16 °C Budapest
Cityscape with facade of a modern residential building

Megint pörög a magyar ingatlanpiac: boldog, boldogtalan lakást, házat vásárol

2021. május 31. 12:00

A frissen publikált becslések szerint májusban országszerte 11 800 darab adásvétel történt a használt lakóingatlanok piacán. Ez 32 százalékos növekedést jelent a tavaly májusi, korlátozások miatti alacsony értékhez képest. Idén májusban a használt lakóingatlanokra 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett, mint egy évvel korábban. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott, eladó használt lakásokra és házakra vonatkozó hirdetések száma pedig több mint 10 százalékos növekedést mutat éves összevetésben.

Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.-mutatnak rá az ingatlan.com becslései

Élénkülés a mélyponthoz képest

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője elmondta: “A jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac.

Hozzátette: “A 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.

Nőtt a kereslet és kínálat is

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. A portál adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei - például a lakásfelújítási program és a csok-os vásárlók illetékmentessége - támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem