6 °C Budapest
Óriási sokk ez a magyar lakástulajdonosoknak: ingjük, gatyájuk rámegy erre az év végén

Óriási sokk ez a magyar lakástulajdonosoknak: ingjük, gatyájuk rámegy erre az év végén

2021. október 12. 11:02

Nem csillapodott a magyar családok felújítása láza annak ellenére sem, hogy drasztikus drágulás következett be 2021-ben. Az építéshez, felújításhoz szükséges anyagok árára is rányomta bélyegét a járvány okozta válság, majd a felújítási támogatás (és hitel) év eleji bevezetése olyan mértékű szakemberhiányt eredményezett, hogy a munkadíjak is jelentősen emelkedtek. Így a felújítások költségei teljesen elszálltak. Mi lesz a szakemberek díjaival és mikor várható mérséklődés? Ennek jártunk utána.

Már az idei év első negyedévében – vagyis januártól márciusig tartó időszakban – 17 százalékkal került többe az építkezés, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ez egy 50 milliós építkezés esetében 8,5 millió forint többletköltséget eredményez. Bár az emelkedés jellemző volt a járvány előtti években is, főként a munkaerő emelkedő költsége állt a háttérben, míg idén nagy súllyal esett a latba az alapanyagárak drasztikus emelkedése. Egyes anyagok kevésbé, míg mások nagymértékű áremelkedésen mentek át: az ÉVOSZ felmérése szerint az év első felében a hideg padlóburkolatok, tetőcserepek, és a beton ára 9-12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, addig a gipszkarton 23, a hőszigetelő anyagok 47, a faanyag 72 százalékot drágult.

Ez pedig nemcsak az építőipart hozta nehéz helyzetbe, hanem a lakosságot is. Év elején készült felmérések alapján ugyanis rengetegen terveztek felújítást ebben az évben az újonnan bevezetett családtámogatás segítségével és anélkül is.

Az alapanyagárak nem várt mértékű elszállása, és a szakemberhiány azonban rengeteg háztartás terveit húzta keresztül. 2021 októberében körülbelül 20-25 százalékkal kerül többe építeni, mint februárban, viszont már az elmúlt három-négy évben is évről évre körülbelül 10-12 százalékkal drágult az építkezés.

Mostanra az ÉVOSZ elnökének elmondása alapján nagyjából 10-15 százalékkal mérséklődtek az árak, és Koji László nem is számít további drámai drágulásra, viszont arra sem, hogy az árak visszatérnek a korábbi szintre. Az idén már további alapanyagár emelkedésre nem számít Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője sem, viszont a lakosság számára fő szempont, hogy a szakemberek díjai valószínűleg már nem fognak számottevően mérséklődni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Év eleje óta a munkálatok közül a leginkább a padlóburkolat készítése drágult a leginkább a KSH lapunkkal közölt adatai szerint: 11,9 százalékkal. A redőny készítése, beszerelése sem olcsó mulatság, 10,7 százalékkal emelkedett a szakemberek munkadíja. A fürdőszoba-felújítás költsége is jelentősen drágult: a mosdó felszerelése 8,9, a fürdőkádaké 8,1 százalékkal. A vizes bázisú festés négyzetmétere 6,8, az oldalfal tapétázása 6,9 százalékkal lett drágább 8 hónap alatt.

Ezek a munkálatok korábbi években 12 hónap alatt nem mentek át ekkora dráguláson. Tavaly viszont szintén nagymértékű emelkedés láthattunk éves szinten a munkadíjak tekintetében. 2019-ről 2020-ra 15,3 százalékkal drágul a padlóburkolás, 15,8 százalékkal a festés, 16,2 százalékkal a tapétázás. A redőny készítésének díja ehhez képest 8,5 százalékkal magasabb – 2021-re már az élre ugrott ez a munkálat drágulásban, vélhetően a műanyagok és a faalapanyag áremelkedése miatt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem