csontból elkészítheted! Legyen szó marháról, tyúkról, disznóról vagy akár kacsáról, ha eltaláljuk a megfelelő arányokat és fűszereket, ínycsiklandozó, aranysárga, vitaminokban gazdag levest kapunk. Sokszor találkozhattunk olyan esettel, amikor a kicsontozás után a húst felhasználjuk, ám a csontokat sajnáljuk kidobni - ekkor jöjjön újfent számításba a húsleves recept, ugyanis a csontok és a rajtuk maradt hús is egy finom húsleves alapjául szolgálhatnak.

Ha a klasszikus, nagymama-féle húsleves elkészítését tervezzük, először érdemes megpróbálkoznunk a sima, tyúkból készült húsleves elkészítésével. A húsleves titka ezesetben az, hogy jobban járunk, ha csontos-bőrös húst használunk, ugyanis a bőrben van a zsír, amitől a húsleves sárga és finom, zsíros lesz, a csontok pedig aromásabb ízt adnak a lének. A húsleves alkalmas az olcsóbb húsok felhasználására is: farhátból ugyanolyan jó húsleves készül, mint combból vagy szárnyból!

Gyakori kérdés, hogy a marhahúsleves milyen húsból készül - nos egy marhahúsleves készítéséhez célszerű választanunk egy húsos és egy csontos hozzávalót: tökéletes húsleves készülhet egy kis marhanyak- vagy lábszár darabbal, ha azt egy kollagénben gazdag marhafarokkal kombináljuk. Ugyanez az eset, ha sertéshúsleves gazdagon készül, jó sok zöldséggel: válasszunk egy darab csontos karajt, vagy kombináljunk combot sertéscsonttal.

A húsleves recept hozzávalói 4 főre (közepes fazék)

  • 4 db egész csirkecomb
  • 3 db répa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 kis darab zeller
  • 1 db karalábé
  • 1 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 db tyúkhúsleveskocka
  • ízlés szerint csípős paprika
  • 1 csomag cérnametélt

Az igazi húsleves recept elkészítése

  1. Mossuk meg a csirkecombokat és helyezzük őket egy közepes méretű (~3l) fazékba, hideg vízbe. Kislángon kezdjük főzni, míg a többi hozzávaló elkészül.
  2. Pucoljuk meg a zöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét vágjuk fel ízlés szerint, a krumplit hagyjuk egyben; a hagymát és a zellert is hagyjuk egyben (az ízesítést szolgálják, általában nem esszük meg őket).
  3. Helyezzük a zöldségeket a fazékba a hús mellé, adjuk hozzá a húsleveskockákat és főzzük addig, amíg a répa puha nem lesz (beleszalad a villa, eltörik).
  4. Ha a húsleves recept kész, aprítsuk fel a csokor petrezselymet és szórjuk a husleves tetejére (így nem fő ki belőle az íz).
  5. Főzzünk a húsleves mellé egy kis cérnametéltet (vagy más, tetszőleges tésztafélét), végül tálaljuk őket!

Húsleves: le kell habozni? Le kell szűrni, ha kész?

Számtalan eltérő praktika létezik a húsleves gazdagon való elkészítésére, ennek köszönhetően ősidők óta vita övezi az egyszerű húsleves elkészítésének módját. Természetesen így is-úgy is finom lesz a húsleves: ha szeretnénk lehabozni a levest (a habot a kifövő vér okozza), tegyük meg, illetve, ha a kész húslevest le szeretnénk szűrni, hogy ne legyen olyan zavaros a lé, tegyük meg nyugodtan.

Miért zavaros a húsleves?

A húsleves a főzés természetes folyamatainak köszönhetően - főleg, ha a husleves gazdagon, sok zöldséggel készül - tele van zavaros elemekkel: húsrészecskék, szétmállott zöldség, petrezselyem, fűszerek. Ha igazán profik akarunk lenni a húsleves tálalásában, a szakma nagykönyve szerint le kell szűrnünk a kész húslevest, hogy tálaláskor áttetsző, aranysárga legyen. Vannak, akik hagyják kihűlni, lezsírozzák a húsleves tetejét, majd újramelegítve tálalják azt.

Miért okoz hasmenést a húsleves egyeseknél?

A húsleves elfogyasztása után sokan produkálnak hasmenést. Ez a legtöbb elmélettel ellentétben a húsleves hasmenés nem a leveskocka vagy más fűszerek miatt van, hanem a megszokottól nagyobb mértékű, meleg, híg folyadéktól, amelyre sokan érzékenyebbek vagyunk. Ha a húsleves elfogyasztása után problémáink akadtak, érdemes megpróbálkoznunk meleg teával, más alapanyagokból álló levesekkel is, hogy a probléma általánosan jelentkezik, vagy csak a húsleves hőmérséklete, állaga, tartalma nem tetszik szervezetünknek. Amellett, hogy a húsleves után hasmenés teljesen normális lehet, fontos kiemelnünk, hogy a hasmenést nem csak a romlott húsleves okozza, hanem a frissen főzött is.

Milyen a romlott húsleves?

Nagyon egyszerű a végére járnunk annak, hogy milyen a romlott húsleves: a látvány, a szag és az íz is árulkodik. Látványra sűrűbb az állaga, mint a frissnek, a szaga pedig savanykás. Ha nem tudjuk eldönteni így sem, hogy jó-e még a húsleves, egy kiskanállal kóstoljuk meg: a romlott husleves íze összetéveszthetetlenül savanyú, fanyar - ekkor a fazekat ki kell önteni.

Címkék:
hús, recept, leves, nagyi, húsleves, receptek, mit főzzek, romlott hús,