19 °C Budapest
Budapest, 2021. június 17.Az IKEA könnyen összeszerelhetõ bútorok eladására szakosodott, multinacionális kiskereskedelmi üzlethálózat fõvárosi Örs vezér téri áruháza. Az IKEA nevet az alapítója adta, a nevének és lakóhelyének kezdõbetûibõl: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Súlyos készlethiány az IKEA-ban: megszólalt a társaság, ez vár a magyar vásárlókra

2021. július 31. 13:01

Súlyos készlethiánnyal küzd globálisan az IKEA, ennek pedig Magyarországon is súlyos következményei lesznek. A pontos részletek még nem ismertek, de az IKEA Magyarország tájékoztatta a Pénzcentrumot, valóban kevesebb termékkel fognak találkozni belátható időn belül a magyar vásárlók az áruházakban.

Bombaként robbant a német sajtóértesülés, hogy az IKEA-nak akkora problémái vannak globálisan egyes termékkategóriák szállítmányozásával, hogy 2022-től jócskán meg kell vágniuk a kínálatukat Európában és az USA-ban. Hiába kötött le ugyanis idén a svéd lakberendezési áruházlánc 10 százalékkal nagyobb nemzetközi szállítási kapacitást ez sem bizonyult elégnek: a boltok nem tudják megfelelően rövid határidőn belül átadni a megrendelt termékeket, és emiatt több lett a vásárlói panasz.

Mint arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, Európában különösen azokkal a cikkekkel van probléma, amelyek részben vagy egészben a Távol-keletről érkeznek. Ezek aránya körülbelül 30 százalék, és a gyártásukat nem tudják Európába helyezni. A minőségi kiszolgálás fenntartásának így egyetlen módja az,

ha az áruválasztékot csökkentik, és ezt 2022-től meg is lépik.

A német lap értesülése arról szólt, hogy Európában 5 százalékos lesz a kényszerű vágás, vagyis a 12 ezer darabos átlagos kínálatból kiindulva 600 termék forgalmazása szűnik meg. A Pénzcentrumnál ennek apropóján kíváncsiak voltunk arra, hogy mindez pontosan miként érint majd a magyar vásárlókat, ezért a témával kapcsolatban megkerestük a magyarországi IKEA-t.

Óriási a szállítmányozási vész

Az IKEA azzal kezdte válaszát lapunk kérdésére, hogy a világjárvány elmúlt évében az óceáni szállítási kapacitások globális kihívást jelentettek minden olyan vállalat számára, amely függ az óceáni szállítmányozástól, beleértve ebbe az IKEA-t is. A folyamatos lezárások, kikötői torlódások és a kiemelkedően magas kereslet egyensúlyhiányt idézett elő a teljes vízi fuvarozási piacon, ami működésünk korlátozását eredményezi. 

Annak érdekében tehát, hogy az áruházlánc vásárlói számára biztosítsák a termékek elérhetőségét, már korábban tettek lépéseket:

saját konténereket vásároltunk és extra hajókat béreltünk. Ez javította a kialakult helyzetet, de további lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy enyhítsük a szállítási kihívások hatásait.  Vizsgáljuk, melyek a lehető legjobb lépések a jövőben, hogy növeljük vásárlóink számára a termékek elérhetőségét, megoldásorientált hozzáállással egyeztetünk szállítóinkkal a helyzet folyamatos alakulásáról.

Jön a termékvisszavágás

Ahogy a Pénzcentrum kérdésére az IKEA jelezte, az ázsiai csendes-óceáni térségből korlátozott az ellátás, emiatt pedig priorizálniuk kell a legrelevánsabb termékeiket. Ez pedig a gyakorlatban

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

kevésbé széleskörű és kisebb mélységű választékot jelent Európában és Észak-Amerikában, viszont érzékelhetően magasabb áruházi és online termékelérhetőséget.

Az IKEA válaszaiból tehát az derül ki, hogy a jövő évtől kevesebb terméket érhetnek majd el a magyar vásárlók, viszont azok biztosan, nagyobb készlettel lesznek jelen a magyar boltokban. A pontos tervekről viszont azt válaszolta lapunknak a svéd lakberendezési-lánc, hogy jelenleg még korai megmondani, hogy egy adott piacra vagy régióra vonatkozóan ez pontosan milyen hatással lesz. 

Mint írják, szorosan együttműködnek a beszállítóikkal és szolgáltató partnereikkel, hogy biztosítsák termékeik elérhetőségét vásárlóik számára. Ennek következtében megteszik a szükséges igazításokat a termelési kapacitásaik terén annak érdekében, hogy a keresleti szükségletet az óceáni szállítási ipar előtt álló globális kihívásokhoz igazítsák.

Köszönjük vásárlóink megértését abban, hogy a járvány időszakában nem minden termék volt mindig elérhető,de az említett intézkedésekkel növelni fogjuk termékeink elérhetőségét annak érdekében, hogy jobb vásárlási élményt nyújtsunk számukra

- zárta válaszait az IKEA.

(Címlapkép - MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem