13 °C Budapest
Part of modern apartment residential buildings quarter in the city

Ennyit az építőanyagárak csökkenéséről: már most látni, a lakások ára nem lesz olcsóbb, sőt!

2021. szeptember 9. 12:02

Az építőanyagok drágulása megállt, és ez megtorpanást okozott az új lakások árnövekedésében is. Augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. A kereslet továbbra is erős, az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Emiatt viszont egyelőre nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak csökkenése az újlakás-árakat is mérsékelné.

Az iparági szereplők szerint megállt az építőanyagok drágulása, és bizonyos termékcsoportok esetében még árcsökkenés is megfigyelhető, ez pedig megtorpanást okozott az új lakóingatlanok áremelkedésében is - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

“Az elmúlt hónapokban drasztikus alapanyag-drágulás jellemezte a világgazdaságot, ezen belül Magyarországon is jelentősen emelkedtek az építőanyag-árak. Az utóbbi hetekben azonban megállt a drágulás, ezzel párhuzamosan pedig az eladásra kínált új lakások ára szeptember elején, augusztushoz képest lelassult a drágulás, inkább stagnálásba váltott. Ez persze nem csak az építőanyag-drágulás megtorpanásával magyarázható, hanem azzal is, hogy összességében már sokkal dinamikusabb árnövekedést már nem nagyon bír el a magyar piac” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet ugyanis továbbra is erős, így nem az érdeklődések elmaradásával magyarázható a drágulás lelassulása

- tette hozzá.

Nagyon erős a kereslet az új lakások iránt

Az új lakások iránti kereslet a közvetítő-portál adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában tavalyhoz képest 80 százalékkal, 2019 azonos időszakához képest pedig 45 százalékkal többen érdeklődtek az kínálatban szereplő új lakások iránt. Az idei hónapokban pedig rendre nagyobb volt a kereslet az új lakások piacán, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban.

Balogh László szerint a keresletet élénkítette az idei év elejétől újra bevezetett kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszik benne a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is. Az erős kereslet miatt ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak további csökkenése az új lakások árát is mérsékelni tudná.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Árak, négyzetméterek, városok

A fővároson kívüli piacot nézve a legjelentősebb újlakás-kínálatot felvonultató megyeszékhelyek közül Debrecenben az új lakások átlagos négyzetméterára 709 ezer forint volt szeptember elején, csakúgy, mint augusztusban, igaz, ez a tavaly szeptemberi 597 ezer forinthoz képest 19 százalékos növekedésnek felel meg. Kecskeméten a szeptemberi 661 ezer forintos kínálati átlagár lényegében megegyezik az augusztusi és a tavaly szeptemberi szinttel.

Miskolcon is stagnálás volt havi összevetésben, ám a 603 ezer forintos átlagos négyzetméterár a tizenkét hónappal korábbihoz képest több mint 30 százalékos emelkedésnek felel meg. Ugyanakkor a győri piacon 571 ezres árral indult a szeptember, ami augusztushoz képest 3 százalékos, éves szinten pedig 18 százalékos drágulást takar.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem