2020. szeptember 18. péntek Diána

6 millió magyarnak üdülés volt a kijárási korlátozás: ők viszont szenvedtek

  • NapiCsárt
  • 2020. május 14. csütörtök 10:13

A magyar lakosság túlnyomó része családi házakban lakik, ami az Európai Uniót nézve teljes mértékben eltér az átlagostól. Nem is akárhogyan, hazánkban ugyanis csaknem kétszer annyian laknak családi házban, mint átlagosan az EU-ban. Több mint 6 millió honfitársunknak tehát némiképp könnyebben megy/ment - vagy legalábbis tágasabb körülmények között - a kijárási korlátozás elszenvedése, mint annak a közel 2,6 millió magyarnak, akik lakásokba szorultak a koronavírus-járvány ideje alatt.

Az új koronavírus-járvány miatt világszerte bevezetett óvintézkedések közül talán a kijárási korlátozások voltak azok, ami a legtöbb ember készítette ki. Mind fizikálisan, mind pedig szellemileg. Nem mindegy ugyanakkor, hogy valaki családi házban vagy egy lakásban kénytelen átvészelni ezeket, az eddig még nem tapasztalt korlátozásokkal járó napokat.

Az EU lakosságának átlagosan 46 százaléka például lakásban él, 34,7 százaléka családi házban, és csupán 18,6 százaléka ikerházban - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Igen ám, de az egyes tagállamok lakhatási körülményei között óriási különbségek vannak. Lakosságarányosan például lakásban a legtöbben Lettországban (66%), Spanyolországban (65%), Észtországban (62%) és Görögországban (61%) laknak. Miközben más országokban hanyatt homlok az ellenkezője tapasztalható.

Jól látszik például, hogy Horvátországban nem kevesebb mint a lakosság 70 százaléka családi házban él, de ugyanígy kiugró a családi házban élő állampolgárok aránya Szlovéniában (66%), Magyarországon és Romániában (mindkettő 65%). Igen, mint látjuk hazánkban is durván felülreprezentált azok aránya, akik családi házban laknak. Olyannyira, hogy lakosságarányosan az EU-ban

Magyarországon laknak a harmadik legtöbben családi házban.

Hazánkban tehát 10-ből 6,5 fél ember tágas környezetben élhette át a kijárási korlátozásokkal járó nehézségeket, ami körülbelül 6,3 millió embert jelent. A lakásokba szorult honfitársainknak már egy fokkal nehezebb lehetett a feladat, ők körülbelül 2,6 millióan lehettek. A statisztikák szerint a magyar lakosságnak további 6,5 százaléka ikerházban lakik.

Érdekes, hogy közvetlen szomszédjaink közül Horvátországban, Szlovéniában, Romániában és Szerbiában is 60 százaléka fölött van a családi házban élő lakosok aránya. Messze az EU-s átlag felett, gyakorlatilag majdnem kétszer annyian élnek nálunk is, és a körülöttünk lévő országokban is családi házban, mint az EU-ban átlagosan.

Még többen akarják!

Bár a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalanabb piaci környezetben lassultak az ingatlanpiac tranzakciók, sokan nyílván most sem tesznek le arról, hogy új helyre költözzenek. Arról nem is beszélve, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel az ember igényei is megváltozni látszanak.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy a pandémiás helyzetre adott érdekes ingatlanpiaci változás, hogy a lakásvásárlók körében megnőtt a nagyobb ingaltanok iránti érdeklődés az agglomerációban. A pest megyei adatok alapján a 80 és 120 négyzetméter közötti otthonok már majdnem az adásvételek felét képezték (45%), de a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 10 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.