9 °C Budapest

5 pénzügyi mítosz: ezt a legtöbb magyar szülő rosszul tanítja meg a gyereknek

2020. február 21. 16:06

Nagyon sok tévhit kering a fiatal párok körében a családalapítással és pénzügyekkel kapcsolatban. A Pénzcentrum szakemberek segítségével mutatja az 5 leggyakoribb félreértést, hogy a szülők el tudják kerülni a klasszikus buktatókat.

Noha felmérések szerint 10-ből legalább 6 magyar család vélekedik úgy, hogy az iskola nem ad elégséges pénzügyi ismereteket, ennek ellenére a legtöbben otthon sem készítik fel gyermekeiket a pénz tudatos és felelős kezelésére. Pedig szakértők szerint fontos lenne, hogy a szülők saját kezükbe vegyék gyermekeik gazdasági okosítását, és fokozatosan, az alapoktól egészen a bonyolultabb gazdasági ismeretekig, maguk adják át a szükséges ismereteket az utódoknak.

A gyerekek már 3 éves kortól képesek elsajátítani olyan összefüggéseket, mint a türelemmel járó jutalom, összeadások és kivonások, nemet mondani a szükségtelen költésekre, sőt, 6 éves kortól a pénz működésével is képbe lehet hozni a lurkókat. Az általános iskola megkezdésével pedig már az olyan összetettebb dolgokról is tudunk érdemben társalogni, mint a munka, árak egymáshoz viszonyítása vagy éppen a megtakarítás és bankolás folyamatai.

Korábbi útmutatónkbanmár végigvettük, hány éves kortól, mire fogékony egy gyermek, és mit hogyan érdemes a pénzzel kapcsolatban átbeszélni vele. Most vizsgáljunk meg pár tévhitet, amik erősen beépültek a köztudatba és jobban járunk, ha elkerüljük ezeket a buktatókat.

Első mítosz: Ne beszéljünk a gyerek előtt pénzről!

A pénzről beszélni bárkivel - nemhogy a saját gyerekünkkel - feszült és kínos érzés tud lenni. Mi a helyzet, amikor néhány szempont túl összetett a gyermeknek, hogy megérthesse? "A szülők azért beszélnek négyszemközt a pénzügyekről, mert nem igazán tudják, hogyan is kéne beszélni róluk" - vallja Kristy L. Archuleta, a georgiai egyetem pénzügyi tervezést és mikroökonómiát tanító docense. Viszont a szakember kiemelte, hogy elrejteni a pénzügyeket a gyerekeink elől félrevezető lehet.

" A valóság az, hogy fontos a gyerek előtt is beszélni a pénzügyekről, hogyan tanulhatnának róluk másképpen?"

A kicsik még nem mindig értik, hogyan is működik kézzelfoghatóan a pénz életükben, és ha megbeszéljük velük pénzügyeinket anélkül, hogy idegességet vagy rossz érzést váltanánk ki belőlük, az megtaníthatja a gyereket a pénz gyakorlati értékére.

Második mítosz: Venni mindig jobb, mint bérelni

Sok szülő sikerének a saját ház a záloga: stabilitást nyújt, és egy biztos hely az utódoknak, ahol felnőhetnek. Azonban a saját ingatlan nem mindenkinek való, és többen megfeledkeznek róla, milyen költségei is vannak ennek - kezdve a lakáshitel törlesztőrészletével, a rezsin, és a karbantartási kiadásokon át, egészen a biztosításokig.

Manapság a hajtás, hogy saját otthont vásároljunk morálisan és érzelmileg is nyomasztó lehet a legtöbb ember számára, ami olyan pénzügyi helyzetbe kergetheti őket, ahova nem is igazán akartak kerülni. A családoknak érdemes végiggondolni, miért is akarnak vásárolni elsősorban. Azért, hogy egy biztos otthont adhassanak majd tovább a jövő generációnak? Vagy megfelelni egy elvárásnak? Ha a második, lehet kevésbé érdemes a saját lakásra koncentrálni.

Harmadik mítosz: Nincs szükséged végrendeletre, amíg a gyerekek fel nem nőnek 

Senki sem szereti a legrosszabb lehetőségeket részletezni, de ha szülő vagy és nincs még végrendeleted, jó ötlet lehet a közeljövőben készíteni egyet, nem számít, épp hány éves is a gyerek. Ha így teszel, hozzásegíted gyermekedet egy pénzügyileg sikeresebb jövőhöz - vallja Angelle Richardson család terapeuta, a philadelphia-i Thomas Jefferson egyetem docense. Elsőször azt fontos eldönteni, kit is akarunk gyermekünk törvényes gyámjának a halálunk esetén, ezek után nekiállhatunk a végrendelet írásnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Negyedik mítosz: Ha egy ismerősnek bevált családi költségvetése van, nekünk is jó lesz az

A legrosszabb költségvetés az, ha nincs költségvetésünk. Azonban egy olyat választani, ami nem a mi vagy partnerünk igényeire lett kialakítva, pont ugyanolyan rosszul tud elsülni. Nem létezik tuti biztos költségvetési séma, ami minden családnak működne. Néhány ember a részletekre fókuszál, mások inkább a nagyképet tartják szem előtt. Bár általánosan elfogadott álláspont, hogy a közös bankszámla az optimális, ez sem minden pár esetében érvényesül, ezért tervezzétek meg mi az ideális számotokra!

Általánosságban elmondható, hogy a családnak érdemes először a fontosabb kötelező kiadásokat sorra venni, mint a bérleti díj, autóbiztosítás, rezsiszámlák, és hitelkiadások. Majd a rugalmasabb kiadásokat is külön felírni, úgymint bevásárlások, ruhavásárlás esetleg szórakozás. Ezek után kell számba venni a család összes jövedelmi forrását, és ezek fényében korlátokat szabni minden csoport esetében.

Ha valami nagyobb kiadásra gyűjtögetünk, például egy ház foglalója, érdemes külön erre a célra egy magas hozamú megtakarítási számlát nyitni, és havonta automatikusan átutalni a félretett összeget. Így spórolhatunk anélkül, hogy aktívan foglalkoznánk vele. De ne felejtsük el, mindenkinek saját magának kell megkeresni, mi válik be egyéni igényeinek.

Ha te és partnered máshogy látjátok a pénzügyeket, az feszültségeket generálhat

- emelte ki Richardson. Szerinte hasznos lehet beszélgetni nem csak a számokról, de az anyagiakhoz társított érzelmekről is, mint a biztonság, kényelemérzet.

Ötödik mítosz: Készen állni pénzügyileg a családalapításra fontosabb, mint érzelmileg készen állni

Senki nem tudja neked megtanítani milyen is igazán szülőnek lenni, amíg te meg nem tapasztalod - hangsúlyozta Dr. Archuleta. Beleértve azt is, hogy mennyi pénzre lesz szükségetek mindehhez. Sok pár halogatja a gyermekvállalást, amíg egy kívánt összeg össze nem gyűlik hozzá. Ez teljesen helyén való, viszont lehetetlen előre megtervezni az összes kiadásunk, vagy akár csak a gyermekáldást is.

Érdemes megtakarítani, ugyanakkor az élet hoz váratlan fordulatokat.

Felkészülni érzelmileg a gyerekvállalásra legalább annyira fontos - ha nem még fontosabb - mint egy bizonyos összeget megtakarítani egy bankszámlán. Máskülönben irreális elvárásokat támaszthatsz magad elé, mint szülő, vagy váratlanul érhetnek a stresszforrások és hullámvölgyek a szülőség korai szakaszában. Plusz, embert próbáló lehet az identitás váltás a gondviselővé válás során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem