9 °C Budapest

2,5 milliárd forint jut távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére

2020. április 3. 10:30

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium napokban lezárult pályázata a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását és javítja energiahatékonyságukat - emelte ki Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A kiírás a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervvel, a Nemzeti Energiastratégiával és a Nemzeti Energia- és Klímatervvel összhangban hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly szeptemberben megnyitott pályázata 2020. március 31-én lezárult. Az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2019) a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő. A kiírásra összesen 336 érvényes pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra.

Az energetikai korszerűsítéseket több társasház és lakásszövetkezet évek óta tervezte, a célzott támogatás lehetővé teszi a régóta időszerű fejlesztések megvalósítását. Az átlagos támogatási igény nagyságrendileg 7,5 millió forint, ami lakásonként átlagosan 90 ezer forintnyi támogatást jelent. A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Az okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okos költségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert. A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással - szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is - legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a pályázatok támogatásával várhatóan több mint 28 ezer korszerűtlen, hőmérséklet-szabályozással és okos költségmegosztóval el nem látott távfűtéses lakásban sikerül költséghatékony módon elérni az energiaveszteség és az üvegházhatású gázok csökkentését. Hozzátette: A távhőszolgáltatásban érintett lakások közösségi fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben a kormány a jövőben is segíti a magyar háztartásokat abban, hogy okosmérő eszközök beszerelésével saját maguk dönthessenek energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm