16 °C Budapest
Contrast between old pre-war residential building and modern condominium housing building in the district of Mitte, in Berlin, Germany

Lassan a vidéki ingatlanárak utolérik a fővárosit: ők pörgetik az újlakáspiacot

2021. május 28. 14:33

A járványt megelőzően, 2019 végén még a kedvezményes áfa kérdése mozgatta a lakóingatlan-építés piacát. Azóta nagyot fordult a világ, de mindenhonnan azt hallani: az építőipar végigdübörögte a válságot is. Gombamód szaporodnak a lakóingatlanfejlesztések vidéken és a fővárosban egyaránt.

A járványhelyzet a lakóingatlanpiacra, a fejlesztésekre is rányomta a bélyegét azáltal, hogy késleltette az átadásokat. De ez elsősorban a vevők óvatosságának tudható be, ugyanis maga a fizetőképes kereslet megvan az újlakásokra. Emiatt pedig szaporodnak a fejlesztések, főleg a sűrűn lakott fővárosi és agglomerációs településeken – értékeli a piaci helyzetet Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője.

Ezeket a forrásokat jellemzően szintén a lakásépítési projektek szívják végül fel. (A bank egy korábbi kutatása szerint a Babaváró hitelt igénylők 53 százaléka lakásvásárlásra, építésre költené legnagyobb részben a kölcsönösszeget, az érintettek negyede pedig felújításban gondolkodik.)

Mivel még így is elmaradunk azonban a kívánt éves negyvenezres újlakásmennyiségtől, ami a lakásállomány megújulásához kell, az építőipari boom még évekig kitarthat. A 2026 végéig megépült lakásokat ráadásul érinti a kedvezményes áfa-finanszírozás is, tehát évekre előre biztosítva van az utánpótlás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más kérdés, hogy bírja-e az építőipar a megnövekedett igényt

 - mondja Kővári Mihály. A kapacitás ki van feszítve: a munkaerő ára emelkedik és az ellátási láncok covid miatti el-elakadása is jelenthet csúszást. Ugyanakkor óriási az állami beruházások fejlesztési igénye is – stadionok, vasútfejlesztés, infrastruktúra épül – ezért az építőipari vállalkozás most biztos üzlet. A szakember tapasztalata alapján jelenleg technológiafejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelnek hitelt az építőipari vállalkozások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm