16 °C Budapest

Erre még a gatyád is rámehet januárban

2016. január 9. 07:00

Rengetegen fogadják meg újévkor, hogy ezentúl rendszeres mozgással tesznek az egészségükért, és tökéletes formába kerülnek. Ezekben a hideg hónapokban nehéz a rendszeres mozgás a szabadban, ezért általában a beltéri sportok népszerűbbek. A Pénzcentrum most megnézte, mennyibe fáj, ha sportolni kezdünk.

Sokak újévi fogadalma, hogy ezentúl rendszeres testmozgással hozzák csúcsformába magukat. Ha valóban rendszeresen szeretnénk sportolni, először érdemes körbenézni a kuponos oldalakon, ahol többféle sportolási lehetőség, és edzőterem akciói közül válogathatunk, így több lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a hozzánk illő mozgásformát. A Pénzcentrum most megnézte, mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha az idei évben topformába szeretnénk hozni magunkat.

Aerobic

Az egyszerűbb, különleges felszerelést nem igénylő órák általában 1500 forintba kerülnek. Minél több alkalomra fizetünk be, annál jobban járunk, sőt a nagyobb komplexumok esetében a belépőhöz akár a wellness részleg használata is járhat. Sok többalkalmas bérlet határidős, például 30 nap alatt kell az 5 alkalmat, vagy 45 nap alatt a 10-et elhasználni. Emellett a vásárlás során azt is nézzük meg, milyen kikötések vannak, például egyes órák látogatásáért külön fizetni kell, vagy bizonyos idősávban nem lehet használni.

  • Felszerelés: Kényelmes sportszerelés és jó, ha van hozzá fitnesz cipő is. Az árak között itt is hatalmas különbségek lehetnek, a márkás cuccok jóval drágábbak.
  • Bérlet: Heti két alkalommal számítva, akció nélkül 12 ezer forint a beugró, egy 5 alkalmas bérlet adott esetben 7500 forint, egy 10-es már csak 14 ezer, ha pedig éves bérletet váltunk az egyik fitnesz centrumba, az 160 ezer forint napközbeni felhasználással, de ha egész naposat vennénk, az már 195 ezer forint. Egy kisebb helyre szóló éves aerobik bérlet valamivel olcsóbb, 135 ezer forint körül van.

Tenisz

Ha tudunk teniszezni, akkor költségeinket a pályabérlés fogja megdobni. Egy téliesített teniszcsarnokbeli pályát időszaktól függően 4-5 ezer forintért bérelhetünk óránként. De emellett beiratkozhatunk akár felnőttként is teniszoktatásra, ami viszont már borsosabb, a pályadíjjal együtt 7 300 forint.

  • Felszerelés: A sportruházaton túl szükségünk lesz teniszlabdára és teniszütőre. 7 ezer forintért már vehetünk ütőket, de az igazán professzionálisakért akár 90 ezret is elkérhetnek.
  • Bérlet: A téli szezonban drágább az oktatás a sátorhasználat, a fűtés és világítás magasabb költségei miatt. Egy olyan csoportban, ahol maximum 6 fővel foglalkoznak, 2200 forint egy alkalom. De van olyan lehetőség is, ahol már 1400 forintért részt vehetünk egy csoportos edzésen. A magánedzés az egyik tenisziskolában 7 300 forint alkalmanként. Van, ahol hat hónapra 85 ezer forintért bérelhetünk pályát heti kétszer két órára, ha pedig oktatót is kérünk hozzá, akkor az plusz 19 ezer forint erre a teljes időszakra.

Edzőterem

A teljes siker érdekében érdemes tanácsot kérni tapasztaltabb fitneszesektől, illetve összeállítani előre magunknak egy edzéstervet.

  • Felszerelés: Már meglévő sportruházat megfelelő, és egy beltéri sportcipő, vagy fitneszcipő.
  • Bérlet: A legtöbb helyen 10 ezer forinttól kezdődnek a havi bérletek. Ahol wellness lehetőség is van az árban, ott inkább 20 ezer forint felett számoljunk.

Úszás

Az úszást sokszor alulértékelik, pedig az egyik leghatásosabb mozgásforma arra, hogy zsírpárnáinktól megszabaduljunk, ráadásul az egész testet formálja. Jó hatással van a keringésre, vérnyomásra, és mozgás közben nem terheljük az ízületeinket, szalagjainkat. Az ideális az, ha legalább 40 percet úszunk egyszerre.

  • Felszerelés: Nőknek érdemes mielőbb egy egyrészes fürdőruhát beszerezniük az úszáshoz. Az áraknál a határ a csillagos ég, már 2 ezer forintért is vehetünk úszódresszt, de a márkásabb darabok akár 20 ezer forintot is kóstálhatnak. Emellett az uszodákban ajánlatos az úszósapka használata is.
  • Bérlet: Az úszás nem olcsó mulatság, a 10 alkalmas felnőtt bérletek ára a legtöbb helyen 10 - 15 ezer forint is lehet. Az egy alkalmas jegyek 1 500 forintnál kezdődnek, de inkább efölötti árakkal kell számolnunk. Az árak attól is függnek, mennyire megyünk csúcsidőszakban (például napközben olcsóbb), illetve attól is, időkorlátos jegyet veszünk-e. Sok helyen a belépőhöz automatikusan jár szauna használati lehetőség is. Ha esetleg fürdőbe szeretnénk járni, hogy a gyógyvíz jótékony hatását is élvezzük, inkább 2500 forintnál kezdődő belépőárakkal kalkuláljunk.

Küzdősportok

A küzdősportok legtöbbje nem csupán a testünkre van hatással, sok esetben nagyon kemény mentális munka is. Azoknak ajánlott, akik kitartóak és szánnak időt az új ismeretek elsajátítására, ugyanis a legtöbb esetben nagyobb elköteleződést igényel, mintha csak hetente kétszer elmennénk futni.

  • Felszerelés: Általában már meglévő sportruházat megfelelő hozzájuk, és egy beltéri sportcipő. De vannak olyan sportágak is, ahol ennél speciálisabb felszerelésre is szükség van.
  • Bérlet: Az egyik edzőteremben Kyokushin Karate havi bérlet 6 ezer forint, Jiu jitsu havi bérlet 8 ezer forint, ugyanígy Krav Magázni lehet 10 ezerért és Nanbudozni 7 ezer forintért. De például egy másik helyen 12 ezer forint volt egy 12 alkalmas Thai Box bérlet.

Futball

Az egyik legkedveltebb sport kétség kívül a foci, ami sokaknak jelent kikapcsolódást, sportot, és szórakozást is egyben. Bár a pályabérlésnek kissé borsos ára van, a bérleti díjat a csapattagokkal elosztva már kevésbé megterhelő anyagilag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Felszerelés: Sportruházat, és focicipő, amit körülbelül 15 - 20 ezer forintért lehet beszerezni.
  • Bérlet: A pályabérlés nem túl olcsó, a nagyobb pályákért akár 30 ezer forintot is elkérhetnek egy óráért. A kisebb pályákon viszont már 12- 20 ezerért is játszhatunk óránként.

CrossFit

A manapság nagyon divatos CrossFit a legtöbb helyen árban kiemelkedik a többi mozgásforma közül, hiszen nagy beruházás az edzőteremnek, ugyanis sok kiegészítő kellék kell hozzá, például kettlebell, medicin labda, tornász gyűrű, ugrókötél, traktorgumi, vagy evezőpad.

  • Felszerelés: Semmi extrára nincs szükségünk, hiszen azok megtalálhatók a teremben, ahová beiratkozunk. Sportruházat, és egy egyszerű sportcipő kell.
  • Bérlet: Havi bérlet kapható 10 ezer, 15 ezer, de akár 22 ezer forintért is. De alkalmanként már 1100 forintért is ki lehet próbálni.

Jóga

A jógát sokan nem érzik elég intenzív mozgásformának ahhoz, hogy így tartsák karban testüket. pedig a rendszeres jógázók nagy testi-lelki átalakulásról számolnak be pár hónap után. A test sokkal rugalmasabbá, és feszesebbé válik.

  • Felszerelés: Ruházatunkat tekintve nincs szükségünk semmi extrára, és a legtöbb helyen jógamatrac is van. Azonban ha saját matracot vennénk, akkor 2 ezer forint körüli költségre számítsunk. Ha nagyon spéci matracot szeretnénk, akkor viszont körülbelül 15 ezer forinttal számoljunk. Bizonyos jógaközpontokban 100-200 forintos matrac bérleti díjat is kell fizetni.
  • Bérlet: A bérlet ára nagyban függ attól, milyen típusú jógát választunk, és milyen jógaközpontban. Például a 10 alkalmas hatha jóga tanfolyam egyes helyeken 15 ezer, máshol akár 21 ezer forint. Egy 10 alkalmas bikram jógabérlet 22 ezer forint, az egész évre érvényes pedig majdnem 250 ezer forint az egyik jógaközpontban.

Személyi edző

Ha mindenképpen profi szakember segítségével szeretnénk még tökéletesebbé faragni a testünket, akkor a személyi edző a legjobb megoldás. Bár az itt felsoroltak közül ez a legdrágább, ennyi pénzért garantáltan személyre szabott edzéstervünk lesz.

  • Felszerelés: Átlagos sportfelszerelés.
  • Bérlet: Egyes helyeken a 10 alkalmas 35 ezer forint, de másutt válthatunk 16 alkalmas belépőt 37 600 forintért, és 20 alkalmast 50 ezer forintért is. Van olyan edzőterem, ahol lehetőség van a páros személyi edzésre, alkalmanként 6 ezer forintért.
Ha rendszeresen sportolsz, ez megérheti

Vannak olyan kedvezményeket nyújtó programok, amelyekkel havidíjért cserébe sokat lehet spórolni azoknak, akik rendszeresen sportolnak. Ilyen például az ALL YOU CAN MOVE SportPass, amivel országosan több száz különböző sportlétesítmény - fitnesztermek, uszodák, boxtermek, jógatermek, mászótermek, atlétikai pályák, tánccentrumok, korcsolyapályák, golfpályák, squashpályák, teniszpályák illetve rúdtánc órák is - korlátlanul látogathatók. A Sportkártyával egy átlagos sportbérlet áráért országszerte több mint 320 létesítményben lehet sportolni. Többek között fitness termekben, uszodákban, kondi termekben, spinning edzéseken, squash klubokban, tánctermekben és számos egyéb sporthelyszínen. Illetve más sportolói kedvezménykártya programokban is számtalan sporthelyszínen ingyen, vagy 50 százalékos kedvezménnyel van lehetőség sportolni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem