11 °C Budapest
House key in the door

Mi folyik a magyar lakáspiacon? Nem csak Budapesten robbannak be az árak, ez csúnya lesz

2022. június 24. 18:45

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények.

A fővárosban a téglalakások átlagos havi bérleti díja 7,5 százalékos emelkedés után 182 ezer forintra nőtt idén– összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője az albérletpiac egyéves árváltozásait. Soóki-Tóth Gábor elmondta, a legnagyobb vidéki városokban 111 ezer forintos átlagáron lehetett lakást bérelni, ami ugyan a budapesti ár alatt maradt, de az év első öt hónapjában mért 8,5 százalékos emelkedés egy százalékkal már meghaladta a budapesti értéket. Ez azt jelenti, hogy vidéken, ha kicsivel is, de a növekedés üteme magasabb volt, mint a fővárosban.

Az idei bérbeadások alapján a főváros VI. kerülete a legdrágább az országban, itt átlagosan 230 ezer forintos havi díjjal kell számolnia a bérlőnek, amelyet az I. kerület (223 ezer), a II. kerület (220 ezer) és az V. kerület (218 ezer forinttal) követ. A legtöbb kerületben nőttek a bérleti díjak, jellemzően 5-20 százalékkal, azonban a III., XIII. és XIV. kerületekben 5 százalékos csökkenést tapasztalt az Otthon Centrum. A főváros legtöbb kerületében átlagosan 160-200 ezer forint között ingadozik a havi díj, de a külső kerületekben ennél kedvezőbb áron is lehetett bérelni.

Budapesten az egyszobás bérlakások átlagára 125 ezer forint, míg a két szobásokért 174 ezer, a háromszobásokért 285 ezer forintot kértek. Ugyanakkor a nagyobb lakások esetében az árat jelentősen befolyásolhatják a területi különbségek, leginkább a belvárosi és a külső pesti kerületek között érzékelhető ez.
Az egyszobás lakások piacán a fővárosban nincs számottevő különbség, a belvárosban 130 ezer, Budán 123 ezer, a külső kerületekben 110 ezer forint a bérletidíjak számtani középérték. A kétszobás lakások esetében a belvárosban 185 ezer, Budán 168 ezer, míg a külső pesti kerületekben 143 ezer forintot kértek átlagosan havi bérleti díjként. A háromszobásoknál pedig 295 ezer, 280 ezer és 215 ezer forint a megoszlás.

A vidéki megyei jogú városok esetében Győr és Kecskemét a legdrágább, átlagosan 125 ezer forint a havi bérleti díj. A többi 100 ezer főnél népesebb városban kicsivel 100 ezer forint felett alakult ez az érték. Az egyszobásokért 75 ezer, a kétszobásokért 100 ezer, háromszobásokért átlagosan 168 ezer forintot kértek a bérbeadók. A panellakásokat hagyományosan olcsóbban lehet bérelni és minél nagyobb lakásról van szó, annál kedvezőbb az ár a téglalakásokhoz képest. A panelek bérleti díját a belvárosban 169 ezer forintos átlagérték jellemezte,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budán 156 ezer, a külső pesti kerületekben 135 ezer, míg régió központokban 113 ezer forintot kértek a bérbeadók. A garzonok olcsóbbak, a háromszobás lakások pedig kicsivel drágábbak ennél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem