1 °C Budapest
city

Brutál károkat hagytak maguk után a viharok: milliárdokat perkáltak ki a biztosítók a magyaroknak

2021. szeptember 9. 13:41

Május 1. és augusztus 31. között az egyik hazai biztosító ügyfelei húszezres nagyságrendet meghaladó viharral kapcsolatos kárt jelentettek be. A biztosító az elmúlt évek tapasztalatait és technológiai fejlesztéseit felhasználva gyorsította ügyintézését, hogy minél előbb segíthessen ügyfeleinek a viharok okozta károk helyreállításában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén a nyári viharok eloszlása jól tükrözi időjárásunk az éghajlatváltozás miatt kialakult kiszámíthatatlanságát: a május és a június hónapok a viharszezon tekintetében sokkal szárazabbak voltak mint a megelőző években, és ez a kárbejelentések számában is megmutatkozott: az Allianz Hungária 2021 első hat hónapjában nagyságrendileg harmadannyi kárbejelentést regisztrált, mint 2020 első félévében. A nyár végére viszont a kárbejelentések száma csak a viharszezonban – azaz május 1. és augusztus 31. között – jelentősen meghaladta a tavalyi év első hat hónapjában rögzítetteket.

Az biztosító még a szokásosnál szárazabb májust és júniust követően is húszezernél is magasabb számú lakásbiztosítást érintő kárbejelentést dolgozott fel. Ezek nagyrésze négy nagyobb vihar következménye: Július 9-11. között Tata és környéke, július 15-16-án Debrecen és térsége, július 31. és augusztus 1. időszakában Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét sújtotta jelentős vihar, augusztus 8-9-én pedig Pest mellett Borsod megyéből érkeztek nagy számú bejelentések a biztosítóhoz. A biztosító az eddig kifizetett, illetve a még folyamatban lévő ügyekre kétmilliárd forintot meghaladó kárráfordítása keletkezett.

Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a viharok a lakások mellett – többnyire a jégeső következtében – jelentős számú gépjárművet is megrongáltak, ezek ugyancsak költséges kárbejelentéseket eredményeztek. 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?