Megint pörög a magyar ingatlanpiac: csak így érdemes most lakást, házat venni

Megint pörög a magyar ingatlanpiac: csak így érdemes most lakást, házat venni

2021. május 27. 14:26

Az ingatlanpiac ismét megélénkült, a szakértők tapasztalatai alapján a vásárlók alaposan felmérik a kínálatot, azonban a legjobb lehetőségek pillanatok alatt elkelhetnek. Ezért érdemes előre felkészülni, tisztázni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni, melyek a legfontosabb szempontok számunkra. Ugyanígy fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerződéskötéssel nem zárul le az adásvétel folyamata - hívják fel a figyelmet szakértők.

Az ingatlanpiac fellendült, sokan éppen most keresik álmaik új otthonát, hiszen az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően akár jelentős kedvezménnyel is lehet ingatlant vásárolni. Azonban az ingatlanhirdetések böngészése előtt nem árt az alapos felkészülés, hogy az ingatlankeresés és adásvétel a lehető leggördülékenyebb legyen és később se érje kellemetlen meglepetés az újdonsült tulajdonost - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Mit és hogyan keresünk?

Az első és egyben legfontosabb lépés magunkban tisztázni azt, hogy milyen ingatlanra vágyunk, hogy befektetési vagy lakhatási céllal vásárolnánk, illetve akár szakértői segítséget igénybe véve áttekintsük, milyen lehetőségeink vannak az ingatlan megvásárlására. Amennyiben eldöntöttük, hogy újépítésű vagy használt, lakás vagy ház felel meg leginkább elvárásainknak, érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyire fontos az ingatlan elhelyezkedése számunkra, hajlandóak vagyunk-e kicsit többet utazni, vagy legyen minden karnyújtásnyi távolságra.

Már a tájékozódás folyamatába is érdemes bevonni egy szakértőt, hiszen az ingatlanközvetítők naprakész piaci ismeretekkel rendelkeznek, így segíthetnek pontosan meghatározni az elvárásainknak és lehetőségeinek leginkább megfelelő ingatlanok körét. Ha mi magunk szeretnénk megtalálni álmaink otthonát, akkor is érdemes a nagy ingatlanközvetítő hálózatok kínálatát böngészni, mert itt minden hirdetés egyszer szerepel, így valós képet kaphatunk az aktuális kínálatról, ráadásul egy kézből kaphatjuk meg a személyre szabott ingatlanpiaci és pénzügyi tanácsadást

– javasolja Becz Attila, az OTP Ingatlanpont tanácsadója. Ha körvonalazódott, hogy milyen ingatlan lenne ideális számunkra, célszerű számba venni, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, milyen támogatásokat tudunk igénybe venni és pontosan milyen költségekkel jár egy ingatlan megvásárlása.

A keresés során érdemes több forrásból is tájékozódni, mert esetenként előfordulhat, hogy az ingatlant eltérő árakon is hirdetik. Ugyanígy érdemes feltérképezni az adott környék kínálatát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a kiszemelt ingatlan ára túl alacsony, magas vagy éppen reális.

Az otthonteremtési támogatások új és használt ingatlanok vásárlásához, felújításához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és építkezéshez is igénybe vehetőek, érdemes előre tájékozódni, hogy a kiszemelt ingatlan esetében milyen támogatás formák érhetőek el.

A legjobb vételnek ígérkező ingatlanok most is pillanatok alatt új tulajdonosra találnak, ezért, ha a vásárláshoz hitelt vennénk igénybe, érdemes előre informálódni a hitellehetőségekről és előzetes hitelbírálatot kérni, hogy megtudjuk, jogosultak vagyunk-e az igényelt hitelösszegre.

Mielőtt megkötjük az adásvételi szerződést

Ha megtaláltuk álmaink otthonát, gyűjtsünk be róla minden elérhető információt, hogy megfontolt döntést hozhassunk! Még a szerződéskötés előtt nézzük meg az ingatlan tulajdoni lapját az illetékes földhivatalban (vagy kérjük le elektronikusan), ami az ingatlan adatairól, a mostani és korábbi tulajdonosokról és az ingatlan esetleges terheiről ad felvilágosítást. A tulajdoni lapon ellenőrizzük, hogy a kiszemelt ingatlan lakóingatlan-e, hány tulajdonosa van és a tényleges tulajdonossal tárgyalunk-e, milyen kötelezettségek terhelik az ingatlant, van-e rajta jelzálog bejegyzés vagy végrehajtás. A földhivataltól kikérhető dokumentumok – például a családi házak esetén különösen fontos térképmásolat – értelmezésében is hasznos segítséget nyújthat egy ingatlanközvetítő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A későbbi problémák elkerülésének érdekében ellenőrizzük a közmű számlákat, hogy van-e elmaradás, mert ennek kiegyenlítése szükséges a mérők átírásához. Egyeztessünk a közös képviselővel, milyen felújításokat terveznek a jövőben, van-e közös költség hátraléka a tulajdonosnak. Érdemes szakértő segítségével felmérni az ingatlan állapotát, ellenőrizni a nyílászárókat, fűtési rendszert, villamos- és vízhálózatot és előre kikalkulálni az esetlegesen szükséges felújítások költségét, valamint az elvégzésükhöz szükséges időt - írják a szakértők.

Indulhat a papírmunka

A kiválasztott ingatlan megvásárlásához, az adásvételi szerződés megkötéséhez ügyvédi szolgáltatást kell igénybe vennünk, hiszen csak az általa ellenjegyzett adásvételi szerződést lehet beküldeni a földhivatalba, és a földhivatali eljárás kezdeményezése és lefolytatása is az ügyvéd feladata.

Arra érdemes figyelni, hogy olyan ügyvédet válasszunk, akinek szakterülete az ingatlanjog és jártas az ingatlan adásvételi szerződések területén. Az ügyvéd megbízása mindig a vevő feladata és költsége, jellemzően az ingatlan vételárának 0,5-1 százaléka. Amennyiben az ingatlanvásárláshoz hitelt veszünk igénybe, akkor a folyamat része, hogy egy közjegyző a hitelszerződést közokiratba foglalja, ez előfeltétele annak, hogy a pénzintézet folyósítsa a hitel összegét

– tette hozzá Becz Attila. Az adásvételi szerződés megkötése után indulhat el a földhivatali eljárás. Amennyiben az ingatlan ellenértékét több részletben fizetjük meg, a földhivatal csak akkor jegyzi be a vevő végleges tulajdonjogát, ha a teljes vételárat kiegyenlítették és az eladó megadta a bejegyzési engedélyt.

A bejegyzési engedély beérkezésétől számítva a földhivatal 60 napon belül bejegyzi a vevő tulajdonjogát és elküldi az erről szóló földhivatali határozatot az ügyvédi irodának. Ezzel az adásvételi folyamat lezárul - írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55