14 °C Budapest
Óriási meglepetés a magyar ingatlanpiacon: ezeket a lakásokat most 5-15 százalékkal drágábban lehet eladni

Óriási meglepetés a magyar ingatlanpiacon: ezeket a lakásokat most 5-15 százalékkal drágábban lehet eladni

MTI
2021. szeptember 30. 13:02

A fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni. Egyre több a tudatos vevő, ez a szempont nem mindig érvényesül, mert a potenciális vevőknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy ilyen ingatlant vásároljanak. 

A szakértői tapasztalatok alapján a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni.  A Duna House elemzése szerint az ingatlantranzakciók esetében még mindig van fontosabb szempont a környezetvédelemnél, de egyre magasabb azon tudatos vevők aránya, akik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a lakásvásárlásnál.

Benedikt Károly, a cég elemzési vezetője elmondta, bár egyre több a tudatos vevő, ez a szempont nem mindig érvényesül, mert a potenciális vevőknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy ilyen ingatlant vásároljanak. Hozzátette, jelentősen változtathat a keresleten az új zöldhitel, különösen ezért, mert a csokkal is összevonható, így kamatmentességre lesznek jogosultak az igénylő kétgyermekes családok a 10 millió, vagy minimum három gyermek esetén a maximum 15 millió forintos hitel erejéig, amely összeget a legfeljebb 70 millió forintos zöldhitelnek tartalmaznia kell.

Úgy vélte, az NHP zöld otthon program új lendületet adhat az ingatlan- és jelzáloghitelpiacnak, a Duna House szakértői elsősorban az agglomeráció további erősödését várják az új terméktől, amelyhez - az előző évhez képest - 30 százalékot meghaladó lakáshitelpiaci növekedést is becsülnek.

A program iránti keresletet előre vetíti, hogy a Lechner Tudásközpont adatai szerint a 2020-ban kiadott energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakóingatlanok mindössze 4,8 százaléka esett a legjobb besorolásokba, amiből következően sok lakásra ráfér a korszerűsítés - írták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A társaság közölte, mivel a kölcsönnek nem feltétele a családalapítás - egyedülállók is igényelhetik - valószínűleg sokan élnek majd a lehetőséggel. A nyári korrekciót követően így ősszel újra aktív piacra számítanak, amelyben jelentős szerepe lesz az agglomerációnak, illetve a vidéki piacnak, főleg a kisebb beruházások, iker- és sorházak építésében várható fellendülés.

Az ingatlanpiacon a Duna House előrejelzése alapján idén 150 ezer körüli tranzakció várható, ami az előző évhez képest 15 százalékkal nagyobb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem