2 °C Budapest

A gyerek bánhatja, ha ezen spórolnak a szülők

2015. augusztus 13. 05:57

Ugyan a legtöbb családnak komoly anyagi megterhelést jelent a gyerek beiskolázása, vannak azonban olyan tételek, amelyeken nem szabad spórolni. Ilyen például az otthoni tanuláshoz elengedhetetlen irodabútor is. Arról nem is beszélve, hogy esetenként egy drágább, de jól megválasztott darab jóval strapabíróbb, így a végén anyagilag is jobban járunk vele.

Alig 3 hét múlva véget ér a nyári szünet és megkezdődik a 2015/16-os tanév. Ugyan a lurkók addig még lazíthatnak, de a szülőknek már most érdemes elkezdeni a felkészülést. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor a költségek is megnőnek: jó esetben kijön 30 ezer forintból az iskolakezdés, de a Pénzcentrum korábbi becslése szerint inkább valahol 40-50 ezer forint körül van az alap felszerelés - tankönyvvel, táskával, tornacuccal, füzetekkel, írószerekkel.

Persze, ha beiskolázásról van szó - tehát elsőbe, felső tagozatba, vagy gimnáziumba megy a gyerek -, akkor ennyinél sem áll meg a kontó. Vannak ugyanis olyan tételek, amelyeken aligha lehet spórolni: az egyik ilyen pedig nem más, mint az ifjúsági és irodabútor. Szakértők szerint sokan esnek például abba a hibába, hogy az árcédula alapján választanak bútort az otthoni tanuláshoz (vagy nem is vesznek és marad az ágy, egy dohányzóasztal, vagy a padló a leckére), holott ennél vannak sokkal fontosabb szempontok is.

A legtöbb ortopéd szakorvos is azon a véleményen van, hogy egy fejlődésben lévő szervezet esetében különösen fontos, hogy milyen körülmények között végzi el a házi feladatát, milyen kialakítású, magasságú székre és asztalhoz ül le nap mint nap a gyerek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy

a szülők olyan modellt válasszanak, amelynek köszönhetően elkerülhetők a mozgásszervi panaszok, vagy fejlődési rendellenességek.

Mennyi az annyi?

Bár anyagilag tényleg megterhelő egy akár 150-200 ezer forintos beruházás, azonban a gyerek jövőjén tényleg nem szabad spórolni. Arról nem is beszélve, hogy esetenként egy drágább, de jól megválasztott darab jóval strapabíróbb is, így a végén anyagilag is jobban járunk vele. Persze sok magyar szülő tisztában van ezzel az alapvetéssel, hiszen a tapasztalatok is azt mutatják, a nyár második felében, főként augusztus derekán felpörög a forgalom:

Az ifjúsági és irodabútor forgalma egyértelműen magasabb az iskolakezdést megelőző időszakban - a forgószékeket, író- és számítógépasztalokat, polcokat, kisbútorokat keresik ilyenkor a legtöbben

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a KIKA Lakberendezési Kft.

Az ország több pontján, így Budapest mellett Budaörsön, Debrecenben, Pécsett és Győrött is jelenlévő lakberendezési áruház tapasztalatai szerint egyébként átlagosan 40-50 ezer forintot költenek azok a családok, ahol iskolába készül a gyermek, illetve kinőtte a korábbi bútorokat vagy csak egyszerűen új bútorokat szeretne. Természetesen az igények ezt az összeget is jelentősen befolyásolják:

Amennyiben márkás, minőségi bizonyítványokkal ellátott masszív bútorokat vásárol valaki, akkor ez az összeg akár az átlagösszeg 3-4-szerese is lehet.

Természetesen - ahogy az lenni szokott a komolyabb beruházásoknál - sokan hitelből finanszírozzák a beiskolázás során felmerülő komolyabb költségeket, de korántsem annyira abszurd a helyzet, mint például karácsonykor, a "lapostévék" esetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tapasztalataink szerint ezekre a kiadásokra jó előre felkészülnek a családok, így nem jellemző, hogy az iskolakezdéshez kapcsolódó költéseiket hitelből finanszírozzák. Jellemzőbb, hogy kevesebbet költenek a nyaralásra, az utazásra, hogy az iskolakezdésre maradjon elég keret

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az IKEA Magyarország Kft.

Mi van az akciókkal?

Na persze nem kell előre rettegni, milyen árcédula vár minket a lakberendezési áruházakban, a kereskedők ugyanis hagyományosan komolyabb akciókkal próbálják meg tovább fokozni a már amúgy is felélénkült keresletet.

Akciós hétvégéink vannak ifjúsági- és irodabútorokra, forgószékekre, író- és számítógépasztalokra augusztusban, illetve kedvezményes áron kínálunk egy sor terméket, ami kifejezetten iskolakezdéshez, vagy csak egyszerűen ahhoz kellhet, hogy meghozza egy iskolás korú gyermek kedvét a tanuláshoz

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a KIKA.

A másik nagy lakberendezési multinál viszont némileg más a helyzet, akciók ugyan ott is lesznek, de kiemelt ajánlatokkal csk a klubtagokat várják.

Leárazások nem lesznek, de a "Vissza az iskolába" akciónk keretében számos termékünket kedvező áron kínáljuk az IKEA FAMILY kártyatulajdonosainknak, és a választékunkban minden iskolás korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő terméket

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az IKEA.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem