-2 °C Budapest
Grey haired senior couple engaged in quiet moment

Milliókat követelnek az ingatlanosok az idős, beteg házaspártól: arcpirító, milyen papírt írattak alá velük

2023. október 3. 09:32

Bár az ingatlanközvetítés alapvetően hasznos dolog, előfordulnak kérdéseket felvető, etikailag aggályos esetek is.

Az ingatlanközvetítés alapvetően hasznos szolgáltatás, ám előfordulnak etikailag aggályos, kérdéseket felvető esetek is – írja a Telex, amely egy olvasó idős szüleivel megtörtént esetet mutat be. A történetről beszámoló olvasó szülei aláírtak egy kizárólagos ingatlanközvetítői szerződést egy nagy ingatlaniroda ügynökeként működő vállalkozással. Ezt később az aláíró szülők gyerekei semmisnek tekintették, mondván, édesanyjuk „a szerződés aláírásakor nem volt cselekvőképességének birtokában, így az értékesítésre vonatkozó jognyilatkozatot sem tehetett”.

Az ingatlaniroda azonban ezt a szerződés felmondásaként értékelte, és arra hivatkozva több millió forintot követelt tőlük kötbérként. Az olvasó állítása szerint az idős szülőknek csak laptopon görgették át a több oldalas szerződést, akik valószínűleg annak sem voltak tudatában, azzal, hogy az ingatlan értékesítésének azonnali megkezdését választották egyúttal lemondtak a törvény szerint egyébként jogszerűen járó 14 napos felmondási, elállási időről.

Ugyanis csak akkor áll, hogy 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk egy ilyen szerződéstől, ha a közvetítő ezen idő alatt még nem kezdi el hirdetni az ingatlant, nem kezd el vevőket keresni, röviden - még nem kezdi meg a szolgáltatását. Ha az árusítás azonnal megkezdődik, akkor már csak (a legtöbb esetben) az ingatlan eladási ára alapján kiszámított kötbér ellenében lehet elállni a szerződéstől.

A család írásban próbálta jelezni az iroda felé, hogy nem semmisnek tekintik a szerződést, ám nyilatkozatukat az iroda nem volt hajlandó átvenni. Ezután postán, tértivevényes levélként küldték el a levelet a cégnek, ám az iroda ezt is csak többedik körben volt hajlandó átvenni. A család hamarosan kapott egy fizetési meghagyást arról, hogy a cég kéri tőlük a többmillió forintos jutalékot. A közjegyző felé „hivatalos ellentmondással” éltek ezzel kapcsolatban. Ügyük jelenleg itt tart, most az ingatlanos cégnél a labda, hogy folytatja-e az automatikusan perré alakult ügyet, vagy sem. A család közben bejelentést tesz a fogyasztóvédelem felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem