14 °C Budapest
Modern complex of apartment buildings, Wilanow districk in Warsaw, Poland

Horror a magyar lakáspiacon: már a fél EU-t lehagytuk drágulásban

2021. október 14. 14:02

Éves összehasonlításban 6,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az euró zónában és 7,3 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamára vetítve - derült ki az Eurostat friss adataiból. És a felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkban a többi országhoz mérve egészen brutális volt az ingatlanárak emelkedése, az EU-s átlagot közel 50 százalékkal, sok ország számait pedig ennél is nagyobb mértékben szárnyalta túl.

2021 második negyedévében az Eurostat lakásindexe szerint az eurózónában 6,8 százalékkal, az EU-n belül pedig 7,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest. Ez az eurózónában 2006 negyedik negyedéve, míg a 27 tagállamra vetítve 2007 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékű drágulás.

Az idei év első negyedévében az ingatlanárak még csak 5,7 százalékkal, illetve 6,1 százalékkal emelkedtek a területekre vetítve. A második negyedév számai ehhez képest az eurózónán belül 2,6 százalékos, az EU összes tagállamára vetítve pedig 2,7 százalékos további emelkedést jelentenek.

Az Eurostat a lakásárak emelkedését az EU tagállamai mellett Svájcban, Izlandon és Norvégiában is mérte. A vizsgált nem EU-s országok közül a drágulás Izlandon és Norvégiában is kiugróan magas volt, éves szinten 12 illetve 10,3 százalékos. Uniós összevetésben pedig hazánk továbbra is a legjobban dráguló országok között volt az ingatlanárakra tekintve.

Az Európai Unió 27 tagállama közül tizenegyben 10 százalékot meghaladó mértékben drágultak az ingatlanárak az elmúlt évben. A legmagasabb mértékű, 16,1 százalékos drágulás Észtországban volt. A negatív dobogó második fokára pedig Dánia került 15,6 százalékos, a harmadikra Csehország, 14,5 százalékos drágulással.

Az árak egyedül Cipruson csökkentek, 4,9 százalékkal,de a drágulás része egyes tagállamokban igen alacsonyan maradt. Ilyen Olaszország, ahol egy év alatt mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak és Románia, valamint Spanyolország is. Előbbiben 3, míg utóbbiban 3,3 százalékos volt az éves szintű emelkedés.

Magyarországon EU-s szinten is hatalmas mértékű volt a drágulás.

Nagyon megugrottak a hazai ingatlanárak

Hazánkban egy év alatt brutális mértékben, 11,9 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Ezzel pedig bőven az EU-s topdrágulók közé tartozunk. A 7,3 százalékos EU-s átlagos áremelkedésnél ugyanis a hazai 47,9 százalékkal magasabb, de a szlovák, sőt az osztrák drágulást is jócskán meghaladja. Régiónkban egyedül Csehországban drágultak ezt meghaladó mértékben a lakások (14,5 százalékkal). Legtöbb szomszédunknál viszont az ingatlanárak messze nem szálltak el úgy, mint nálunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Horvátországban mindössze 6,5 százalékkal emelkedett az ingatlanok átlagos ára, ami a magyarországi drágulás 54 százalékának, tehát alig több mint felének felel meg. Még alacsonyabb, 4,7 százalékos volt az ingatlanárak emelkedése Szlovákiában. Ez a hazánkban tapasztalt 39 százaléka és ezzel északi szomszédunk még nem is tartozik a legkevésbé dráguló európai országok közé.

Ellentétben Romániával, ahol a második legalacsonyabb, csupán 3 százalékos volt az ingatlanárak emelkedése az elmúlt évhez képest. Ez a mértékű drágulás a Magyarországon tapasztalható 25 százaléka, tehát a román ingatlanpiacon mindössze a hazai negyede volt az általános áremelkedés.

A szakértők is elszálló árakról beszélnek

Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1,151 millió Ft/m2 volt. Ez azt jelenti, hogy az átlagos kínálati négyzetméterárak 10,1 százalékkal nőttek a fővárosban az egy évvel ezelőtti értékekhez képest.

A legmagasabb fajlagos átlagár az XII. kerületre jellemző, kereken 2,5 millió forint, amelyet az V. kerület követ átlagosan 2 millió forinttal; ugyanakkor a II. és a VI. kerületben az átlagos kínálati négyzetméterár 1,5 millió forint fölött alakult a felmérés időpontjában.

A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerület sajátja, itt a kínált új lakásokra 708 ezer Ft/m2 átlagos négyzetméterár jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem