13 °C Budapest

10-ből 1 magyar intézmény nem látja el megfelelően a gyermekétkeztetés feladatát

2019. augusztus 16. 17:29

Az Állami Számvevőszék befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó, törvényben foglalt ellátásokat biztosították, azonban az ellátás megszervezéséhez és működtetéséhez megállapított alapvető szabályokat az intézményi gyermekétkeztetés, illetve 2016-ban a szünidei gyermekétkeztetés során nem tartották be. 

A szünidei gyermekétkeztetési feladat ellátása 2016-ban eredményes volt. A Magyar Államkincstár gyermekétkeztetésre vonatkozó ellenőrzései és a kormányhivatalok népegészségügyi feladatot ellátó kerületi és járási hivatalai 2015-2016. évi ellenőrzései tervezésének és végrehajtásának szabályszerűsége biztosított volt, a tervezett ellenőrzéseket eredményesen végrehajtották. 

A gyermekétkeztetés az abban résztvevők számossága, az ellátáshoz felhasznált közpénz nagysága, a gyermekek életkorának megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel történő ellátása és ezzel összefüggésben az egészség megőrzése miatt a társadalom figyelmének középpontjában áll.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének célja annak megállapítása volt, hogy az önkormányzatoknál a gyermekétkeztetés megszervezése és működtetése megfelelő volt-e, a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatokat szabályszerűen és helyénvaló módon látták-e el, illetve 2016-ban a szünidei gyermekétkeztetés feladat ellátása megfelelő és eredményes volt-e. Továbbá az ÁSZ értékelte azt is, hogy a gyermekétkeztetést is ellenőrző állami szervek ellenőrzéseinek végrehajtása szabályszerű és eredményes volt-e, illetve a gyermekétkeztetést igénybevevők szerint teljesültek-e a gyermekétkeztetéssel elérendő fő célok.

Az ÁSZ ezekre a kérdésekre az ún. "kivetítés" módszerével kereste a választ a reprezentatív mintavételi eljárással kiválasztott 69 települési önkormányzatnál és 20 népegészségügyi feladatot ellátó kerületi és járási hivatalnál, valamint a Magyar Államkincstárnál végzett ellenőrzése során. Az önkormányzatok ellenőrzésétől független volt a gyermekétkeztetést ellenőrző szervezetek feladatellátásának ellenőrzése. A reprezentatív mintavételi eljárással kiválasztott kettő kerületi és 18 járási hivatalnál a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos hatósági ellenőrzések tervezésének és végrehajtásának szabályszerűségét, a Magyar Államkincstárnál pedig a gyermekétkeztetési támogatás elszámolás és felhasználás feladatellátását ellenőrizte az ÁSZ.

Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok a törvényben meghatározott gyermekétkeztetési ellátásokat 2014-2016 között biztosították, azonban az önkormányzatok jelentős részénél a gyermekétkeztetés megszervezése nem volt szabályszerű. A gyermekétkeztetés működtetésével kapcsolatos önkormányzati tevékenység az ellenőrzött időszakban nem volt megfelelő. A gyermekétkeztetés működésének felügyeletéről megfelelő módon nem gondoskodtak és a belső ellenőrzés működtetését jogszabálysértő hiányosságok jellemezték. A 2016. évi szünidei gyermekétkeztetés ellátása nem volt szabályszerű, mivel az ellátáshoz való hozzájutás megszervezése, továbbá az étkeztetés igénybevételének dokumentálása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A jogszabályi előírások szerint eljáró önkormányzatoknál a szünidei gyermekétkeztetés megszervezése eredményes volt. A városi és községi önkormányzatok nem helyénvalóan jártak el, mivel saját hatáskörükben nem értékelték a gyermekétkeztetés igénybevevőinek elégedettségét az étkeztetés színvonalával és minőségével kapcsolatban. Az ellenőrzött időszakban a városi és községi önkormányzatok nem megfelelően jártak el, mivel a gyermekétkeztetési feladat-ellátás hatékonyságát, eredményességét az önkormányzatok belső ellenőrzése nem ellenőrizte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a gyermekétkeztetést érintő ellenőrzéseinek tervezése és végrehajtása a Magyar Államkincstárnál az ellenőrzött időszakban szabályszerű és eredményes volt. A gyermekétkeztetés ellenőrzését is végző kerületi és járási hivatalok ellenőrzéseinek tervezése 2015-2016-ban szabályszerű volt, ugyanakkor 2014-ben nem volt szabályszerű. Az ellenőrzési tervek végrehajtása eredményes volt.

Az ellenőrzéshez kapcsolódóan az ÁSZ reprezentatív közvélemény-kutatást végeztetett a gyermekétkeztetést igénybe vevő gyermekek szüleinek körében. A válaszok alapján megállapítható volt, hogy a gyermekétkeztetéssel elérendő fő célok teljesültek: a gyermekek számára időben, élettani igényeiknek megfelelő jellegű és összetételű táplálékot biztosítottak. A közvélemény-kutatás megerősítette az ellenőrzésnek azt az eredményét, mely szerint a városi és községi önkormányzatok panaszkezelése megfelelő volt, azonban az önkormányzatok nem helyénvalóan jártak el, mivel saját hatáskörükben nem értékelték a gyermekétkeztetés igénybevevőinek elégedettségét az étkeztetés színvonalával és minőségével kapcsolatban.

Az ÁSZ az ellenőrzés során feltárt hiányosságok tekintetében figyelemfelhívó levéllel fordult az érintett önkormányzatok polgármestereihez, illetve jegyzőihez.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm