16 °C Budapest
Kneeling professional fixing solar panels from the top of the roof of a house, side view of the roof with sun reflection close-up

Nesze neked, napelem: ha nincs még plusz pénzed rá, a támogatást is bukhatod

2022. augusztus 19. 19:31

100 százalékos támogatást nyert, de a kivitelező még az összeg negyedét kéri, hogy megépítse a napelemrendszert. A szakértő szerint még sok olyan napelemrendszer lesz, ami várhaóan nem fog megépülni.

Bár állami pályázaton 100 százalékos támogatást nyert napelem-telepítésre, mégis még az ár negyedét hozzá kell tennie egy neve elhallgatását kérő férfinek, különben nem kapja meg a témogatást - mondta az RTL Híradónak a pórul járt pályázó. A kivitelezők a szerződés aláírása óta megnövekedett költségeikre hivatkoznak, és rendszeresen plusz pénzt kérnek a nyertesektől - pedig ez csak beleegyezéssel lehetséges.

Sikerült pozitív elbírálást kapnom, de akkor jött a feketeleves, amikor beszéltem a kivitelezővel, hogy annyira megdrágultak az árak, hogy kilowattonként körülbelül 100 ezer forint önrészt hozzájárulást kell beletenni, ami az én rendszeremhez nagyjából 5-600 ezer forint

- mondta a Híradónak a pórul járt Heves megyei férfi. Hozzátette, hogy nem csak azért nem tudja elkezdeni, mert még csak értesítést kapott, a 2,3 milliós megítélt összeget viszont nem. Plusz költségekre pedig végképp nem számított. Mint mondja, a pályázat eredeti kiírása szerint 100 százalék a támogatás, tehát nem kell önerő az ügyféltől.

A szakértő azt mondja: sajnos még nagyon sok olyan rendszer lesz, amit a többletköltségek miatt a családok nem tudnak majd végül telepíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebben a pályázatban 43 ezer család nyerte el a 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást. Sajnos nagyon sok ilyen napelemes rendszer lesz, amit nem fognak tudni megvalósítani az eredetileg tervezett költségkereten belül. Ha a pályázók és a kivitelezők nem tudnak megegyezni a többletköltségekről, akkor várhatóan nem épülnek meg a napelemek

- mondta a Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?