6 °C Budapest
Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Hiánypótló képzés indul szeptemberben: ezeknek a szakembereknek tuti lesz munkájuk mostantól

2022. augusztus 23. 15:31

Napjaink aktuális kihívásainak és igényeinek megfelelően napelem telepítői és karbantartói speciális képzést is indítanak idén ősztől. Az új kiegészítő képzés az általános villanyszerelő, erősáramú technikus, vagy akár a gyengeáramú technikus képzést végzettek számára nyújt lehetőséget a napelemes rendszerek szakszerű telepítéséhez, üzemeltetéséhez és karbantartásához kapcsolódó speciális ismeretek elsajátítására.

Igyekszik a lehető leggyorsabban reagálni a vállalati és lakossági piaci trendekre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Tavaly óta már az okos otthonok működtetéséhez kapcsolódó képzés is folyik az Centrum egyik tanintézményében. A most induló napelemes rendszerekre specializált képzés tökéletesen illeszkedik az okos otthonok energiatakarékos működését támogató képzéshez, és egy napjainkban kiugróan keresett megoldáshoz kapcsolódik.

„Mind a már végzett diákjaink, mind pedig a cégek irányából nagyon nagy igényt tapasztalunk napelemtelepítés, illetve a karbantartás speciális tudásának elsajátítása iránt” – emeli ki Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.

Tekintettel arra, hogy a piacon mekkora igény van a napelemrendszerekkel kapcsolatos szakszerű és megbízható tudásra, azt gondolom, hogy egyrészt a diákjainknak, másrészt a korábban végzett, már a szakmában dolgozó felnőttek számára szinte azonnal hasznosítható, értékes tudást tudunk átadni a most induló képzésünkkel

– fűzi hozzá a kancellár.

Speciális tudást és tapasztalatot igényel

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum az Assix Intersolar szakmai partnerségével indítja el a képzést. A hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője minden, a napelemekhez kapcsolódó gyakorlati munkák során szerzett tapasztalatot és tudásanyagot beépít a képzésbe.

Magyarországon jelenleg bárki, aki villanyszerelői végzettséggel rendelkezik, bekötheti és felhelyezheti a napelemes készülékeket. Ám mivel a napelemrendszer rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, így a speciális ismeretek hiányában végzett kivitelezés kifejezetten kockázatos lehet, ezért is tartjuk fontosnak, és örömmel támogatjuk szakembereinkkel és szaktudásunkkal a képzést

- mondja Lamos Zsolt az Assix Intersolar ügyvezetője.

Bár a szolárrendszerek esetében többmillió forintos, speciális berendezésekről beszélünk, sajnos akadnak olyanok, akik a beszerelésen kívánnak spórolni és a házilagos kivitelezést választják. Ez rendkívül veszélyes, mert a napelemrendszerek bekötése hatalmas felelősség, ami a berendezések műszaki ismeretein túl számos tűzvédelmi és balesetvédelmi szabály betartását is megköveteli. Ide tartozik a csatlakozási pontok biztonságos kialakítása a megfelelő csatlakozók, kötések és kötőelemek használatával. Továbbá az átfogó érintésvizsgálat, aminek során a szakképesítéssel rendelkező ember elvégzi a teljes rendszer vizsgálatát, melynek végén érintésvédelmi jegyzőkönyvet állít ki. Emellett a különböző készülékek, mint például az inverter, vagy akkumulátorok elhelyezése is külön erre vonatkozó ismereteket igényel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?