8 °C Budapest
Typical hungarian village in day light outdoors.

Őrült sokan vennének ilyen házat a vidéki Magyarországon: valóban jó döntés?

2021. április 22. 14:33

Egy friss országos, reprezentatív felmérés szerint a Kádár-kockák a népszerűségi lista elején vannak, a lakosság harmada szívesen választaná ingatlanvásárlás esetén. A kockaházban lakók több, mint 90 százaléka már végzett valamilyen felújítási munkálatot, és háromnegyedük a jövőben is tervezi a korszerűsítést.

Becslések szerint 800 000 kockaház van ma hazánkban, és minden negyedik magyar ilyenben él: legtöbben beleszülettek, beházasodtak vagy még a szüleikkel költöztek ide. Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg. A felmérésben megkérdezettek 23 százaléka lakik jelenleg is kockaházban, és 49 százalék lakott valaha itt, de a lakosság 98 százalékának van valamilyen élménye a háztípussal – jártak már benne vagy láttak már ilyet.

Nemcsak sokan ismerik és azonosítják a kockaházakat a vidéki házzal, de szívesen is költöznének ilyen otthonba. A kockaházak előkelő helyen végeztek a BMI Bramac reprezentatív felmérése szerint: csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében (47%). Sőt, a felnőtt lakosság 33 százaléka biztosan, vagy inkább venne kockaházat, és további 43 százalékuk pedig lehetségesnek tartja ezt. A dobogó harmadik fokán foglalnak helyet a tetőtér beépítéses családi házak (30%), majd negyedik helyen a többszintes családi házak (25%) és a TOP5-ös lista végét a tégla társasház zárja (20%).

„Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időt álló. Amiért azonban a fiatalok is felfigyeltek rá, hogy az arányai miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzol” – fejtette ki Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője.

Felújítási tervek kockán és onnan túl

Jóna Péter szakértőt megkérdezve kiderült, hogy az iroda ügyfeleinek ~75 százaléka keres felújított házat. A kutatást megnézve a kockaházat kereső vevők 41 százaléka venne felújított ingatlant. A szakértő szerint e mögött az állhat, hogy ők nagyobb arányban vállalnak be felújítást, mint a többi háztípus iránt érdeklődők. Az eladási oldalt megnézve a kockaházak jogosan állnak az értékesítési lista élén, mert az ilyen, jó minőségben felújított ingatlanok ára, az újépítésű családi házakkal is versenyre kel.

A kockaházak állapota vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83%), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak. Lakóikat az jellemzi, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. Az adatok azt engedik feltételezni, hogy a kockaházasok igazán törődnek az otthonukkal: ~10 százalékkal többen fognak a felújítási munkába, mint akik máshol laknak.

Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91%), mint a többi háztípuson (83%), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítéssel (74% vs 70%). Az eddigi munkálatoknál a leggyakoribbak a külső ajtó/ablakcsere (72%), burkolatok/padlók cseréje (67%), fürdőszoba teljes felújítása (60%), fűtéskorszerűsítés (61%) - egyébként ez a sorrend nemcsak a kockaházakra igaz, hanem más típusú otthonokra is. A kockaházak lakóinak közel fele tervez továbbá külső ajtó/ablakcserét, illetve tetőcserét (45%).

Az esztétikai szempontok mellett a felújítást sokszor a modernizálás motiválja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Ha energetikai korszerűsítésről van szó, a tető az egyik legfontosabb pontja a háznak, hiszen a legtöbb hő egy rosszul szigetelt tetőn és a födémen keresztül szökhet ki. Nem érdemes a felújítást halogatni, így elkerülhető a ház nem gazdaságos fenntartása vagy nagyobb károk is, amelyek a tető állapotából fakadnak” – hívja fel a figyelmet Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere. A tervezést azért is érdemes időben elkezdeni, mivel egy jó minőségű, de alapfelszereltségű tető anyagköltsége, a tetőfedő munkadíja nélkül, akár 1.2-1.4 millió forintba is kerülhet – derül ki a kockahazteto.hu oldal kalkulációiból.

A Covid hozta: felértékelődő szerepben az otthon

A most népszerű ingatlantípusok sorrendjét megbolygatta a koronavírus járvány, eltolódtak a prioritások befolyásolva a választásainkat. A vírushelyzet megmutatta, hogy otthonról is lehet dolgozni és tanulni, kevesebb a forgalmas helyekre való bejárás, a városban ingázás és a természetben, szabadban töltött idő is felértékelődött.

„Ez az új élethelyzet, amibe a vírus kényszerített minket elindított egy kifelé költözési trendet. Egyre többen választják a belvárosi lakás helyett a külvárosi, vidéki ház vásárlást” – magyarázza az ingatlanpiac mai, koronavírus alatti helyzetét Jóna Péter, majd az árakkal kapcsolatban hozzáteszi:

A Budapest környéki települések 98 százalékánál nőtt a fővárosból beköltözők száma - ez a kínálati árak emelkedésében is tetten érhető - de így is átlag 25 százalékkal olcsóbban lehet hasonló adottságú ingatlant venni, mint a belvárosban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem