12 °C Budapest

5 tipp IT-szakemberektől, hogy zökkenőmentes legyen a sulikezdés

2020. szeptember 5. 18:03

A koronavírus-járvány hatására március közepe után teljesen átalakult az iskolai élet, a digitális oktatásra való áttérés jelentős változást okozott a tanulók, tanárok és szülők életében. Ugyan a szeptemberi tanévkezdéssel a diákok visszatérhetnek az iskolapadba, fontos, hogy hasznosítsuk a technológiai előnyeiről és kihívásairól az elmúlt időszakban megszerzett tapasztalatainkat. David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója összegyűjtött néhány fontos tanácsot, hogyan segíthetnek a szülők gyermekeiknek továbbra is biztonságban maradni az online térben.

Az idei év szokatlan helyzeteket hozott mindenki számára, nem utolsósorban a diákoknak, akiknek egy új valósághoz, az online tanuláshoz kellett alkalmazkodniuk. Ugyan ők a társadalom digitális bennszülöttjei, mégis meglehetősen gyorsan kellett áttérniük egy interaktív, személyes képzési módról egy fekete-fehér helyzetre. Nagy kihívásokat jelentett ez még egy olyan generáció számára is, akik sokszor online tartják a kapcsolatot társaikkal, és egyre inkább függenek a technológiától.

Fontos, hogy a gyerekeket ösztönözzük, hogy időnként szüneteltessék a technológia használatát és hogy tisztában legyenek azzal, hogy nem minden az az online világban, aminek tűnik.

Természetesen a technológia számos lehetőséget és előnyt nyújt, mégis némi óvatossággal kell megközelítenünk, és a valóságban szerzett tapasztalatainkat használnunk az online élmények megítélésére. Elengedhetetlen, hogy a szülők és tanárok támogassák a fiatalokat abban, hogy megértsék az egyensúlyt a digitális világ által a közösségi interakciókkal kapcsolatosan nyújtott előnyök és kihívások között. David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója szerint:

A karantén során a technológia volt segítségünkre abban, hogy ne kelljen magunkat teljesen elszigetelve éreznünk, és a digitális oktatás révén a fiatalok sem maradtak le a tanulásban. És bár nagyszerű, hogy sok diák visszatérhet az osztálytermekbe, fontos az is, hogy leszűrjük a pandémia alatt szerzett tapasztalatokat és a legtöbbet hozzuk ki a technológiából úgy, hogy a gyerekeket közben annak biztonságos használatára és a társaik tiszteletére tanítsuk.

"A vírushelyzet felforgatta a hétköznapokat, ez alól pedig az oktatás sem kivétel. Eddig nem látott kihívásokkal találták magukat szemben a szülők, a tanulók és a pedagógusok, átállva olyan digitális megoldások alkalmazására, amelyek használata valószínűleg még váratott volna magára. A digitalizáció terjedésének ez kedvezett, azonban nem szabad elfelejteni - az éremnek két oldala van, a digitális eszközök használata pedig nem csak magabiztos, hanem biztonságos is kell legyen. Felnőttként kiemelt figyelmet kell szentelnünk a gyerekek digitális biztonságára, célul kitűzve azt, hogy a fiatalok felismerjék és adekvát módon kezeljék a veszélyt jelentő helyzeteket." - mondta el Damsa Andrei, pszichológus.

David Emm tanácsai a gyerekek biztonságos online életének biztosításához:

  • Tegye az online tevékenységeket közös programmá, így a család életének részévé válik, nem pedig olyasvalamivé, amit a gyerekek egyedül csinálnak
  • Beszélgessen gyerekével az online tapasztalatokról és bizonyosodjon meg róla, hogy tudják, ők is fordulhatnak Önhöz a felmerülő kérdéseikkel vagy a kényelmetlennek érzett tartalmakkal kapcsolatban
  • Telepítsen szülői felügyeleti rendszert, ezáltal megakadályozva, hogy gyermeke káros/nem megfelelő tartalmakhoz férjen hozzá. Ne feledkezzen meg a mobil eszközökről sem!
  • Igyekezzen biztonságos gyakorlatokat bevezetni a gyermeke számára, amikor technológiát használja éppen úgy, mint amikor közúti biztonságra vagy az idegenekkel kapcsolatos veszélyekre hívja fel a figyelmét.
  • Ellenőrizze, hogy van-e naprakész biztonsági szoftver telepítve az internethez csatlakoztatott összes eszközre, és rendszeresen készítsen biztonsági másolatot az adatokról. Ez vonatkozik a mobil eszközökre és mindenre, ami kapcsolódik az internethez.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem