2 °C Budapest

A 7 leggyakoribb ok, amiért lecsúszhatsz a 3 milliós otthonfelújítási támogatásról

2020. december 1. 05:59

A jövő év egyik legjobban várt újdonsága a lakásfelújítási támogatás, mely segítséget nyújthat a családoknak otthonuk korszerűsítésére, modernizálására. A kedvezmény természetesen nincs "ingyen", számos feltételt szükséges teljesítenie a kérelmezőnek. De ne ess kétségbe, ha januárban nem felelnél meg az elvárásoknak, ezek egy részét ugyanis teljesítheted a támogatás kivezetéséig - 2022. december végégig -, ráadásul a munkálatokat elkezdheted már ezt megelőzően is.

A gyermeket nevelő családok otthonuk felújítására 2021. januárjától támogatást igényelhetnek: a teljes költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot kaphatnak utólag, a munkálatok befejezését követően.

Nem elég azonban benyújtani a számlákat a Magyar Államkincstár felé, az összeg elnyeréséhez számos feltételt teljesíteni kell. De akkor sincs tragédia, ha jelenleg nem felel meg valaki az elvárásoknak, ugyanis 2022. december 31-ig lesz lehetőség igényelni a konstrukciót. Az alábbiakban összeszedtük, mely elutasítási okokat lehetne még orvosolni az igénylési határidején belül.

1. Legalább egy éves Tb-jogviszony szükséges az otthonfelújítási támogatáshoz

Ahhoz hogy élhess a lehetőséggel, legalább 1 éves, folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkezned. Házaspárok, élettársak együttes igénylése esetén elégséges az egyik félnek teljesítenie ezt a feltételt. Nincs azonban veszve minden akkor sem, ha jövő év elején nem teljesíted még ezt az elvárást, hiszen akár 2022. év végéig kérelmezheted a támogatást.

2. Kizárólag gyermeket nevelő, gyermeket váró szülő(k) kérhetik a támogatást

Kizárólag gyermeket nevelő szülők igényelhetik a felújítási támogatást, de a várandósság 12. hetét betöltött magzat is elfogadható gyermekként. Vállalt gyermekre azonban nem vehető igénybe a kedvezmény - családi állapottól függetlenül -, ami azt jelenti, hogy akiknek jelenleg nincs gyermekük, azok bizony elesnek a lehetőségtől.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy végleg elúszott a lehetőség. Ha terveztek gyermeket a közeljövőben, ráadásul a lakásotokat is felújítanátok, akkor érdemes észben tartani az új támogatást, és gondosan gyűjtögetni a számlákat. Hiszen a terhesség 12. hetét követően már jogosult lehetsz a lakásfelújítási támogatás igénylésére.

Figyelem! A Babaváró hitelt például a gyermektelen házaspárok is igényelhetik, ott a támogatások mértéke növekszik "csak" a futamidő alatt született gyermekek számától függően.

3. Legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakni

Az igénylőnek - házaspárok, élettársak együttes igénylésekor mindkét félnek - és a gyermekeknek legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakniuk. (A lakcímkártyán állandó lakóhelyként az adott ingatlannak kell szerepelnie.)

Természetesen az egy évnél fiatalabb gyermekek - illetve a magzatok - esetében ezt a feltételt nem szükséges teljesíteni. Emellett abban az esetben sem vizsgálják ezt a szabályt, amennyiben a család éven belül vásárolta az adott ingatlant.

Nem probléma, ha jelenleg nem laksz a felújítandó ingatlanban, hiszen ezt az elvásárt is könnyen teljesítheted 2022. év végéig. A hivatalos lakóhely létesítését - lakcímkártyán is meg kell jelenjen állandó lakóhelyként - követően egy évet kell várnod és igénybe veheted a támogatást.

4. Az igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük az ingatlanban

Az igénylőknek és gyermekeiknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a felújítandó ingatlanban. Ezt az elvárást is teljesíteni lehet 2022. december 31-ig, sőt még az sem probléma, ha jelenleg egyáltalán nincs lakásod. Ráadásul a lakásvásárlást követően nem szükséges várnotok egy évet a felújítási támogatás igénylésével: hiszen ebben az esetben nem kell egy éve az ingatlanban laknotok.

Ezért, ha éppen ingatlanvásárlás előtt álltok, akkor érdemes lehet a rosszabb állapotban lévő lakások között is nézelődnötök, hiszen a felújítandó ingatlanok természetesen olcsóbbak, emiatt kevesebb saját megtakarításra, vagy éppen lakáshitelre lenne szükség a vásárláshoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Nincs elegendő saját megtakarítás a felújítási munkálatok finanszírozására

A konstrukció egy utólagos támogatás: a számlák kifizetését követően kaphatod vissza a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot. Vagyis meg kell finanszíroznod a teljes költségvetést.

Akkor sincsen probléma, ha nincs elegendő saját megtakarításod, hiszen akár hitelből is rendezheted a számlákat. Megfelelő lehet mind a személyi kölcsön, mind a felújítási célú lakáshitel erre a célra.

A személyi hitel választásával 3-5 nap alatt pénzhez juthatsz - a lakáshitelek bírálati ideje jellemzően 1-1,5 hónap -, ráadásul az igénylés költsége is igen alacsony. A lakáshitel választásával azonban jóval kedvezőbb kamaton kaphatsz kölcsönt, ami miatt havi törlesztőrészleted is alacsonyabb lenne, mint egy személyi hitel esetében.

Természetesen a kapott támogatásból akár elő is törlesztheted - részben, vagy teljes egészében - a felvett hitelt, ezzel csökkentve a havi fizetnivaló összegét.

6. A számla kifizetését követő 60 napon belül be kell adni a kérelmet

A támogatást a számla kifizetését követő 60 napon belül lehet igényelni. Ha ez a határidő lejárt, akkor még jogosult lehetsz a támogatásra, hiszen ez az előírás az utolsó számla kifizetésére vonatkozik.

Ha letelt a határidő, de van még olyan dolog, melyet felújítanál a lakáson, akkor jogosult lehetsz a konstrukcióra: az újabb felújítási munkálatokról szóló számla rendezését követő 60 napon belül visszaigényelheted a teljes - a korábbi és az új együttesen - költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot.

Fontos azonban, hogy 2022. december 31. az igénylés végleges határideje, ezt követően nem adhatod be a kérelmet a felújítási munkálatokról szóló számlák teljesítésének dátumától függetlenül.

+1. Mire teljesülnek a feltételek, már nem lesz idő a felújítási munkálatok elvégzésére

Egyes elvárások teljesítéséhez valóban élethelyzetedtől függően akár 1 évre is szükség lehet, ha akkor állsz neki a felújításnak - az építőipar várható leterheltségét is figyelembe véve - előfordulhat, hogy csak 2022. decemberét követően fejezik be a munkálatokat.

Ha nem felelsz meg valamennyi feltételnek az nem azt jelenti, hogy nem is kezdheted el a felújítást a jövő év elején, hiszen a támogatást utólag, a munkálatok befejezését követően kapod meg. Vagyis a feltételeket is elég a kérelem beadásakor, a korszerűsítés befejezését követően teljesítened

- hívták fel a Pénzcentrum figyelmét a Bankmonitor szakértői.

Persze, csak akkor érdemes kalkulálnod ezzel az összeggel, ha biztosan teljesíteni fogod a feltételeket. (Például a közeljövőben meglesz az egy éves, folyamatos Tb-jogviszonyod.) A határidőkre is nagyon kell figyelned: a munkálatokhoz kapcsolódó utolsó számla kifizetésétől számított 60 napon belül teljesítened kell a lakásfelújítási támogatás feltételeit, ugyanis eddig lehet igényelni a konstrukciót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem