12 °C Budapest
Senior woman at home bill pay paying utility gas notebook

Ezekre a családokra igazi sárgacsekk-horror vár ősztől: hogyan fizetnek be ekkora rezsit?

2022. július 20. 15:57

Az Európai Unióban átlagosan a lakosok 6,5 százaléka nem tudta időben befizetni a közüzemi számlákat, a magyarok körében az arány pedig még magasabb: 10,4 százalék. Ráadásul évtizedes javuló tendencia tört meg a koronavírus világjárvány kitörésének évében és ismét emelkedni kezdett a számláikat fizetni nem tudó európaiak és magyarok aránya. Ezen a helyzeten a jelenleg zajló energiaválság és Magyarországon az újonnan bejelentett rezsiemelés biztosan nem fog javítani, valószínűleg számottevően rontani fog.

Az Eurostat adatai alapján 2020-ban az Európai Unióban 29,1 millió ember nem tudta késedelem nélkül befizetni a közüzemi számláit (fűtés, gáz, áram, víz, stb.) késedelem nélkül. Ez a lakosság 6,5 százaléka. 2019-es adatokhoz képest számuk (31,8 millió) csökkent, viszont az arányuk a teljes lakosságon belül csak 6,2 százalék volt, így tehát növekvő tendenciát mutat. Aki már két éve sem tudta befizetni a villany- és gázszámlát, annak komoly gondot okozhat ez 2022 telén is Európában, az energiaválság közepén. Ez Magyarországon sincs másként, ráadásul a rezsiemelés rengeteg embert érinthet majd hátrányosan, akiknek egyébként is gondja volt a számlák befizetésével.

Nagy kihívás elé néz Európa 2022 telén, ugyanis az energiaválság, egyre növekvő költségeket ismét kevesebben tudják majd megfizetni. Az EU-ban minden 15. lakosnak volt 2020-ban valamilyen közüzemi díjhátraléka, Magyarországon pedig minden 10. lakosnak akadt gondja a csekkek befizetésével. Ezt az arányt feltételehetően csak rontja majd a múlt héten beharangozott rezsiemelés is. Európán belül Montenegró, Észak-Macedónia, Görögország, Szerbia és Albánia lakosai közül voltak a legtöbben, akik nem tudták időben befizetni a számláikat.

A legkevésbé a hollandoknak, cseheknek, svédeknek, norvégoknak, luxemburgiaknak okoz gondot a csekkek befizetése időben. Az EU-átlagnál a magyarok esetében többször fordul elő, hogy valakinek közüzemi díjhátraléka keletkezik. A vizsgált 35 országból csak 12-ben nőtt 2019-ről 2020-ra ezeknek a lakosoknak az aránya, viszont ennek eredményeként összességében az uniós átlag is emelkedett.

A gyermeket nevelőknek fájhatnak legjobban a csekkek

Az Eurostat adatbázisa a háztartások összetétele és jövedelmi helyzete szerint is megmutatja, hogy mely rétegeknek okoz legnagyobb gondot időben befizetni a számlákat. Az önmagában nem lehet meglepő, hogy az alacsony jövedelmű rétegek esetében - vagyis akiknek a jövedelme kevesebb, mint a mediánbér 60%-a (Magyarországon 2020-ban bruttó 320 582 forint volt a medián, melynek a 60%-a nettóban körülbelül 128 ezer forint) - gyakoribb, hogy közüzemi tartozásuk keletkezik. Viszont az sem mindegy milyen arányban.

Az EU-ban a teljes lakosságot tekintve minden 15., csak az alacsony jövedelmű EU-polgárokat tekintve pedig minden 7. lakosnak adódott közüzemi díj hátraléka. Magyarországon a teljes lakosságot nézve minden 10., az alacsony jövedelműeket nézve azonban minden 4. lakos késve fizette be a számlát. Ez a 25 százalék súlyos arány!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A grafikon megmutatja, mekkora különbségek adódnak a háztartások összetétele szerint is. Amíg Magyarországon a gyermeket nem nevelőknek 6,7 százaléka fizette 2020-ban késve a rezsit, addig a gyermeket nevelők 14,4 százaléka! A leghátrányosabb helyzetben a három vagy több gyermeket nevelő szülők (18,3%), illetve a gyermekeiket egyedül nevelők (20,6%) vannak. Köztük vannak a legtöbben, akik nem tudták időben befizetni a számláikat.

Ha pedig kifejezetten az alacsony jövedelmű rétegeket vizsgáljuk, akkor az EU-ban és Magyarországon is kiugró a gyermeket nevelő háztartásokban a közüzemi díj hátralékos fizetésének gyakorisága. Ez esetben is a gyermeke(i)t egyedül nevelők és a nagycsaládosok között vannak a legtöbben ilyen helyzetben. Azonban amíg a nagycsaládosok az ígéretek szerint kivételt képeznek majd a rezsiemelés alól, az egyedülálló szülőknek óriási teherhet jelenthet majd a közüzemi számlák befizetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem