11 °C Budapest
City living in Budapest, Hungary taken in winter 2006

Megállíthatatlan a lakásár-drágulás Magyarországon: megéri Budapesten kivárni 2022-ben?

2022. január 6. 16:01

Erősen indult 2021 az ingatlanpiacon, és a lendület az év végéig kitartott. Tavaly nyolcadik évébe lépett a megelőző évi bázishoz viszonyított töretlen reálár-drágulás és ezzel párhuzamosan a kereslet is dinamikusan bővült. Év közben a januártól bevezetett új otthonteremtési támogatási elemek, a koronavírus járvány, majd az év végéhez közeledve az erősödő inflációs félelmek is formálták a keresletet, kínálatot és az árakat

Az elmúlt esztendőt egy mondatban úgy jellemezhetjük a hazai ingatlanpiac szempontjából, hogy 2021 volt az az év, amikor megszakadt a nagyjából hét-nyolc évig tartó piaci ciklusok harminc éve váltakozó rendje. Már az év elején optimistán tekintettek a szakértők a jövőbe a forgalom bővülését prognosztizálva, azonban a piac szárnyalása ezeket a várakozásokat jócskán felülírta az év végére - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

„A folyamatos áremelkedés hatására 2019-2020 fordulóján egységes volt az ingatlanszakma véleménye abban, hogy az árak bármikor tetőzhetnek, és a forgalom visszaesését követően negatív fordulat következhet a piacon. Ennek ellenére 2021-ben olyan újult lendülettel indult a piac, ami az év végén is kitartott. A legmeghatározóbb ingatlanpiaci mozgatórugók a kibővített otthonteremtési támogatások, amelyek egyértelműen növelték a keresletet, a koronavírus járvány, amely nem hozott valódi válságot, ám nagy hatású preferenciaváltozásokat indított el, és a mérleg másik serpenyőjében az építőipari költségekben tapasztalható folyamatos és drasztikus áremelkedés voltak” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A 2020-as megtorpanás után, elsősorban a január elsejétől elérhető, kibővített otthonteremtési támogatások hatására, az ingatlanpiac már 2021 elején meglódult. Bár a kormányzati támogatási csomag elsősorban a családokat célozza, mind a használt, mind az új ingatlan vásárlásához vagy építéséhez, mind a felújításhoz kapcsolódóan tartalmaz keresletnövelő elemeket, és szinte minden potenciális vevőt meg tud szólítani, ezért 2021-et nyugodtan nevezhetjük az otthonteremtés évének.

Év közben vált egyre világosabbá az is, hogy a koronavírus-járvány hatásai a vártnál enyhébbek lesznek. Nem alakult ki valódi gazdasági és ingatlanpiaci válság, az egymást követő hullámok elsősorban a vevői preferenciákat változtatták meg a szegmensben. A kijárási korlátozás és home office terjedése sokakat sarkallt arra, hogy újragondolják lakhatásuk minőségét és az ideális otthonról alkotott elképzeléseiket, a megtakarításaik elköltésekor pedig tömegeknél került első helyre az otthonteremtés, ami élénkítette az ingatlanpiaci keresletet.

A lakásvásárlás további ösztönzői voltak az év végéhez közeledve az erősödő inflációs félelmek és a megindult kamatemelés ellenére is még mindig kedvezőnek számító hitellehetőségek.

Az új lakások vásárlását és a lakásépítést célzó állami támogatások, az 5 százalékos (CSOK-os vásárlás esetén 0 százalékos) lakásáfa ismételt bevezetése, majd az októbertől elérhető Zöld Otthon Program által generált látványos keresletnövekedés, az építőipari alapanyagok folyamatos drágulása és az egyre általánosabbá váló szakemberhiány együttes hatása következtében a lakásárak ugrásszerűen emelkedtek a szegmensben az év során - írják.

A legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép első három negyedéves adatai alapján 2021-ben éves szinten mind a nominál árszint, mind a forgalom 10-15 százalék közötti mértékben nőhetett, utóbbi ezzel elérhette a 150 ezres szintet, az építési engedélyek száma pedig a 30 ezret.

Mit hozhat 2022?

A forgalom tovább nőhet 2022-ben, amit az otthonteremtési támogatások jelenleg ismert véghatárideje is előrevetít. Azt, hogy az árak meddig emelkedhetnek még, alapvetően befolyásolja a magyar és a globális gazdaság teljesítménye, hogy tovább fog-e száguldani vagy éppen csökkenni az infláció, és az, hogy folytatódik-e a reáljövedelmek növekedése. Ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is kiszámíthatatlan tényező marad a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma vagy hullámai, ahogyan a közelgő választások után is átalakulhat a jelenleg elérhető támogatások rendszere. Vitathatatlan kockázat, ám a piacra vélhetően csekély hatással lesz csak a hitelmoratórium év közbeni megszűnése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai ingatlanállomány minőségi fejlődését vetíti előre az, hogy többszöri halasztás után 2022 nyarától immár átalános elvárássá válik az újépítésű ingatlanok BB energetikai minősítése, tovább növelve a magasabb energetikai besorolással rendelkező épületállomány arányát, valamint a tavaly programszinten elindult kiemelt rozsdaövezeti fejlesztések budapesti és vidéki gyarapodása. Ezt a folyamatot támogatja a Zöld Otthon Program is, főleg, ha az eredeti keretösszeg kifutása után is tovább folytatódik a program.

Az átadott újlakások száma minden bizonnyal emelkedni fog az év folyamán és a belföldi vándorlás élénkülése új lokális gócpontokat hozhat létre jelentős újlakás-igénnyel, amelyre már a tavalyi évben is találhattunk példákat, ilyen volt a nagy lakásszámú társasházi projektek megjelenése a külső pesti kerületekben.

A nyaralóingatlanok piacán a tavaly bőven kétszámjegyű árnövekedést felmutató balatoni lokációk mellett hangsúlyosabban jelenhetnek meg az egyelőre kevésbé ismert, olcsóbb vízparti és a látványosan élénkülő belföldi turizmus által preferált célpontok is.

A lakóingatlan a jövőben is megbízható befektetési forma marad, és amennyiben az infláció nem csökken, úgy vélhetően növekedni fog a befektetési célú vásárlók száma is. Azonban a bérleti díjak emelkedését meghaladó ingatlanár-növekedés miatt a megtérülés számításánál érdemes hosszú távon gondolkozni, és a bérleti hozam mellett az ingatlan várható értéknövekedése is meghatározó szempont kell, hogy legyen a döntéshozatalnál.

„Az idei év kilátásai jók, az egy éve kibővített kormányzati támogatások fennmaradásáig, de akár 2022 végéig sem látható olyan jelentős kockázat, amely egyértelműen negatív fordulatot jelezne előre a hazai ingatlanpiacon. Ugyanakkor érdemes kicsit visszafogott optimizmussal a jövőbe tekinteni, mert számos olyan külső tényezővel is számolnunk kell, amelyek befolyással lehetnek a piacra az év folyamán” – summázta az évvel kapcsolatos elvárásait Valkó Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem