6+1 film, amit látnod kell 2020-ból: mutatjuk a legjobbakat

2020. december 25. 16:05

Idén, ami a filmtermést illeti, nem voltunk elkényeztetve, azonban még így is rengeteg olyan alkotás született, amit mindenképp érdemes megnézni, a figyelmünket azonban elkerülhette. Ezen a listán 15 olyan idei film található, amit megéri pótolni, ha eddig kimaradt.

Itt a karácsony és az év vége, tehát az év végi listák ideje is elérkezett. A szünet, szabadság alatt különösen népszerűek a filmes listák, amelyek 2020-ban a rengeteg elhalasztott premier, megcsúszott forgatások miatt elég szegényesek. Azonban valószínűleg még mindig van olyan film idénről, amellyel tudunk újat. A The Economist listáján található filmek közül azokat válogattuk ki, melyeket már bemutattak itthon is.

Történetek a végtelenségről (About Endlessness)

Roy Andersson filmje már tavaly Arany Oroszlánt nyert a Velencében, hazánkban azonban csak idén októberben volt a premierje. A rendező nyilatkozata szerint ez lesz az utolsó filmje, témája ennek megfelelően nem más, mint az emberi lét értelme és iróniája. A svéd-német-norvég-francia filmdráma helyzetek és szituációk humoros sorozata, amelyben a hétköznapok banalitása átlagos emberek érzéseit hozza felszínre, s amelyben a jelentéktelennek tűnő és a történelmi pillanatok egyenrangúvá válnak. Andersson operatőre ismét a magyar Pálos Gergely volt.

Sötét vizeken (Dark Waters)

Az idei év egyik legjobb filmjében Mark Ruffalo Robert Bilott-t, egy makacs ügyvédet alakít, aki leleplezi a DuPont illegális vegyianyag lerakóit Nyugat-Virginia államban, és hogy a vállalat felelős az ott lakók egészségi állapotának megromlásáért. A film gyakorlatilag Dávid éf Góliát, vagyis a különc ügyvéd és a vállaltóriás harcát követi végig lépésről lépésre, mely végül a "teflonbotrány" kitöréséhez vezetett. A dráma tehát igaz történetet dolgoz fel, nagyjából két órás játékideje alatt végig képes fenntartani a feszültséget, egy pillanatra sem válik unalmassá.

A befejezésen gondolkozom (I’m Thinking of Ending Things)

Aki ismeri Charlie Kaufman forgatókönyvírói (Adaptáció, John Malkovich menet), illetve rendezői (Anomalisa, Kis-nagy világ) munkásságát, az tudja mire számíthat legújabb filmjében, ami talán az eddigiek közül is a leginkább kísérleti film. Az Iain Reid horrortörténetén alapuló sztoriban egy lány elindul a barátja szüleinek a farmjára egy családi vacsorára. Azonban az idők és különböző valóságsíkok álomszerűen kezdenek összekeveredni egymással, amelyet még akkor is megindító nézni, ha fogalmunk sincs, mi történik a filmben.

A nomádok földje (Nomadland)

A magyar premier csak jövő februárban várható, érdemes felírni a megnézendő filmek listájára A nomádok földjét. Frances McDormand ezúttal egy mogorva özvegyet alakít, aki elhagyja otthonát, hogy lakóautójával körbevesse Amerikát. Útközben azt látja, hogy rengeteg hozzá hasonló idős "házatlan". A film mármár dokumfilmhez hasonlít, nagy hangsúlyt fektettek a tájra és a kultúrák bemutatására, illetve a főszereplőn kívül a vásznon feltűnő szereplők egyike sem hivatásos színész, hanem önmagukat alakítják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

David Copperfield rendkívüli élete (The Personal History of David Copperfield)

A címszereplő kisfiúként gondtalan életet él, amíg özvegy édesanyja férjhez nem megy a gonosz és kegyetlen Murdstone úrhoz. Mostohaapja elküldi saját gyárába dolgozni, de anyja halála után megszökik, és itt kezdődik Armando Iannucci cinikus szatírája, melynek főszerepét a - leginkább a - Gettómilliomosból ismert Dev Patel alakítja.

Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems)

Aki még mindig nem hisz abban, hogy Adam Sandler nem csak a bugyuta vígjátékok főszerepeiben képest helyt állni, az mindenképpen nézze meg a legújabb filmjét - ami nem a Hubie, a halloween hőse... A történetben mielőtt dühös hitelezői elszámoltatnák, a nagy dumás New York-i ékszerész mindent kockára tesz a pénzért és az életéért.

Wolfwalkers

A Kells titka és A tenger dala alkotóinak új animációs filmje nem kevésbé gyönyörűen rajzolt, és felnőttek számára is izgalmas történetet ígér, mint az említett filmek. Az ír animációs stúdió ezúttal visszatért a gyökerekhez, a kelta monda- és képivilághoz. A film az 1600-as évek közepén játszódik, a mágia és babonák korában, amikor még démoni lényekként gondoltak a a farkasokra, a természet megszelídítése pedig még az emberre várt. Egy 11 éves vadásztanonc kislány, Robyn Írországba érkezik apjával, hogy elpusztítsák az utolsó farkasokat, azonban miután megment egy helyi lányt, Robyn bepillantást nyerhet az ún. wolfwalkerek titkos világába, amit az apja mindáron el akarna pusztítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem