7 °C Budapest
Apartment building in 13rd district, Budapest, Hungary

Ez ma a legnépszerűbb budapesti kerület: itt vennének most legtöbben új lakást

2022. június 23. 13:31

Vidékies jellegű kültelekből elsőként az ország legfontosabb gépipari központjává nőtte ki magát, majd az elmúlt 5 évben szinte töretlenül birtokolta a legnépszerűbb fővárosi kerület címet, és jelenleg itt épül Budapest legtöbb újépítésű lakása. 

Hazánk fővárosának huszonhárom kerülete közül 2017 januárja óta minden hónapban dobogós helyen végzett a XIII. kerület a Duna House budapesti kerületek iránti érdeklődési adatai szerint. Mindössze tíz olyan hónap volt, amikor az ingatlanvásárlók más kerületet preferáltak leginkább, ebből összesen két alkalommal csúszott a harmadik helyre a kerület. A legnagyobb versenytársnak Zugló számít, de a II. és a XI. kerület is volt már keresettebb a XIII. kerületnél.

A XIII. kerület 11,33 négyzetkilométeres területével a 15. a budapesti kerületek között, összesen körülbelül 120 ezer lakosa van, így ez a városrész a főváros negyedik legnépesebb közigazgatási egysége. A többi kerülettel szemben a XIII. kerület nem kapott egységes elnevezést, Angyalföld, Göncz Árpád városközpont, Újlipótváros, Vizafogó városrészek alkotják, valamit ide tartozik a Népsziget déli része is, 2013-as elcsatolásáig pedig még a Margitsziget is a kerülethez tartozott.

Az egykori, vidékies jellegű kültelek a 20. századra már Magyarország legfontosabb gépipari központja lett, itt épült az ország első nyugati stílusú bevásárlóközpontja, napjainkban pedig az ingatlanállományt vizsgálva az egyik legváltozatosabb kerületté vált.

Angyalföld rendkívül sokféle körzetből áll, Lőportáldűlő például a 20. század elejéig teljes egészében katonai célra használt terület volt. Aki Angyalföldre költözne tíz- és négyemeletes panelházak lakásai közül választhat, de népszerű a családi házas övezetet kedvelők körében is, valamit számos újépítésű lakópark épült és épül ezen a területen. A Váci út környéke teljes átalakuláson esett át, irodaházak, kereskedelmi egységek és lakóparkok emelkedtek az egykori ipari épületek helyén.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

A kerületben 2021-ben a Duna House kollégái több száz ingatlan eladásában működtek közre, az eladott ingatlanok értéke több mint 5 milliárd forint volt. Az adatok alapján az átlagos négyzetméterár 791 756 Ft volt. Az országos szinten tapasztalható áremelkedés a XIII. kerületet sem kerülte el, 2022 első 5 hónapjának értékesítési adatai szerint eddig a budapesti kerületek közül a XIII. kerületben történt a legtöbb ingatlantranzakció, amelyek alapján 942 499 Ft-ra nőtt az átlagos négyezetméterár, köszönhetően a növekvő számú újépítésű ingatlannak, amely felfelé húzza az átlagárakat. A kerület angyalföldi részén kelt el a legalacsonyabb négyzetméterárú – 361 405 Ft/m2 - ingatlan, egy 59,5 négyzetméter nagyságú, Frangepán utcai téglalakás, 21,5 millió Ft-os áron.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A négyzetméterenként több mint egy milliót kóstáló, 2022-ben eddig a legdrágábbnak számító magyar panellakás szintén a XIII. kerületben, de az újlipótvárosi részen talált új tulajdonosra. A Pozsonyi úti, jó állapotú, 36 négyzetméteres lakásért 39 milliót kaptak az eladók. Az idei első negyedév legdrágábban vevőre talált panellakása is Újlipótvárosban található, egy Kárpát utcai 61 millió Ft értékű, 80 négyzetméteres, jó állapotú ingatlan, 762 500 Ft-ért négyzetméterenként.

Újlipótvárost 1950-ben csatolták a kerülethez, déli részén a ’20-as, ’30-as években épített, kedvelt, belső udvaros lakóházak alkotnak egységes városképet, északi felén pedig keveredve találhatnak az érdeklődők belső udvaros házakat, panelépületeket, valamint lakóparkokat is. A XIII. kerület legmagasabb áron értékesített ingatlana szintén itt található, egy Garam utcai, 105 négyzetméteres, újépítésű lakás, ami 241 185 000 Ft-ért kelt el, ez kiugróan magas, 2 283 948 Ft-os árat jelent négyzetméterenként.

Vizafogó kínálatában is szerepelnek téglaépítésű bérházak, de főként lakótelepeiről híres és a Göncz Árpád városközpontban is változatos az ingatlanállomány. Utóbbi városrészben kelt el a kerület legalacsonyabb árú ingatlana, egy 22,5 négyzetméteres, felújított, félszuterén téglalakás a metró közelében, a Váci úton 11,7 millió Ft-ért, 518 847 Ft-os négyzetméteráron.

Budapesten a XIII. kerület számít az újépítésű ingatlanok fellegvárának, hiszen 2022 második negyedévében itt adták el a legtöbb fővárosi, újépítésű ingatlant, összesen 417 darabot, átlagosan 1 119 392 Ft-os áron négyzetméterenként. A második negyedévben meghirdetett projektek alapján összesen 6002 db lakásról beszélhetünk a kerületben, amelynek már csak a 14 százaléka vár vevőre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem