7 °C Budapest
Ezekbe az iskolákba menekíti gyermekeit a magyar elit: milliókat fizetnek a tanításért

Ezekbe az iskolákba menekíti gyermekeit a magyar elit: milliókat fizetnek a tanításért

2022. április 22. 11:08

A Pénzcentrum legfrissebb gyűjtése szerint egy millió forint alatt nem igazán ússza meg a magánoktatást az a család, amelyik ilyen intézménybe szánja gyermekét. Az egy milliós lélektani határ persze csak a jéghegy csúcsa, bőven találni Budapesten és vidéken is olyan magán általános iskolát, aminek az éves tandíja 2-3, de akár 7 millió forintba is belekerül.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint éppen a napokban, április 21-22-én esedékes, és egyben lehetséges az általános iskolai beiratkozás Magyarországon. Ezekben a napokban tehát több ezer magyar gyerek kezdi meg tanulmányait a hazai oktatási rendszerben. És bár hazánkban szép számmal találni állami, illetve egyházi fenntartási elitiskolákat, sokan mégsem ezeket, hanem a magánintézményeket preferálják.

Ennek az egyik oka, hogy sokan a magyar állami oktatási rendszert poroszosnak gondolják, így ezzel szemben inkább valamilyen alternatív oktatási rendszert keresnek. A friss általános iskolai beiratkozások okán a Pénzcentrumon most annak jártunk utána, hogy a legismertebb fővárosi, illetve vidéki magánfenntartású általános iskolákban hogyan az alakul az éves tandíj összege. Fontos kitétel, hogy a nem állami fenntartású intézmények közül azokat nem vizsgáltuk, amik kifejezetten valamilyen hátrányos helyzetű gyermekeket céloznak meg (sok esetben ingyenesek is), ahogy az egyházi fenntartású intézményeket sem.

A felső tízezer iskolái

Bár a magyar általános iskolás tanulók relatíve kis része, alig néhány százaléka tanul magánoktatásban, a számuk összesen még így is tízezernyi nagyságrendre tehető. Ezeknek a gyerekeknek a családjai pedig jelentős részben igen komoly összegeket fizetnek ki csemetéjük oktatására. A jelentős összeg fogalma persze relatív, de az ingyenes állami oktatáshoz képest azért komoly forintmilliókról van szó a legtöbb esetben. Nézzük is meg friss összeállításunkat Budapestről, illetve vidéki nagyvárosokról:

Ahogy a népszerű magániskolák árképzését látjuk nagyjából két részre bonthatjuk az intézményeket. Az egyikbe az úgynevezett magyar, a másikba a nemzetközi iskolákat sorolhatjuk. Mint látjuk, a nem nemzetközi intézmények éves tandíja általánosságban 1 – 1,5 millió forint között mozog. Ehhez képest a nemzetközi, brit, amerikai intézmények éves költsége 4-5, sőt a legextrémebb esetekben 8 millió forintig is terjedhet évente.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert klasszikus esetben 8, de legalább 6 évet azért a gyerekek Magyarországon általában az általános iskolában töltenek. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy hazai, általában nem nemzetközi iskolák esetében a teljes képzés 8 év esetén

8-11 millió forintba kerülne egy magyar család számára.

Ez azonban egy igazán drága nemzetközi iskola esetén, legyen szó például egy brit vagy egy amerikai intézményről, 8 év alatt 40-60 millió forintot is kicsengethetnek a szülők mire gyermekek eljut középiskolába. Természetesen nemzetközi intézmények esetében is vannak kivételek, a francia és a német intézmény éves árai 2 millió forint alatt maradnak, de például a Budapesti Osztrák Iskola a maga 660 000 forintos éves hozzájárulási díjával még a magyar magánintézmények között is szinte olcsónak számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy a grafikonon látjuk, a beiratkozási díjak is igen változatosak. Általában azt mondhatjuk vannak ilyen díjak, néhány helyen 100 ezer forint, máshol inkább 300-400 ezer forintot számolnak fel ezért, de például a Budapesti Német Iskolában több mint 1 milliót. Ezen felül fontos még megemlíteni a magániskolák étkezési költségeit is, amik általában külön költségként merülnek fel, és 30-50 ezer forintot is kóstálhatnak egy hónapban. Ehhez még olyan fix költségeket is lehet számolni, mint például azt, hogy bizonyos intézmények saját iskolabusszal rendelkeznek, aminek a költsége igénybevétel esetén szintén sok tízezer forintos tétel egy hónapban.

A tandíjon és az étkezésen kívül további érdekesség az is, hogy a tandíjba milyen oktatási szolgáltatás tartozik bele. Van ahol például ez a díj magában foglalja például a szükséges könyveket, ám a legtöbb esetben a külön szakkörökért, egyéb foglalkozásokért, amik természetesen az állami iskolákban ingyen vannak, itt további súlyos tízezreket kell kifizetnie annak a szülőnek, aki bizonyos foglalkozásokra szívesen járatná a gyerekét.

Jól látható tehát, hogyha minden, az alap, éves tandíjon kívüli költséget számításba veszünk, akkor a szülőknek havonta legalább még félszer annyi pénzt szinte biztosan ki kell fizetniük, mint amennyit egyébként képzési költségként kifizetnek.

Drágultak az elitiskolák is

A Pénzcentrum legutóbbi gyűjtése alapján: 2019 óta, azaz az elmúlt 3 évben az elitiskolák is jócskán drágábbak lettek. Korábbi adatainkhoz képest az egyes intézmények általában 10 százalékkal lettek drágábbak, már ami az éves tandíjat illeti. Ez a gyakorlatban akár 1-2 százezer forint plusz költséget is jelenhet az általunk vizsgált intézményekbe jelentkezőnknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem