2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

100 milliárdot oszthatnak szét a családi házas magyarok között

  • Portfolio
  • 2016. március 31. csütörtök 17:03

100 milliárd forintos keretet használhatnak fel a panelházak energetikai korszerűsítésére, azonban ezt a keretet a kormány kiterjesztheti. Ezzel a családi házak tulajdonosai is pályázhatnak az energetikai felújításokra.


A legfrissebb Magyar Közlönyben található kormányhatározat szerint módosul a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program. Bár a kormányhatározatból nem derül ki se a változás oka, se annak tartalma, az elmúlt időszak alapján mi az alábbiakra tudunk következtetni:

  • A tavaly tavasszal elfogadott KEHOP szerint vissza nem térítendő forrást szánt a kormány a lakosságnak energiahatékonysági felújításokra. Ezt a forrást azonban egy tavaly őszi kormányhatározat alapján átcsoportosítja az állami és önkormányzati ingatlanok felújítására, cserébe viszont a lakosságnak megígért egy 100 milliárd forint körüli, visszatérítendő uniós keretet.
  • Ezt a keretet a kormány értelmezése szerint csak a panellakásokban élők tudnák felhasználni, mivel a kertes házakban magánszemélyek élnek, akik közvetlenül nem férnek hozzá az uniós forrásokhoz, addig a társasház jogi kategória, amely hozzáférhet közvetlenül is. Azonban nem lenne igazságos megkülönböztetni a panelben, illetve a kertes családi házban élők csoportját, így mindkét csoportnak egyaránt felkínálnák a hitelalapú forrásnak számító 100 milliárdos keretet.
  • Egyelőre bizonytalan, hogy ha valóban ilyen tartalommal küldi ki a kormány a KEHOP módosítását Brüsszelbe, akkor azt a Bizottság el is fogadja.
  • Eredetileg 40 százalék körüli vissza nem térítendő forrásokkal számolhattunk, azonban kétharmadnyi arányban hitelből kellene végrehajtani az energiahatékonysági felújításokat, beruházásokat a saját egyharmad körüli önerő mellett.

A részletekért olvasd el a Portfolio elemzését!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó