8 °C Budapest

10-ből 3 magyarra nehéz napok várnak: berobban az allergiaszezon

2021. április 1. 18:01

Április 1-jétől kezdi közzétenni minden évben az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) az aktuális napi pollenhelyzetet és pollen előrejelzést. A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Idén is a jó idő hozta el a pollenszezont, az április elsejei szép napsütéssel, napközben 19-26 fokkal végre a tavasz is eljött. Bár pollenet már eddig is jelen voltak, az időjárás nagyban befolyásolja a koncentrációjukat a levegőben: száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték. Így a melegebb idő beköszöntével a szénanátha tünetei erősödnek, hűvösebb időben enyhülnek. Innentől kezdve egészen október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál.

Az ország középső területén most is magas a nyárfa és tiszafafélék pollenkoncentrációja, a juhar és kőris szintén allergizálnak már közepes mértékben. Az elkövetkező napokban a napsütéses délutáni órákban erősödhet a levegőben a koncentráció, így az allergiás betegek tünetei is. Az OKI korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de

egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Egyeseknek szenvedés, másoknak fellélegzés

Nem minden allergiásnak kell elkeserednie: a beltéri allergiáknak ugyanis éppenhogy jót tesz a jó idő. Az ő allergiájuk ugyanis a járványügyi intézkedések miatt még fokozódott is a téli időszakban: sokkal több időt kellett a lakásban tölteniük, az őszi-téli időszakban kevesebbet is lehetett szellőztetni és a fűtésszezon is csak ront a beltéri allergián. Akik eddig szenvedték meg a tüneteket, most fellélegezhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Most, hogy jön a jó idő, gyakrabban ki lehet tárni az ablakokat, a fűtés is már kevésbé befolyásolja az allergénkoncentrációt, így ezek a panaszok valamivel csökkenhetnek

- mondta el korábban lapunknak a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa Dr. Moric Krisztina, aki arra is felhívta az allergiások figyelmét: fokozottan ügyelniük kell a koronavírus elleni védekezésre, mert könnyebben elkaphatják és átadhatják a fertőzést. Ezen túlmenően arra is rávilágított, hogy a kezeletlen allergia a későbbiekben súlyos krónikus szövődményekkel járhat:

Ha nincs, vagy nem jól van kezelve az allergiás beteg, akkor az orrnyálkahártya nem képez egy biztonságos határt, a kórokozókkal szemben nem nyújt akkora védelmet. Könnyebben fertőződünk meg vírusokkal, baktériumokkal, könnyebben tapadnak meg a kórokozók a gyulladt orrnyálkahártyán. (...) Emellett, ha nem jól van kezelve, vagy nincs kezelve az allergia, szövődmények is kialakulhatnak, amelyek szintén krónikus betegségek. Például krónikus arcüreggyulladás, melléküreggyulladás vagy allergiás asztma

- mondta el a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem