-2 °C Budapest
Garden near Hua Shan Hospital in Shanghai

Kiürül a főváros, közben fuldoklik a vidék: mi lesz Budapesttel 2050-re?

2023. szeptember 21. 12:03

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és Lánszki Regő, Magyarország főépítésze és építészeti államtitkára a nagyvárosi rémálmokról beszélgettek a Brain Bar első napján. Többek között arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen megoldásokkal lehet hatással a folyamatosan változó szerkezetű és létszámú lakosság jólétére a jövő urbanisztikája.

Nagy kérdés, hogy hogyan élheti túl Budapest a klímavészhelyzetet? Alapvetően két ellentétes nézet csapott össze, de sok mindenben egyetértettek a Brain Bar első napján lezajlott beszélgetésben részt vevők.

A klímaszorongás, mely minden generációt nyomaszt, komoly probléma, de jó hír, hogy 2023-ban tehetünk ellene, főleg a döntéshozói szinten”

-kezdte Soproni Tamás. Lánszki Regő szerint ennek hosszú története, komoly előzménye van, melyet rendszerszemlélettel lehet megoldani.

Ha nem cselekszünk megfelelően, akkor tovább emelkedik a forró napok száma, vagy éppen az agglomerációban tapasztalható vízhiány, éppen ezért fontos lenne levenni a terhet Budapestről és fejleszteni kell az agglomerációt. Az agglomerációban, ami történt az utóbbi években az bűn volt Lánszki Regő szerint, hiszen rengetegen költöztek ki, viszont az infrastruktúra erre nem állt készen. Éppen ezért egy olyan döntés született, hogy a zöldterületeket fokozottan védik majd, megszüntetik az új külterületek bevonását. Tehát megállítják az agglomeráció növekedését.

Terézváros lakossága például drasztikusan csökken, kiürül a belváros: az 1950-es 90 ezerről mára 36 ezerre csökkent az itteni lakosság. Kiköltözni a főváros mellé elég önző hozzáállás a polgármester szerint, hiszen kényelmes, de a problémát visszahozza a belvárosban. Nagy baj, hogy vidéken, a főváros melletti településeken nem lehet munkát találni.

Lánszki Regő szerint leginkább az identitás hiányzik a kistelepülésekről, ahogy a kerületek lakosaiból is. Ha 2050-re tényleg kiürül a főváros, azzal a problémával kezdeni kell valamit: az urbanistáknak erre az lenne a megoldása, hogy szép és élhető terek kellenek, valamint több zöldterület.

De nem csak a kiköltözés a baj, hanem hogy a beköltözés is egyre nehezebb, hiszen durván megemelkedtek az albérletárak és az ingatlanárak”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– vélte Soproni Tamás. Erre a megoldás a bérlakásprogram és több kollégium.

Terézváros polgármestere szerint le kellene bontani több régi épületet és semmit nem építeni a helyére, helyette zöldterületet szeretnének. Ezt az elképzelést a főépítész is támogatná bizonyos feltételek mellett, hiszen szerinte ez nem fogja hosszú távon megoldani a problémákat, ahogy az egykor nagyon divatos romkocsmák sem oldották meg.

A parkokra szükség van, de a zsebparkok helyett inkább nagyobb gyűjtőparkok: ilyeneket kell hosszú távon kialakítani”

–  véli Lánszki Regő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm