5 °C Budapest

800 ezer magyar él ilyen lakásokban: az egészségük, pénzük is rámehet télen

2020. november 2. 16:48

Csaknem 800 ezer magyarnak okoz mindennapi gondot, hogy sötét a lakása, oda nem jut elég természetes fény. Ezzel lakosságarányosan Magyarország áll az EU 3. legrosszabb helyén. A napfényhiánynak pedig súlyos következményei lehetnek, főleg most, a téli hónapokban. 

2019-ben az EU lakosságának 4,9 százaléka vallotta azt, hogy nem jut elég nappali fény a lakásukba, ennek következtében otthonuk túl sötét, és ez a háztatás számára valós problémát jelent. A legsötétebb otthonokkal rendelkező országok között ráadásul Magyarország is szerepelteti magát, 

hazánkban a lakosság 8 százaléka mondta azt, túl sötét az otthona, és ez baj.

Ezzel az eredménnyel a magyar otthonok a harmadik legrosszabbul szerepeltek az unióban, lakosságarányosan ennél többen csak Portugáliában (8,2%) és Máltán (10%) laknak nappali fénytől inkább elzárt, sötétebb lakásokban - derült ki az Eurostat legfrisebb publikációjából.

Mindez hazánkra nézve azt is jelenti, hogy Magyarországon majd 800 ezren, ha 9,7 millió lakossal számolunk, akkor

776 000 ezren vallják azt, hogy az otthonukba nem jut elég nappali fény.

Ezért az túl sötét, és ez gondot okoz nekik a mindennapok során. Érdekes, hogy a lista másik végén például éppen északi szomszédunk, Szlovákia tanyázik. Lakosságarányosan itt vannak a legkevesebb azok az EU-ban, akiknek mindennapos problémát jelentene, hogy sötét a lakásuk, mindössze a népesség 2,8 százaléka vélekedett így.

Őket Csehország, Ciprus, Olaszország és Hollandia követte. Sorrendben 2,9; 3,2; 3,2; illetve 3,3 százalékkal. Magyarországon tehát arányait tekintve 2,5-szer annyi embert érint ez a probléma, mint az EU legszerencsésebb országaiban élőket.

Az uniós átlag alatt végzett egyébként még Románia, Horvátország, Észtország, Szlovénia, Németország, Lengyelország, Finnország és Dánia is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A napfény hiánya megbetegít

Kutatások bizonyítják, hogy a napfénynek komoly szerepe van közérzetünk alakulásában, illetve hatással van fizikai állapotunkra is. Egy korábbi felmérés adatai szerint

a nyugodt körülmények között alvó, és ezért pihenten ébredők, akik még napközben is elegendő természetes fényhez jutnak, 50 százalékkal érzik egészségesebbnek, energikusabbnak magukat.

Ez azonban nem minden, a D-vitamin hiánya, ami a napfényből jut a szerveztünkben, belejátszhat a prosztata- és mellrák megjelenésébe, de a memóriavesztésbe, a fokozatosan kifejlődő demenciába és a skizofréniába is - írja a webbeteg.

Ráadásul, ha nem vigyázunk, a napfény hiánya képes a klinikai depresszió állapotába sodorni bennünket. Minél kevesebb a téli hónapokban ránk sugárzó napfény, annál valószínűbb, hogy kialakulhat a szezonális affektív zavar (SAD), azaz a téli depresszió vagy borongás. A SAD tünetei egészen extrémek lehetnek: hangulatváltozások, szorongás, alvászavar vagy akár öngyilkossági gondolatok - írják.

Az előttünk álló hónapok tehát nem csak az egyre eldurvuló második hullám miatt, hanem a napfényes órák csökkenése miatt sem lesz túl vidám. És ezen az sem fog segíteni, hogy megannyi magyar lakásban ezzel együtt még alapból sincs elegendő napfény, így csak a mesterséges fény marad. Ami hosszútávon biztosan nem tesz jót a közérzetünknek, arról nem is beszélve, hogy a pénztárcánk a rezsiköltségek még jócskán meg is sínyli mindezt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem