28 °C Budapest
Fire safety at home.

Sorra szedi áldozatait a magyar otthonok néma gyilkosa: nagyobb a veszély, mint valaha

2021. november 30. 11:04

2021-ben már majdnem 900 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szén-monoxid miatt, 18 magyar pedig belehalt a mérgezésbe - értesült a Pénzcentrum. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy évente ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközeinket, hiszen egyetlen nem megfelelően működő berendezés is elegendő ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. Mindig biztosítsuk a levegő utánpótlását, ha új típusú nyílászárókra cseréljük a régieket, ragaszkodjunk a résszellőzők beszereléséhez.

Idén eddig 858 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 18-an életüket vesztették és 158-an megsérültek - közölte a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint felidézték, a szén-monoxid a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni.

A mérgezés kezdeti tünetei a hányinger, a fejfájás és a gyengeség. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is a lakótérbe juthat a mérgező gáz.

Mivel a szén-monoxid-mérgezések a téli időszakban a leggyakoribbak, tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, holott az év egészében fenyegető veszélyről van szó: 

a fűtő és vízmelegítő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. A nyílt égésterű berendezések a szoba levegőjét használják az égéshez, a szellőzőkön és az ajtók, ablakok légrésein bejövő levegőből jutnak oxigénhez

- hívta fel a figyelmet az OKF. Hozzátették: gáz, szilárd vagy éghető folyadék halmazállapotú tüzelőanyaggal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. A rendszeres szellőztetést gépi vagy természetes úton is meg lehet oldani. A levegő-utánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a szén-monoxid felhalmozódásához, rossz esetben tragédiához vezethet.

Erre figyeljünk az ablakcserénél!

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat jól szigetelő ajtókra, ablakokra. A katasztrófavédelem azonban felhívta a figyelmet, hogy az új nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége.

A szén-monoxid létrejöttének oka tehát nem a kémény állapota – olyan helyiségben is előfordulhat mérgezés, ahol kémény sincs –, hanem az, hogy a szoba levegőjét használó, nyílt lánggal működő berendezés nem jut elég levegőhöz. A mérgezéses esetek nagy része a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek légtere általában kicsi. A fali vízmelegítő elhasználja a fürdőszoba levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk, vagy átépítésnél megszüntetjük a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk

- húzták alá.

Pozitív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket ajánlja a hatóság:

Negatív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket NEM ajánlja a hatóság:

Sőt, azok a páraelszívók, amelyek a benti levegőt a szabadba szívják, működésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a szoba levegőjét használó fűtő- vagy vízmelegítő eszközök ne kapjanak megfelelő mennyiségű levegőt az égéshez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a fűtőeszközeinket műszakilag megfelelő állapotban tartjuk, biztosított ezek levegő-utánpótlása, valamint tisztában vagyunk a páraelszívó és a fűtő, vízmelegítő eszközök egyidejű üzemeltetésének veszélyeivel, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Ha pedig mindent meg akarunk tenni magunkért, akkor mindemellett szén-monoxid-érzékelőt is telepítünk, az ugyanis életet menthet

- írta az OKF, azonban fontos tudni, hogy az érzékelő önmagában azonban nem elég, hiszen nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét. Beszerzése különösen tanácsos azoknak, akik nyílt lánggal működő berendezéssel fűtenek vagy melegítik a vizet. Kiemelték, hogy

olyan lakásban, ahol volt érzékelő, egy haláleset sem történt.

Nem mindegy, hová rakod!

Tehát egészségünk védelme érdekében nagyon fontos beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt. Az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, valamint különösen ügyeljünk arra, hogy

ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánl, illetve azokat is, amelyek nem megfelelőek. A két listát ezen a weboldalon érheted el!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?